Konferens i Barcelona

Barcelona, möten i färg och med guldkant

Som konferensmål är Barcelona svårslaget. Flygplatsen är belägen bara tjugo minuter från centrum vilket gör konferensen tidseffektiv, och som Spaniens egentliga konferens- och mässcentrum har man en stor vana av alla möjliga olika arrangemang. Konferenslokalerna är moderna och avståndet till Barcelonas alla topprestauranger och de mysiga tapasbarerna är aldrig längre än en kort promenad.

Spontana möten. Livsavgörande möten. Förutsättningslösa möten. Oavsett om det handlar om glada, givande, intensiva eller frustrerande möten så handlar det om möten med guldkant.
I Kataloniens huvudstad har människor mötts i flera tusen år. 
Här finns det ingen dålig plats för ett möte - en världskongress, en gotisk gränd, en technofestival, ett urbant landskap, under en palm.
På en innergård i Eixample med färgglad tvätt mot blå himmel som fond.
Över en drickbar Chanel Nº 5 på en hemlig cigarrklubb.
På torget intill katedralen vid havet, inte långt från den eviga lågan.
På Picassos favoritbar för att se om man verkligen kan finna sanningen i ett glas cava från Penedés som en del anser. Eller så stannar vi bara upp just här och nu för att möta en saltvattensbris från havet.

Barcelona har 73 kvarter med olika personligheter. Här finns mer än 7.400 restauranger och barer.
Det går ju inte på en helg. Strunt samma. Bara vi hinner med ett sista möte.

Vi tar gröna metrolinjen, stopp Fontana. Vi hoppar av och glömmer tid och rum. Promenerar en stund i det levande, brusande, färgglada människovimlet. Tar in på en bakgata. Det börjar bli kväll och himlen är stjärnklar. Det öppnar sig ett torg. Livemusik hörs från en lokal:

Jo no voldria estimar-te, per no trobar-te a faltar.
Però et vui  demanar-te. Permís per somiar.

Fritt översatt:

Jag skulle inte vilja älska dig, för att inte börja sakna dig.
Men jag vill be dig. Om lov att drömma.

Så låter en katalansk rumba tillägnad staden som har blicken mot framtiden, havet och världen. Barcelona sätter färg på våra möten.

Boende

Hotel H10 Art Gallery ****sup

Centralt beläget hotell som slog upp portarna i maj 2014. Inspiration hämtas från den moderna konstvärlden och vi kan här njuta av ett stort antal skulpturer, målningar och litografier i en i övrigt sparsmakad miljö. Varje våning på hotellet är designad efter en artist, som exempelvis Andy Warhol. Hotellet är beläget endast 350 meter från Rambla Catalunya som är en av de restaurangtätaste gatorna i Barcelona. Ett par hundra meter längre bort ligger Passeig de Gracia, Barcelonas stora shoppinggata, med flera kända byggnader av bland andra arkitekten Antoni Gaudí.

Hotellet disponerar över totalt 91 luftkonditionerade rum, alla med LED-TV med internationella kanaler, dockningsstation för iPod, minibar och safetybox med plats för laptop samt ett välutrustat badrum.

På hela hotellet finns gratis wifi.

Art Gallery har en vacker och rofylld innergård samt en restaurang och bar på markplan.

På sjunde våningen ligger hotellets takterrass med en liten pool, barhörna och solstolar. Hotellets reception erbjuder turistinformation och businesscentret är tillgängligt dygnet runt. För de gäster som anländer med bil erbjuds plats på den privata parkeringen utan extra kostnad.

Det finns tre konferensrum som kan utrustas för alla typer av event och möten.

Hotellets innergård och takterass kan även abonneras för privata event.

 

Hotel Catalonia Plaça Catalunya****

4-stjärnigt hotell, centralt beläget precis invid torget Plaça Catalunya och Las Ramblas.

Hotellet är inhyst i en vacker modernistisk byggnad från 1899 av en av Gaudis läromästare och har på senare år genomgått flera renoveringar utan att tappa sin ursprungliga charm.

  Hotel Plaça Catalunya har totalt 145 rum och 3 suiter. Rummen är rymliga och bekväma och erbjuder bl a Canal +, minibar, safetybox, luftkonditionering och gratis wifi.

Restaurangen Contempo kräver förhandsbokning eftersom den är mycket populär.

Här serveras katalansk mat med influenser från hela världen, tillagad med säsongens färska råvaror. Hotellets pärla är den härliga innergården i typisk Eixamplestil.

Här finns swimmingpool, solstolar och en cocktailbar.

På hotellets spa finns möjlighet att boka ett stort urval av behandlingar.

Plaça Catalunya är ett strålande exempel på konferenshotell. Här finns totalt sju ljusa och moderna konferensrum med en maxkapacitet för grupper på 380 personer.

Programförslag

Dag 1

Proxima parada, Barcelona Aeroport.

I folkmyllret i ankomsthallen blir vi varmt välkomnade av vår guide. Bussen sveper direkt upp på berget Montjuïc, en flygande start på resan. Vi avnjuter ett glas cava och en baguette med en häpnadsväckande utsikt över staden. Detta är Olympiastadions högkvarter, mellan Mirómuseet och kaktusträdgården och ett stenkast från fästningen El Castillo de Montjuïc som varit högborg då staden var inblandad i stridigheter.

Stämningen blir lite högtidlig för Barcelona från ovan är så orättvist vacker. Precis som på nära håll. Mästerverket La Sagrada Familia avtecknar sig tydligt mot kvarterts rutnät. Det jobbas ihärdigt för att fullborda basilikan, många viljor kämpar för att den ska stå klar till 2026 då det är 100 år sedan Gaudí tragiskt lämnade jordelivet överkörd av en spårvagn inte långt från sitt livsprojekt. Vi beger oss iväg på en guidad rundtur, och vi får på kort tid en fin översikt av staden.

Bussen lämnar av oss vid vårt hotell för en snabb incheckning.

Art Gallery är beläget i de eleganta övre delarna av barriot Eixample. Gatan Enric Granados är en lugn, lummig oas i Barcelona, kantad av trottoarserveringar och fina restauranger.

Vi avnjuter ett glas cava på hotellets takterass och kvällssolen är uppe en stund till för oss och färgar kyrkan på berget Tibidabo i guldiga toner.

Kvällens restaurang ligger på samma gata som hotellet, bara två manzanas söderut.

Alba Granados mat är kort sagt enkel och förträfflig. Lokalen är lika tjusig som vårt nya hemkvarter, inredningen är en slags blandning av spansk kolonialstil och katalansk modernism. Bra råvaror tillagade med träffsäker lekfullhet. Efter maten kan vi som vill hänga vid den långa bardisken vid entrén, eller göra som en fin katalan och begära att få se cigarrlistan.

 

Dag 2

Efter frukost står en välpreparerad konferenssal till vårt förfogande under de närmaste timmarna. Vi pausar för en kopp kaffe och fika på den härliga innergården. När konferensen är avslutad äter vi en god trerätters på hotellets restaurang.

Framåt eftermiddagen möter guide upp oss i receptionen och vi strosar gemensamt genom Eixamples rutnät ner mot torget Plaça Catalunya och vidare in på Las Ramblas. Ett av guldkornen på denna omskrivna aveny, fylld med blomsterstånd, levande statyer, gamla historier och nya som skrivs i detta nu av folk från hela världen, är nog ändå saluhallen La Boqueria. 

Vid entrén står Xavi och Niko och väntar på oss och delar med sig av ett nytt skämt de just kommit på. Två unga kockar som redan har samlat på sig lång erfarenhet från några av Spanien och Schweiz allra förnämsta restauranger. De tar oss med på rundvandring bland marknadsstånd och folkvimmel. Inhandling av råvaror kombineras med provsmakning av regionens signaturingredienser. Vi är snart lika goda vänner som kockarna med ägarna för marknadsstånden där de brukar inhandla sina råvaror. Vi lämnar La Boqueria och promenerar några minuter in i det livliga barriot Raval.

Nu är vi framme. Detta är helt oväntat. Porten är ruffig och vi befinner oss mitt på den multikulturella gatan Joaquín Costa, i stadens chinatown. Vi tar hissen upp några våningar och här öppnar sig en extraordinär middagslokal. Magiskt.

Det var i denna våning som konstnären Antoni Tapies skapade sina första verk. En gammal koppartrådsfabrik som Niko och Xavi blåst liv i på nytt.

Xavi inleder - Denna workshop är inte designad för ´turister´, utan mer för ´resenärer i världen’. Då har vi kommit rätt tänker vi. The Hidden Factorys gäster är mästerkockar, restaurangägare, gourmetfantaster och matentusiaster från hela världen. 

Han berättar att projektet började med drömmen att vilja erbjuda Barcelonas allra bästa lokal och samtidigt visa en autentisk sida av sin älskade stad.

Uppe på The Hidden Factory introduceras vi i konsten att laga några av de mest traditionella katalanska rätterna fast med en nutida touch. Xavi inviger oss i sina yrkesskickligheter och delar med sig av sin passion för unika matupplevelser.

Vi avnjuter vår egen lagade middag tillsammans med lokalt vin på detta Barcelonaloft.

Kanske börjar Nico att berätta roliga anekdoter. Då kan kvällen bli något längre.

Sedan återstår bara ett val. Hem till hotellet eller ut i Barcelonanatten.

Programförslag

Dag 3

Ett bättre stenkast från Barcelona, cirka 15 km, ligger en av Spaniens minsta vinregioner: D.O. Alella. Det är utan tvekan ett av de första områdena där romarna introducerade vin. Arkeologiska fynd visar att här har det odlats vin ända sedan första århundradet. Förmodligen längre. När Plinius den äldre gav ut sin 160 volymer stora ’Naturalis Historia’ år 23 så nämns redan vinerna från Alella.  Sedan dess har området levererat viner till kungligheter och de som sett sig som sådana. Hovet i Aragón drack de kraftiga röda vinerna till vinterns köttgrytor och Alellas cava, det fina mousserande vinet, höll igång nattklubbarna i Madrid och Barcelona under ’the roaring twenties’.

Gården vi idag ska besöka, Alta Alella, är en ung vingård. År 1991 köpte Josep Maria Pujol-Busquets och hans fru Cristina Guillén art deco-palatset som skulle bli bostad och ekonomibyggnad på deras vingård. Efter ett herkulesiskt arbete med att iordningställa vinodlingarna kunde man år 2001 tappa upp sin första årgång. Idag täcker odlingarna blygsamma 17 hektar och allt arbete sker manuellt .

Kvaliteten är viktigare än avkastningen. Då gården är omgiven av en nationalpark var det ett enkelt val att odla organiskt. Här används inga bekämpningsmedel och ingen konstgödsel.

På gården tas vi emot av en kunnig guide som visar oss odlingarna och processerna som leder fram till det goda vinet. Gården är känd för sina kraftiga och balanserade röda viner av druvan Syrah och sina eleganta vita av Xarel.lo, en urspansk druva som för enkelhetens skull har olika namn i olika spanska distrikt, i Alella heter den Pansa Blanca.

Internationellt är gården dock mest känd för sin utomordentliga cava. Här kompromissas inte med kvaliteten och urvalet av druvor är lika strängt som pressningen är försiktig. Den speciella karaktären av rostat bröd, nötter och marsipan får man genom en ganska extrem lagringstid med jästen, uppåt tre år.

I den inglasade vinprovningsterrassen med utsikt över Medelhavet får vi nu prova några av vinerna under ledning av gårdens sommelier. Efter vinprovningen finns det tid att botanisera i Alta Alellas gårdsbutik. Kanske utmanar vi gamla fördomar och köper en flaska rosécava av druvan Mataró. Förmodligen kommer vi aldrig mer nöja oss med det blask som sommarens uteserveringar drunknar i. Eller så tänker vi att middagsgästerna därhemma kommer ihåg desserten mest av allt och inhandlar en flaska av det mörkröda dessertvinet.

När vi är nöjda väntar en kort transport in till Alella och den fantastiska restaurangen Els Garrofers för lunch. Restaurangen är känd för sina katalanska specialiteter som tillagas av ekologiska och närodlade råvaror.

Väl tillbaka till hotellet i Barcelona har vi en eftermiddag att njuta av staden på egen hand. Strosa längs vattnet på en av stränderna i stan och shoppa vintage eller Barcelonadesign i området el Born. Kanske  tar vi en kaffe i Sant Antoniområdet, för att spana in folklivet och anamma ett tillfälligt gatumode som vi tar med hem till Sverige.

Sista middagen avnjuter vi nere vid vattnet på restaurang Barceloneta.

Läget är avundsvärt, vid strandpromenaden och med utsikt över båthamnen med exklusiva privata lyxyachts, palmer och Barcelonas silhuett i bakgrunden.

Denna restaurang lyckas med konststycket att vara både snygg och elegant samtidigt som den är avslappnad och väldigt trevlig. Solen har börjat gå ner över bergen men sagan är inte slut. En magisk Barcelonanatt ligger framför oss innan solen åter börjar vakna och börjar sin resa från havet i öst.

 

Dag 4

Vi vaknar, äter frukost, tar farväl.

Fins aviat säger Barcelona. ’Vi ses snart’. Lite självsäkert, precis som en vacker stad vid medelhavet säger hejdå till någon. Med nya intryck och upplevelser i bagaget hoppar vi på flyget. Det dröjer inte länge tills vi börjar planera inför nästa möte med Barcelona.

Tilläggsaktiviteter

Guidad cykeltur

Sin storlek till trots lämpar sig Barcelona att ses från cykelsadeln. Väldigt få backar, korta avstånd, mängder av små, trånga gränder i en lättillgänglig stadskärna och en fantastisk  strandpromenad som sträcker sig längs Barcelonas sex stränder.

På cykelturen guidas ni varsamt genom Barcelonas spännande historia, via de små vindlande gatorna i Barrio Gótico där kulhålen i väggarna vittnar om blodspillan och där det är omöjligt att inte tappa orienteringen, till stadens paradgator där shoppingen är ett mekka för de modeintresserade.

Överallt gör sig historien påmind, inte minst i den fantasifulla arkitekturen som vittnar om romerska, muslimska och kristna civilisationers framfart. Allt ifrån Antoni Gaudís fantastiska skapelser till modernare former av bland annat Jean Nouvel.

Stadskärnan är fylld av underbara andrum, små torg där åskådarna tar sig ett glas cava eller tapas, museer, konstgallerier, hål i väggen som för den modige kan erbjuda en kulinarisk överraskning. Barcelona är Spaniens näst största stad och den sjuder av kultur och liv. En guidad tur på cykel tar ca 3 timmar och passar alla. Det är ett trivsamt sätt att upptäcka en stad och man hinner uppleva mycket utan större ansträngning.

 

Annorlunda cykeltur Tibidabo

Vi hämtas med buss vid hotellet och åker upp till Tibidabos högsta punkt, invid Hotel Florida. Cykelturen börjar i skarp nedförsbacke via Carretera de las Aïgues och parken Collserola. Med panoramautsikt över Barcelona rullar vi vidare tills vi kommer till området Sarria.

Här kan vi välja att stanna till en stund och förfriska oss med lite dryck och småplock innan vi tar oss in mot Barcelona centrum och Arc de Triumf, Parc de la Ciutadella och möter havet vid Port Olímpic. En möjlighet att se Barcelona ur ett annorlunda perspektiv. När vi hoppat av cyklarna känns en lunch vid Medelhavet som pricken över i:et!

 

Cavaprovning i unik miljö

I en gränd i Barrio Gótico ligger Els4Gats, en klassiker bland Barcelonas restauranger. På senare tid har den blivit känd från filmen ”Vicky Cristina Barcelona” från 2008, men långt innan dess så har den varit ett favorittillhåll för, bohemer, konstnärer och intellektuella.

Det var bland annat Pablo Picassos favoritkrog och här höll han sin första konstutställning. Ibland tilläts han betala sin nota med en liten teckning och idag ångrar naturligtvis inte Els4Gats ägare det. Lokalen är ritad av den den katalanske arkitekten Josep Puig i Cadafalch och är ett enastående exempel på den katalanska modernismen, inspirerad av europeisk medeltid och smyckad i gjutjärn och marmor.

Till restaurangen hör vingården Ferré i Catasús, en liten gård på den katalanska landsbygden med höga ambitioner. Framförallt är gården känd för sin fina cava, det spanska mousserande vinet. Cava görs enligt traditionell metod, vilket betyder att vinet jäser en andra gång i flaskan vilket ger kolsyra, och sedan vilar tillsammans med jästfällningen i minst sex månader. Ju längre vinet ligger ’på jästen’ ju mer typisk karaktär får det. Ingen av Ferré i Catasús cavor har legat kortare tid än ett år, oftast betydligt längre.

I Els4Gats vackra lokal ska ni nu få prova tre av gårdens cavor, utvalda av restaurangens kompetente sommelier. Till de goda vinerna har han även valt ut tilltugg som passar, såsom spanska charkuterier och det typiska katalanska rostade brödet.

 

Guidad tur i inbördeskrigets Barcelona

När den baskiska staden Guernica jämnades med marken av tyska och italienska bombplan skickade det chockvågor genom hela Spanien. I Barcelona visste befolkningen att det inte fanns något luftvärn och att republiken knappast hade råd att hålla sina fåtaliga stridsflygplan sysslolösa på marken i väntan på anfallet. Så man gjorde vad man kunde, man grävde skyddsrum. Snart sagt överallt där man kunde få ned en spade.

Men kriget varken började eller slutade med bombningen av Barcelona.

På den här rundturen tar vår mycket kunnige guide med er på en rundvandring i en stad som är smockfull av historia. På Plaça Catalunya får ni höra om den hoppfulla sommaren 1936 när revolutionen inleddes i staden som snart skulle kallas ”Rosa de Foc”, den eldiga rosen.  Ni får se en mängd viktiga landmärken från inbördeskrigets dagar, höra om krigets främste skildrare George Orwell, lära er hur vanligt folk hade det under kriget, vilka som slogs och av vilka anledningar.

I stadens fina affärskvarter bleknar de trendiga butikerna bort när vår guide berättar om majhändelserna, när republikanerna slogs inbördes, och visar på splitterskador i väggarna där över 30 barn dog under bombningarna.

För visst kom planen. Elva månader efter att Guernica bombats dök de upp över Barcelona och inledde ett tre dygn långt bombardemang. Över 1200 civila dog och flera tusen skadades. Man riktade särskilt in sig på arbetarnas bostäder i syfte att injaga skräck i befolkningen.

De som kunde och hann tog sin tillflykt i skyddsrummen som varierade från en liten grop på gården täckt med plåt och stora komplex som ’skyddsrum 307’ där vi avslutar vår rundvandring. Här grävde man ut mer än 400 meter tunnlar, lekrum för barnen, fontän och sjukstuga. Man införde enkla regler för att underlätta vistelsen, förbud mot att prata politik eller religion och att spela fotboll, till exempel.

Efter tre timmar skiljs vi och guiden åt. Vi kan lova att ni nu ser på staden på ett helt nytt sätt. Kanske har stadens matkultur och fotbollslag fått en ny konkurrent om uppmärksamheten, den korta våren då ’Rosa de Foc’ var det goda exemplet och en symbol i hela Europa för kampen mot det onda.

 

Segway i Barcelona

Se mer av Barcelona på ett annorlunda och roligt sätt. Känn Medelhavets bris och se den sida av Barcelona som vetter mot havet. Turen tar er främst utefter Barcelonas långa strandpromenad och stränder samt området kring olympiahamnen och utkanterna av Barrio Gótico, Barcelonas gamla stadsdel. Området passar utmärkt för segways då det finns gott om utrymme för alla. Innan ni ger iväg visar våra kunniga handledare hur era segways fungerar och ni får möjlighet att övningsköra. En guidad rundtur på segway tar ca två timmar och passar alla.

 

Segling med katamaran

Med den vakande Columbusstatyn i bakgrunden lättar ni ankar från Barcelonas båthamn och seglar ut på ett turkost medelhav. Med vindfyllda segel kan ni njuta av att majestätiskt glida fram längs den vackra Katalanska kusten. Möjlighet finns att avnjuta dryck och tilltugg ombord alternativt att stanna till vid en restaurang i någon hamn längs kusten.

En behaglig aktivitet lämpad för en grupp som vill umgås till havs ute i friska luften.

Möjlighet finns även att beställa öl, vin, cava etc samt tapas/smårätter eller att arrangera musikunderhållning eller en BBQ ombord på båten.

 

Besök på microbryggeriet La Fàbrica de Moritz

I Katalonien finns en gedigen tradition av ölbryggning och flera av de inhemska ölen håller absolut världsklass. När Louis Moritz emigrerade till Barcelona 1851 var öl något nästan helt okänt i denna stad. Han kom från Frankrike med ambitionen och drömmen om att tillverka just denna törstsläckande dryck som vi så gärna skålar med under Barcelonas värmande sol.

La Fàbrica Moritz är den äldsta ölfabriken på hela den Iberiska halvön och användes flitigt under mer än 100 år ända fram till 70-talet då dess storlek helt enkelt inte räckte till längre.

2011 öppnades fabriken igen, nu med ett nytt spännade koncept. I microbryggeriet tillverkas återigen öl men det är opastöriserad färsköl som går rakt upp i tappen i baren på gatuplan där man kan avnjuta en härlig måltid tillsammans med en ljus eller mörk pinfärsk, iskall Moritz.

Idén att skapa ett modernt bryggeri med stenväggar, rena linjer och en 26 meter lång bar är väldigt lyckad. Vi börjar med rundturen där ni får höra historien om Moritz och Barcelona, hur staden trots motgångar och dåliga tider tog sig framåt och hur också Moritz avspeglar denna utveckling.

Vi får se det toppmoderna microbryggeriet som stilfullt byggts upp i dessa gamla lokaler. Nu behöver inte arbetarna åla sig in i tankarna för att se hur jäsningsprocessen ligger till men delar finns fortfarande kvar för att skapa en bild av de inte fullt så bekväma arbetsuppgifterna. Rundturen avslutas med en utsökt tapasmåltid där de bästa barcelonarecepten blandas med internationella godsaker.

För privata event såsom cocktails och presentationer går det att boka Sala de Tancs eller Sala 39. I samma lokaler ryms även M-Store, en butik tillägnad de som älskar öl och design. Här finns coola och roliga detaljer, böcker och skor från Moritz och andra samarbetspartners.

Vi hittar även Moritz Bar à Vins, vinbaren med 400 olika referenser, mestadels spanska. Här kan man prova det där alldeles för dyra vinet eftersom det säljs efter vikt. 100 gram Pingus kanske?

 

Matlagningsaktivitet – Paella

På en traditionell Masia (katalansk herrgård) ute på landsbygden ca 20 minuter från Barcelona samlas ni först på terrassen för en välkomstdrink och lite tilltugg. Därefter delas ni upp i grupper för att på egen hand tillaga en av de mest klassiska spanska maträtterna – paella.

Ni kommer att jobba gemensamt i gruppen under ledning av en erfaren kock och syftet är att försöka uppnå att just er paella faller

chefskocken i smaken. Inte bara smaken utan även presentationen är viktig vid bedömningen.

Efter tillagningen sätter ni er till bords och njuter av era mästerverk. Ni kommer även serveras förrätt,  efterrätt och vin eller öl. Aktiviteten tar ca tre timmar och transporten ca 30 minuter enkel väg.

 

Andra liknande konferensförslag
OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.