Greklandspecialister

Vita stenhus med blå kupoler på vykortsköna Santorini, grönskande landskap och härliga badvikar på Korfu, familjeaktiviteter och grekisk mytologi på Kreta. Ja, listan över Greklands alla öar kan göras lång och gör det svårt att välja.

Våra resespecialister har stor kunskap om Grekland och kan skräddarsy en resa som passar just dig och dina behov, samt hjälpa dig med bokningen.

 

VÅRA RESESPECIALISTER GER DIG:

En skräddarsydd resa 

Spetskompetens om resmålet

Tips till de bästa guldkornen

Prisvärda reselösningar med det lilla extra

"Mitt på stranden ligger ett förlist fartyg"

Namn: David Ljunggren
Arbetar: Resia Alingsås
Om Grekland: Det är helheten som är charmen med Grekland - maten, stränderna och de karaktäristiska vita husen med blå fönsterluckor.

Vilket är ditt bästa Greklandsminne?
- Min första resa till Grekland! Jag reste med kompisar till Zakhyntos. Vi blandade festande i Laganas med utflykter. Laganas är en trevlig ort på södra sidan av Zakhyntos med en lång härlig sandstrand. Längs med stranden finns gott om restauranger. Flera av dem har sin servering på en terrass med utsikt över havet. På kvällarna kan det dock gå ganska vilt till i Laganas. Många ungdomar kommer hit för att ta del av nattlivet och sola och bada på dagarna. Vill du göra en utflykt någon dag är Smugglers Wreck ett trevligt alternativ. Smugglers Wreck är en strand som du bara kommer till med båt. Runt om stranden reser sig 30 meter höga klippväggar och mitt på stranden ligger ett förlist fartyg. En spännande och härlig badupplevelse.

Från denna första resa minns jag också hur jag älskade maten. Att sitta och avnjuta riktig tzatziki för första gången var fantastiskt.

Vilka är dina favoritplatser idag?
- En av mina absoluta favoriter är Rethymnon på Kreta. Den härliga och breda sandstranden med tillhörande strandpromenad och de charmiga restaurangerna i gamla stan erbjuder det bästa av Grekland. Ett hotell jag kan tipsa om heter Fortezza och ligger i gamla stan. Jag gillar det unika läget. Det finns väldigt få hotell härinne i virrvarret av mysiga tavernor och restauranger.

En annan favoritplats är Symi i närheten av Rhodos. En fantastiskt mysig ö som verkligen lever upp på dagarna då många väljer att göra en dagsutflykt hit. När eftermiddagen och kvällen kommer kan du sitta på en taverna och avnjuta lugnet som sänker sig över den lilla mysiga hamnstaden när utflyktsturisterna lämnar ön.

Jag måste också få tipsa om läckra Lindos på Rhodos östkust. En labyrint av små butiker och restauranger som ligger i en dal ner mot den fina stranden. Missa inte heller att besöka Chania stad när du är på Kreta. I Chanias hamn finns många trevliga restauranger längs med hamnpromenaden där man kan avnjuta sin middag.

Hur upplever man Grekland bäst?
Grekland kan upplevas på olika sätt. Du kan köpa en flygbiljett till Santorini och ö-luffa i Kykladerna eller så kan du ta en charter till den ö som faller dig bäst i smaken.  Jag tycker att charter är smidigt och enkelt, och eftersom svenskar älskar Grekland, så är utbudet på destinationer enormt. Själv har jag varit på Rhodos, Kreta, Korfu, Zakhyntos, Kos, Symi och Tilos. Alla dessa destinationer har sin egen karaktär. Bara att välja och vraka.

"Här hittar du ett mer orört och genuint Grekland"

Namn: Maria Henriksson
Arbetar: Resia i Kristianstad
Bästa med Grekland? Jag älskar det genuina Grekland – det som svenskarna blev förälskade i för 20 år sedan. Tavernorna, de vita husen och lugnet.

Du som kan ditt Grekland – har du några bra tips på lite bortglömda resmål?
- Kanske inte bortglömda men jag gillar att få uppleva det verkliga Grekland som fortfarande är relativt oexploaterat. Och då tycker jag absolut du ska försöka ta dig till nordvästra Grekland – den kuststräcka som ligger mitt emot Italien. Här hittar du ett mer orört och genuint Grekland.

- Jag älskar till exempel Parga. En liten, genuin och charmig badort med en härlig grekisk atomsfär. Det är underbart att promenera inne i Parga stad, att strosa i de små gränderna med sina butiker och tavernor i varje hörn. Känns som du kommer nära inpå grekerna själva och deras vardagsliv. Orten är ett populärt semestermål för både greker och italienare. Det finns två fina stränder inom bekvämt avstånd. Dels har du den lilla men fina stranden inne i själva staden. Solar och badar du här kan du alltid ta en paus och smita iväg till någon taverna för något svalkande eller för att kika i affärer. Eller både och.

- Vill du besöka en större strand så ta dig till Valtos Beach som ligger någon kilometer utanför staden. En fin strand med ganska grovkornig sand. Man kan säga att dessa två stränder skiljs åt av en kulle – och högst upp på denna finns en fin utsiktsplats som är väl värd ett besök. Packa med en liten picknickkorg och njut av lugnet och naturen.

- Ta flyget till Preveza – härifrån är det omkring en timmes transfer. Ett bra hotell du kan kolla upp heter Villa Rossa Area Boutique Beach Resort.

Några andra bra tips?
- Ja, ön Zakynthos i samma region som Parga. Jag gillar verkligen detta område – här är det mycket grönt för att vara Grekland. Och här finns fina sandstränder.  Jag som bor i Skåne är ju bortskämd med Sveriges finaste stränder – om man får skryta. Så jag är ganska kräsen. Men orten Laganas på Zakynthos erbjuder otroligt vackra stränder och har du tur kan du även få se de fina havssköldpaddorna som lägger sina ägg på stranden. De är fridlysta så håll dig på behörigt avstånd. Stranden är delvis avspärrad där de lägger sina ägg. Under högsommaren är det mycket ungdomar i Laganas så vill du ha lite mer lugn atmosfär så tycker jag du ska åka på försommaren eller under hösten.

- En annan fin ö är Karpathos. Den ligger på andra sidan Grekland i det Egeiska havet mellan Kreta och Rodhos. Även här tycker jag man hittar det Grekland som vi är så många som älskar. Små tavernor där du kan slå dig ner och njuta av en sallad. Ön är också ganska speciell då norra delen av ön inte kan nås landvägen. Jag kan varmt rekommendera en tur dit med båt. Här är det som om tiden stått stilla och du får se hur bergsbefolkningen bor. Ön erbjuder överlag otroligt vacker natur med berg och dalar. Besök!

- Jag gillar verkligen att hoppa på lokalbussarna. Det blir ett äventyr i sig och du får även komma lite närmare det grekiska vardagslivet. Jag tycker också att grekerna är väldigt trevliga och tillmötesgående. Men annars är det alltid kul att hyra en bil och ge sig ut på utforskningstripper.

Några tips på utflykter?
- Ja, hyr en bil på Naxos och ta dig runt till de små orörda stränderna. Kan tipsa om Plaka Beach som ligger söder om Naxos stad, otroligt vacker strand med kristallblått hav. I den lilla orten Agia Anna på Naxos bor du verkligen vid stranden, som också är toppenfin.

- Orten är som sagt liten men du hittar några små tavernor vid stranden som serverar äkta grekisk mat. Här finns inte några stora hotellkomplex utan du bor på lite enklare familjeägda hotell. Jättemysigt!

- Ska du besöka Naxos så landar du oftast på ön Santorini. Passa på att stanna här några nätter – ön har dramatiskt landskap och högst upp på den halvmåneformade ön hittar du en underbar utsikt.

Fler tips?
- Besöker du Kreta tycker jag också du ska hyra bil. Utgå från och bo i staden Rethymnon. Det är en jättecharmig stad med en liten mysig hamn och en fin gammal del med gränder och tavernor. Jag som gillar sandstränder får verkligen mitt lystmäte med en flera kilometer lång strand som sträcker sig från staden och österut. Längs havet går en fin strandpromenad och det kan vara en smart idé att bo en bit utanför centrum längs promenaden.

- Tar du bilen en halvtimme söderut kommer du till Samariaravinen. Här hittar du häftig natur där du vandrar mellan branta klippor. Det gäller att var lite tränad för att orka vissa delar men otroligt häftigt att prova på. Vill du ha lite mer ordnade förhållanden så besök palatsruinen Knossos – öster om Rethymnon. Annars är det mysigt att planlöst utforska ön. Det är ofta krokiga vägar och dramatisk och vacker natur. Bli inte förvånad om du emellanåt hamnar i ett hav av får.

- Jag tycker hösten är den bästa tiden att besöka Kreta på. Från september och framåt. Vädret är fortfarande bra och vattnet är varmt och behagligt. Men även våren är fin med mycket grönska och blommande natur, men då får du stå ut med lite svalare dopp.

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.