• Besök ett av medelhavets vackraste länder

  Blanda storslagna naturupplevelser med pulserande stadsliv

Kroatien - direktflyg till ett Medelhavets solsäkraste länder

Flyg ner till ett av Medelhavets vackraste och mest solsäkra länder.

I Kroatien finns allt från storslagna naturupplevelser, pulserande stadsliv och allehanda aktiviteter till historia och gastronomiska upplevelser. Detta i kombination med en för svenskar väldigt angenäm prisnivå och nära 2600 soltimmar per år gör att allt fler företag förlägger sin konferens i Kroatien.

Ladda ner pdf här

Fakta

 • Land

  Kroatien

 • Huvudstad

  Zagreb

 • Språk

  Kroatiska

 • Valuta

  HRK

 • Tidsskillnad

  Samma tid

Hotell Olympia

Fyrstjärniga Hotell Olympia sätter sina gäster i fokus och ger gärna det lilla extra! Njut av solen vid hotellets stora poolområde eller vid det härliga havet som ligger strax intill. Närheten till staden och det trevliga promenadstråket längs kusten ger möjlighet till egna äventyr. Oavsett om ni söker sportaktiviteter, avkoppling eller en mötesplats för konferens så är hotell Olympia ett bra val av hotell.

Programförslag för Kroatien

Torsdag

Ankomst till Zadar flygplats under eftermiddagen. Er guide möter upp gruppen i ankomsthallen och visar er till bussen för ca en timmes transfer till Hotell Olympia i Vodice. Detta fina, fyrstjärniga hotell ligger endast 600 meter från Vodice centrum och endast det stora poolområdet och en skogsdunge skiljer hotellet från stranden och det kristallklara havet. Hotellet är härligt modernt med luftig interiör samt moderna, ljusa och fräscha rum och konferenslokaler. Vid stranden finns barer, restauranger, trådlöst internet, dusch/toalett, lekområde för barn med mera. Efter incheckning har ni några timmar på egen hand för ett första dopp i det kristallklara havet eller i poolen. Till kvällen samlas ni vid poolen på hotellet för en välkomstdrink innan ni avnjuter en härlig grillbuffé.

Fredag

Efter frukostbuffé på hotellet startar ni dagen med ett konferenspass som avslutas med en lunchbuffé på hotellet. Därefter hämtar en buss er vid hotellet med svensktalade guide för en utflykt till en av Kroatiens vackra nationalparker – Krka. Den guidade turen börjar vid Skradinksi Buk, här möts ni av lummig grönska, vattenfall och en oas av slingrande träbryggor, broar över porlande bäckar och grönskande natur. Vid ett av vattenfallen är det tillåtet att bada vilket är en chans man inte får missa. Vattnet är ljummet och lent och det är en upplevelse att simma bort till ett av de mindre vattenfallen och låta sig översköljas av det rena vattnet.

När de som vill har fått chansen att bada eller bara njuta av omgivningarna tar ni någon av flodbåtarna ner till den lilla mysiga byn Skradin där det ges tillfälle att strosa runt bland gränderna på egen hand en stund innan bussen hämtar er för en kort transport till byn Pakovo Selo där ni bjuds på en traditionell välkomstceremoni för att sedan få en guidad tur genom gården. Utflykten avslutas med en traditionell middag med lufttorkad skinka, ”peka” (en blandning av kött och rotfrukter) och säsongens sallad.
 

Lördag

Efter frukost har ni möjlighet till lugn dag med fria aktiviteter. Ni väljer om ni vill bada i havet eller i poolen, spela tennis och beachvolleyboll eller bara ligga i solen och njuta av det sköna vädret. Ett annat trevligt alternativ är att upptäcka Vodice. Strosa omkring i de smala gränderna, slinka in på något av de mysiga kaféerna som ligger vägg i vägg längs med strandpromenaden. Under kvällen tar ni er till en restaurang där både traditionell och mer modern mat serveras. Prova gärna husets vin på restaurangen, chansen är nämligen stor att det kan vara från deras egen vingård. Här äter ni en gemensam avslutningsmiddag innan ni senare på kvällen promenerar tillbaka till hotellet. De som vill stannar kvar lite längre och minglar på några barer inne i Vodice.

Söndag

Efter frukost finns det lite tid att utforska omgivningarna på egen hand innan det är dags att ta farväl av Kroatien för denna gång.

Prisuppgifter

Kontakta ditt lokala Resiakontor för en kostnadsfri och skräddarsydd offert just för er då priserna varierar beroende på säsong och kapacitet. Allt för att ni skall få en prisvärd och bra upplevelse.

Tilläggsaktiviteter

Krka Nationalpark och Etnoland
Området kring floden Krka utnämdes till nationalpark 1985. Floden är 75 kilometer lång och har sju vattenfall som bildats av naturen genom århundraden. Här kan man också se åtskilliga växt och djurarter varav några är endemiska. Den guidade turen börjar vid Skradinski Buk, ett av de sju vattenfallen och som dessutom är en av dem mest attraktiva delarna av nationalparken.

Höjden på vattenfallet är 45 meter och dess bredd varierar mellan 200 till 400 meter. På grund av mångfalden av fantastiska kalkformationer, vegetation och effekter som orsakas av ljusspel i vattenvirvlarna anses Skradinski Buk vara ett av de vackraste vattenfallen i Europa. Gamla kvarnen från 1200-talet, tvätt och ullstugan från samma tid står också på vägen innan man ger sig in i naturen. Efter cirka två kilometers promenad, under vilken ni bland annat kan se världens andra vattenkraftverk som togs i bruk 1895, bara två dagar efter det första kraftverket vid Niagarafallen sattes igång. Här finns det möjlighet till ett svalkande bad i floden Krka.

Sedan tar ni er till staden Skradin, innan ni åker vidare till Etnolandet för lunch. Etnolandet är beläget mellan de tre största städerna i området Zadar, Sibenik och Split. I hjärtat av Etnolandet ligger Pakovo Selo där ni får uppleva hur man tidigare levde och brukade jorden i området. Efter en traditionell välkomstceremoni följer ni med guiden som visar dalmatiska seder, traditioner och berättar gamla dalmatiska historier. Besöket avslutas med originella dalmatiska rätter och delikatesser såsom kött och grönsaker lagade under “peka” samt lufttorkad skinka för att nämna några. Här kommer ni ha det trevligt och njuta av en fantastisk hemlagad måltid. Kom som en gäst, gå som en kompis och återkom som en vän.

Nationalpark Krka och Vidrovaca
Området kring floden Krka utnämndes till nationalpark år 1985. Floden är 75 km lång och har sju vattenfall som har bildats av naturen genom århundraden. Här kan man också se åtskilliga växt- och djurarter varav några är endemiska. Den guidade turen börjar vid Skradinski Buk som är ett av de sju vattenfallen och dessutom en av de mest attraktiva delarna av nationalparken.

Höjden på vattenfallet är 45 meter och dess bredd varierar mellan 200 till 400 meter. På grund av mångfalden av fantastiska kalkformationer, vegetation och effekter som orsakas av ljusspel i vattenvirvlarna anses Skradinski Buk vara ett av de vackraste vattenfallen i Europa. Gamla kvarnen från 1200-talet, tvätt och ullstugan från samma tid ser man också på vägen innan man ger sig in i naturen. Efter cirka två kilometers promenad, finns det möjlighet till ett svalkande dopp i floden Krka, så ta gärna med badkläder. Där kan vi även se världens andra vattenkraftverk som sattes igång år 1895, alltså bara två dagar efter att det första vattenkraftverket på Niagarafallen sattes igång.

Efteråt reser ni vidare till staden Skradin, där ni hämtas upp av en motorbåt som tar er vidare ut till Vidrovaca för att äta lunch. Vidrovaca ligger cirka 500 meter från Skradin och man kan bara ta sig till restaurangen med båt. I en helt naturlig omgivning äter ni en oförglömlig lunch. Maten lagas i det öppna köket direkt framför era ögon vilket höjer smakupplevelsen. Fisken tas direkt från det bräckta vattnet som rinner genom Vidrovaca, vilket ger den en utsökt smak.

Att färsk fisk eller kött från grill ska smaka fantastiskt behöver man inte påpeka. När ni har ätit färdigt kan ni koppla av i skuggan eller hoppa i det kristallklara vattnet och njuta av ett uppfriskande bad. Att bada på en isolerad plats, långt borta från trånga och högljudda stränder ger den här utflykten ett extra poäng. Efter en avkopplande stund tar vi oss tillbaka med båten till Skradin, för vidare bussfärd tillbaka till hotellet. Härifrån tar ni med er två fantastiska minnen från denna dag.
 

Nationalparken Kornati
Förmodligen den säregnaste gruppen av öar, holmar och skär vid Adriatiska kusten i Kroatien är just Kornati-öarna. Kornati anses också vara den tätaste skärgården i hela Medelhavet. Även om definitionen av ö är lite suddig brukar man räkna med att Kornati består av 150 öar som ligger på ett 320 kvadratmeter stort område. Ungefär två tredjedelar av dessa, alltså 89 öar på 220 kvadratmeter tillhör nationalparken som utnämndes år 1980. Men alla dessa siffror säger ingenting om den unika skönheten som man hittar i nationalparken Kornati. Öarna här ser inte ut som typiska medelhavsöar med tall, gran och pinjeträd, med rosmarin och lavendel som växer runt omkring. Landskapet på Kornati bjuder på en utsikt över steniga öar med lite grönska här och där. Det är svårt att låta bli att beundra stora klippor som verkar växa rakt upp från havets yta och undra hur naturen har lyckats med att få de att se ut som avskurna i rätt vinkel.

Er båtresa börjar på morgonen från marinan. Ni når nationalparkens område efter några timmars båtfärd. Båten seglar fram från ö till ö tills ni kommer till en otroligt vacker vik. Där går ni iland och får fri tid för en tur genom nationalparken och dess klippor. Sedan finns det tid för sol och bad i en av öarna. Ni får uppleva minst sagt en annorlunda utsikt på den här turen och den kommer säkert att stanna länge i minnet. Efter turen går man tillbaka till båten där lunch serveras.

Det kristallklara blå-gröna havsvattnet, det rika livet under havsytan, 25 stränder som ligger i viken är den bäst skyddade naturhamnen i hela Adriatiska havet. Allt detta ska bidra till att du ska få en oförglömlig eftermiddag. Efter den fria tiden på ön seglar båten tillbaka till marinan och runt klockan 18:00 stiger man på fastlandet.

Kroatisk afton i Baculovi dvori
Bara några kilometer från de vackra stränderna i Primosten ligger ett område som heter Primosten Burnji. I den steniga trakten finns några byar och ni besöker en av dessa som heter Drage. Denna by visar hur man levde och brukade jorden förr i tiden, då åsnan och mulan var ovärderliga hjälpmedel. Här kommer ni att få en guidad tur och se hur man levde och lever än idag på den kroatiska landsbygden. Det verkar som att tiden har varvats med gamla olivträd som lämnat detta område orört, sovandes inom de kvava, dimmiga stenmurarna och den starkt lysande röda marken. Ni kommer att få möjlighet här att titta in i det ekologiska hushållet Baculov dvor, ett gammalt hushåll från 1500-talet. På den tiden bestod hushållet av huvudbyggnaden som hade köket som centrum och ett förvaringsrum, ”konoba“. Där hade man vin, olivolja, ost, lufttorkad skinka, potatis och annat. Här hittar ni även ett av Dalmatiens äldsta inrättning för tillverkning av olivolja, en stor vattentank ingrävd under huset och ett litet kapell. Förutom olivoljeproduktionen används delar av detta hushåll även idag för samma syfte som det byggdes för från början. Er guide ska visa er runt och på varje plats kommer ni att få höra hur livet var förr, vad man gjorde och hur man använde det lilla man hade. Efter detta blir det dags att dricka och äta hemlagade traditionella kroatiska drycker och maträtter. Ni startar med provsmakning av likörer som finns i tio olika smaker, allt från ren grappa till rosbladslikör. Lufttorkad skinka, hemlagrad ost och oliver är en traditionell förrätt i dessa trakter. Huvudrätten blir "peka", en blandning av kött och potatis, som tillagas i öppen spis på traditionellt vis. Som efterrätt smakar vi traditionella kakor. Till maten kan ni välja mellan rött och vitt vin från byns egen produktion och med det avrundas detta kalas för smaklökarna.

Kroatisk afton på "House of ham"
Reser man till Kroatien, är det ett måste att ta del av det Kroatiska köket och landets fantastiska drycker. Traditionell mat i kombination med rik kroatisk dryckeshistoria är en oförglömlig kombination. Denna kväll tar ni er till en gård som ligger två mil norr om Biograd. Vid ankomst välkomnas ni av en speciell atmosfär bland olivlundar och vingård. Ägaren välkomnar er och leder er till trädgården full av olivlundar. Här får ni smaka på den typiska lufttorkade skinkan från gården, ost, oliver samt nybakat bröd. Här får ni också smaka på husets likörer och grappa så det finns något för alla. Under smakstunden kan ni också sätta er ner vid stenborden och bara beundra denna natur.

Därefter tar ni en promenad genom gården till gårdens djur samt vingård. Efter vingården sätter ni er ner i husets ”konoba” ett matrum som förr i tiden användes till festliga måltider. Här får ni smaka på "peka" som är ett traditionellt sätt att tillaga kött och potatis som gör att den får en speciell smak. Här får ni även smaka på husets vin. För den vinintresserande finns det nu chans att få prova ljuvliga Kroatiska viner i rätt miljö. Under kvällen har ni tid för att beundra lufttorkningen av skinkan som hänger i den mörka källaren som bara skiljs åt från ”konoba” med hjälp av ett fönster. Som efterrätt får ni någon speciell kaka som husets ägarinna tillagar. Innan hemkomst har ni tid att besöka den lokala butiken där ni kan köpa produkter som ni har provat under kvällen. Den här trevliga kvällen blir säkert ett långvarande minne.

Split och Trogir
Bussfärden tar er till Split, den näst största staden i Kroatien, den centrala hamnen på denna sida av Adriatiska havet, den över 1700 år gamla staden som är med på UNESCO:s Världsarvs lista… Tillsammans med er guide får ni en tur genom historia, från antikens tid och år 305 då romerske kejsaren Diocletianus flyttade in i palatset fram till nutid och det moderna livet som blomstrar på de urgamla stengatorna.

Palatsets källare, Diocletianus mausoleum, guld- och silverporten, Peristil och torget Pjaca är bara några punkter som ni får besöka under den unika historieresan. Efter den guidade turen får ni en timme för att strosa runt på egen hand. Därefter åker ni till den gamla grekiska kolonin Stobrec där ni intar en trevlig lunch med levande musik och fisk- eller köttmeny att välja mellan. Mätt och belåten av dalmatinska köket sätter ni er på bussen igen och färden fortsätter till en annan gammal grekisk koloni, nämligen Trogir. Trogirs gamla stadskärna ligger på en liten ö mitt emellan kusten och ön Ciovo. Här får ni återigen uppleva gamla tider och ta del av den fantastiskt rika historiska och kulturella bakgrunden som också satte Trogir på UNESCO:s världsarvs lista. Med er guide besöker ni S:t Ivans katedral och får se den kända porten gjord av mästare Radovan och det fantastiska baptisteriet som ligger precis intill. Sedan går turen vidare genom gamla stadsmurar mot fästningen Kamerlengo och där avslutas den guidade delen av ditt Trogir besök. Då får ni tid för att utforska gamla smala gator för dig själv innan ni sätter er på bussen som skall ta er tillbaka till hotellet.

Viktigt: Tänk på att ha täckta axlar och knän eftersom man besöker en katolsk katedral.

Zadar Stadsrundtur
Halvön som staden ligger på har varit bebodd sedan cirka 400 år före Kristus, men staden som den ser ut idag har sina rötter i romartiden. Denna stadstur kommer att visa er fantastiska monument från stadens rika historia och leda er genom gator och torg med anor från romarriket. Ni kommer även att få uppleva två unika moderna skapelser, som redan blivit oundvikliga stopp under stadsrundturer.

Guidningen börjar vid Arsenal, en byggnad från 1500-talet som var varumagasin åt den venetianska flottan. Turen leder er vidare till barockkyrkan "Jungfrun av hälsa" och till en av dem äldsta gotiska kyrkorna i Dalmatien, S:t Franciskus med tillhörande kloster och bibliotek från 1200-talet. Ni tar er vidare till strandpromenaden Riva där ni kommer att uppleva Havsorgeln och Hälsning till solen. Detta är de två nya och enastående monumenten som visar att det inte enbart är historia som finns i Zadar. Havsorgeln (2005) är en konstruktion av 35 rör som spelar fem toner och sju ackord med havet som kompositör.Några meter från orgeln ligger Hälsning till solen (2008), en installation som består av över 300 glasskivor som ackumulerar solens energi och ger fantastiska ljuseffekter under nätterna.

Från Riva fortsätter turen till det antika forumet och S:t Donats kyrka, vilka omringas av rester från handelsbodar, pelare och basilikor från romartiden. Under dina fötter ligger gatstenar som lades ut för över 2000 år sedan. Ni promenerar vidare uppför huvudgatan Kalelagra som leder till stadskammaren från 1500-talet. Turen avslutas vid Torget av fem brunnar som är ett monument från renässanstiden av den venetianska arkitekten Michelle Sanmichelle. Den världsberömde regissören Alfred Hitchcock var i Zadar 1964 och enligt honom var solnedgången i Zadar den vackraste i hela världen. Under er stadstur kan ni se om han hade rätt.

Heldagsutflykt med båt i skärgården inklusive lunch
Vinprovning

Välkommen till Resia! Välj ett kontor nedan.

Om du har några frågor så tveka inte att ringa. Du kan också skicka ett meddelande och lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.

Läs mer om oss

Upp