Konferens i Barcelona

Storstad, bad och puls

Det finns många skäl att älska Barcelona. Maten är ett - det katalanska köket anses som ett av världens främsta. Stadens unika design och arkitektur är ett annat. Bland Barcelonas konstnärer märks både Picasso och Miró och kanske främst arkitekten Gaudí.

Den kanske främsta anledningen till att älska Barcelona är atmosfären. Här finns en öppenhet, nyfikenhet och tolerans som är svår att hitta någon annanstans. Barcelonaborna är också riktiga livsnjutare. Minsta lilla kvarterskrog har bra viner, lufttorkad Jabugo-skinka och den goda Manchego-osten. Mitt i denna sjudande europeiska storstad finns också en tre kilometer lång playa, så man behöver inte välja mellan stad eller strand om man bokar en resa till Barcelona.

Som konferensmål är Barcelona svårslaget. Flygplatsen är belägen bara tjugo minuter från centrum vilket gör konferensen tidseffektiv, och som Spaniens egentliga konferens- och mässcentrum har man en stor vana av alla möjliga olika arrangemang. Konferenslokalerna är moderna och avståndet till Barcelonas alla topprestauranger och de mysiga tapasbarerna är aldrig längre än en kort promenad.

Boende

Hotell Marina****

Hotel Marina ligger nära Parque de la Ciutadella och bara ett par kvarter från havet. Hotellet har 204 rum samt 34 Junior Suites, alla med komplett badrum, direkttelefon, internetanslutning med bredband, minibar, satellit-tv, safetybox och aircondition. På hotellet finns relaxavdelning med jacuzzis, ångbastu, fitnesscenter, massage samt en swimmingpool på taket med en fantastisk utsikt över Barcelona. Dessutom finns fyra modernt utrustade konferenssalar med kapacitet på upp till 212 personer.

Programförslag

Dag 1

När ni landar på Barcelona flygplats tar vi emot er i ankomsthallen. Nu vidtar transfer till ert fyrstjärniga hotell i centrala Barcelona. Resan från flygplatsen till hotellet tar cirka en halvtimme och vid ankomsten till hotellet har vi förberett er incheckning så allt går snabbt och smidigt. Nu har ni ett par timmar till att fräscha upp er och nosa på omgivningarna innan vi träffas i lobbyn.

Det är nu dags att stifta bekantskap med de små godsaker som har gjort Barcelona och Spanien berömda: Tapas! La Flauta är tveklöst en av Barcelonas bästa tapasrestauranger. Läget, i en ganska anonym lokal några gator bortom turiststråken, gör att det mest är matintresserade Barcelonabor som äter här. Tapasutbudet är stort, kontrasten mellan traditionella råvaror och en modern touch är typisk för det katalanska köket. Här serveras ni ett stort utbud av varma och kalla tapas. Givetvis ingår vin och kaffe.

Programförslag

Dag 2

Efter frukostbuffé på hotellet träffas ni i lobbyn. Det är nu dags att lära känna Barcelona riktigt ordentligt via en guidad stadsrundtur. Under rundturen får ni se flera av den världsberömde arkitekten Antoni Gaudís verk, såsom bostadshusen La Pedrera och Casa Batlló och hans mästerverk; den ofullbordade katedralen La Sagrada Familia. Ni får också se berget Montjuïc med Olympiastadion och Mirómuseet. Vi stannar också till i den vackra Parc Güell, även den designad av Gaudí och tänkt som stomme i ett nytt bostadsområde. Parken är fantasifullt designad och utsmyckad med mosaik och konst i alla former. Här ser man verkligen hur Gaudí lät sig inspireras av naturen.

Är man intresserad av arkitektur och byggnadskonst är Barcelona ett mecka. Konsthögskolorna och arkitektutbildningarna har starka band till industrin och näringslivet varpå nybyggena präglas av en omisskännlig ”Barcelonatouch”. Inspiration hämtas från de stora arkitekterna Antoni Gaudí, Josep Puig i Catafalch och de mer nutida, till exempel Ricardo Bofill, som inte är helt okänd i Sverige efter “Bofills båge” på Södra Stationsområdet i Stockholm. Rundturen beräknas ta cirka tre timmar och avslutas vid playan. Närheten till havet gör att en saffransdoftande Paella, toppad med skaldjur fångade bara timmar innan i det klara vattnet, blir ett självklart val till lunch. Givetvis ingår vin och kaffe i måltiden.

Efter lunch börjar Barcelona vakna upp efter siestan och ni har eftermiddagen åt egna strövtåg i Kataloniens huvudstad. Börja gärna med en promenad längs stranden, på många sätt Barcelonabornas vardagsrum. Här ser man pensionärer som tillbringar dagen i skuggan under en parasoll och spelar domino, ungdomar som spelar volleyboll och familjer på picknick. Ta ett dopp eller njut en kall öl på någon av de små strandbarerna, chiringuitos, som finns utplacerade med jämna mellanrum i den varma sanden. Gå sedan upp längs paradgatan Las Ramblas mot stadens sjudande city, köp en matchtröja, botanisera bland parfymer, besök delikatessavdelningen på det lyxiga varuhuset El Corte Inglés eller bara sitt ned en stund och betrakta folklivet. Middag äter ni idag på egen hand. Sjävklart är ni rikt försedda med tips på mysiga barer såväl som exklusiva restauranger.

Programförslag

Dag 3

Efter frukost står hotellets konferenslokaler till ert förfogande under förmiddagen. Det ingår naturligtvis en paus med kaffe och lite färsk frukt. Lunch äter ni på egen hand idag. Området är rikt tryfferat med bra ställen att äta på. Ett måste för den matintresserade är att äta lunch på någon av saluhallarna. Inklämt bland stånd med fisk, skaldjur, kött och grönsaker finns små restauranger, ofta inte mer än en enkel bardisk och en meny.

Vad som serveras beror på vad som finns till salu just för dagen. Lite sepia, den sjuarmade bläckfisken, eller bacalao, den torkade torsken, är engastronomisk upplevelse. Värt att nämna är att Barcelona har mer än fyrtio saluhallar men bara ett tiotal Mc Donalds-restauranger. Senare på kvällen träffas vi igen för en kort promenad till kvällens restaurang. I en gränd i Barcelonas främsta restaurangkvarter ligger nyöppnade Boca Grande. Lokalen är elegant med en mix av jazzklubb i Harlem på trettiotalet, parisisk bistro från förra sekelskiftet och ett ombonat katalanskt vardagsrum. Här har man skapat ett ställe där gästerna trivs från tidig kväll till långt in på natten. Man kan börja med ett glas cava och några ostron i ostronbaren och hänga kvar tills det är dags för middag.

Efter middagen finns Boca Grandes cocktailbar en trappa upp där skickliga bartenders kostar på sig att showa lite medan de blandar till smarriga cocktails. Här kan man med andra ord stanna till framåt småtimmarna. Boca Grandes specialitet är fisk. Huruvida det serveras piggvar, marulk, havsabborre eller någon annan delikatess beror på vad som håller högst klass i saluhallen samma morgon. Restaurangen har även ett par kötträtter för den som är mer sugen på en entrecôte eller lite iberisk gris. Kocken, Xavi Tranque, är en ung uppåtgående stjärna med stor erfarenhet från flera av Kataloniens bästa krogar. Här serveras ni en trerätters middag med vin (utvalt av Boca Grandes sommelier) och kaffe. Vill ni runda av er sista kväll med några lokalproducerade öl är ett besök på en cervezeria ett hett tips. Katalonien har, kanske något förvånade för en nordbo, en gedigen bryggeritradition med många mikrobryggerier med verkligt förstklassig öl.

Vill man ha en riktig upplevelse är ett besök på någon av Barcelonas cocktailbarer ett måste. Här verkar tiden ha stått stilla sedan Hemingway och grabbarna drack sina Gimlet och Manhattan på 30-talet. Allvarliga medelålders män i vita kavajer blandar till drinkarna och det är klassisk elegans som gäller. Att besöka en cocktailbar i Barcelona är en häftig och skön kontrast till myllret i storstaden.

Dag 4

Efter frukost har ni ett par timmar på er innan transfern avgår i god tid innan planet lyfter. Det är dags att ta farväl av Katalonien för den här gången och påbörja resan hem till Sverige.

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.