Kryssningsspecialister

Kryssning till Karibiens paradisstränder, Medelhavets pärlor eller kanske till spegelblanka fjordar i Norge? Välkommen att ta kontakt med våra kryssningspecialister inför din nästa drömresa!

Våra resespecialister har stor kunskap om kryssning, de kan ge tips och råd inför din resa samt hjälpa dig med din bokning.

Mejla gärna dina frågor eller fyll i en bokningsförfrågan så kontaktar de dig.

Läs om våra kryssningserbjudanden här. 

Jenny Björklund, resespecialist
Delfiner

"En grupp delfiner började leka intill fartyget"

Jenny Björklund, Resia Västerås
Kryssningsspecialist 
Mejl:Kryssning@resia.se

Vilken typ av kryssningar finns?
- Oj, det finns hur många som helst. Hela skalan från kortare turer på Östersjön till månadslånga jorden runt-kryssningar. Och allt där emellan. Vilken del av världen du än vill utforska kan du göra det via en kryssning. Alaska, Australien, Asien, Hawaii eller mellan Kanarieöarna. Utbudet är jättestort.
- De två största destinationerna på den svenska marknaden är Medelhavet och Karibien. Och här styr årstiden myckt av valet. Den svenska vintern är en perfekt tidpunkt att kryssa i Karibien och på sommarhalvåret är det fantastiskt i Medelhavet. Vill du besöka storstäder är en kryssning i västra Medelhavet det givna valet och är du ute efter bad och fantastiska stränder är det östra Medelhavet eller Karibien du ska satsa på. Sedan är också Hurtigruten från Bergen till Kirkenes i Norge populär.

Hur skiljer sig fartygen åt?
- Precis som det finns många olika rutter så finns det många olika typer av fartyg. Ett standardfartyg, om man kallar det så, tar 3 000 passagerare medan de riktigt stora kan ta det dubbla antalet. Sedan finns det mindre segelskutor med besättning. Ombord på fartygen kan du välja många olika varianter av hytter: insides utan fönster, utsides med fönster, med eller utan balkong. Allt handlar om vad du vill få ut av din kryssning.

Vart åker du helst på kryssning?
- Jag har åkt på flera olika kryssningar då jag verkligen gillar konceptet. Det är fantastiskt att checka in på ett flytande resort som tar dig till flera olika destinationer under samma resa. Maten är fantastisk och servicen perfekt. Sedan kan du välja mellan guidade utflykter när du går iland eller utforska på egen hand. Om jag måste välja så är det nog Karibien som lockar mig mest ändå – jag ska faktiskt iväg dit igen. Varje destination är som ett nytt litet paradis – magiskt.

Ditt bästa kryssningsminne?
- Det jag med en gång kommer att tänka på var under en kryssning just i Karibien - från Dominikanska Republiken med stopp på bland annat Aruba. Vi hade en balkonghytt. Att sitta på balkongen och glida förbi dessa underbara små öar är fantastiskt. Men just den här händelsen var efter att vi varit iland på Isla Margarita i Venezuela. Det var kväll och vi satt på balkongen och såg solen sjunka. Då dök plötsligt en grupp delfiner upp och började leka intill fartyget. Det var som att tiden stannade. Helt fantastiskt! 
- Sedan minns jag också en kryssning vi gjorde i Medelhavet. Under rutten besökte vi flera storstäder. Jag blev väldigt förtjust i Palma på Mallorca. En fantastisk storstad att besöka. En kryssning är ett smart sätt att upptäcka nya resmål på. Resmål man kan återvända till - över en långweekend kanske. Palma är en sådan plats för mig.
- Och så klart när jag åkte Hurtigruten. Man häpnar över det majestätiska i naturen när man glider in i fjordarna. Plötsligt får man syn på ett litet hus som ser ut att klamra sig fast på de branta klipporna. Hur kom det dit? Vem bor där?

Finns det någon pryl man inte vill vara utan på en kryssning?
- Väl ingångna promenadskor kan vara bra att packa ner. Det är tråkigt med skoskav när man ska se världen.

Bob Jensen, resespecialist
barbados

"Tre- eller femrättersmiddagar är inte ovanligt"

Bob Jensen, Resia Hässleholm
Kryssningsspecialist
Mejl: Kryssning@resia.se

Vad är det bästa med en kryssning?
- Du får allt – och då menar jag verkligen allt - på en och samma resa. Hög servicenivå och toppkvalitet på maten som ingår. Sedan gör omväxlingen med nytt resmål nästa varje dag att det alltid händer något spännande.

Vilka är dina favorit-rutter?
- I Medelhavet gillar jag den klassiska rundan: Barcelona – Marseilles – Genoa – Neapel – Palermo – Mallorca – Barcelona. Medelhavet har allt – stränder, bad, sol och fantastiska storstäder. Lyssna själv till namnen i rutten. Städerna ger verkligen mersmak till fler besök.
- Jag tycker också om den östra rutten i Karibien: Fort Lauderdale – Bahamas – St. Thomas – St. Maarten – Fort Lauderdale. Dessa namn väcker verkligen minnen till liv. Bahamas – bara namnet eller hur? Vilka stränder, rena paradiset. St. Thomas gillar jag också mycket. Ön är en före detta dansk koloni och jag strosar gärna omkring på dess små fina gator med danska namn. St. Maarten – ojoj – ta en utflykt till Princess Julianas flygplats som ligger alldeles intill Maho Beach. En kanonstrand med turkost vatten och så kommer de enorma flygplanen in över dig för landning. Mäktigt.

När är bästa tiden att åka på kryssning?
- Hela året är bästa tiden. Men en kryssning tidig vår i Medelhavet då allt är friskt, fräscht och grönt är fantastiskt. Karibien är bäst i januari till mars. Dels för att flygbiljetterna över Atlanten är billigare då men kanske framförallt för att det är vädermässigt ganska tråkiga månader i Skandinavien. 
- En kryssning i Karibien kombinerad med en vecka sol, bad och upplevelser i Florida är en bra kombination. Naturligtvis kan du resa till Karibien året runt, men från mitten av september till slutet av oktober är det stor risk för dåligt väder, regn och stormar.

Hur kan en dag se ut på ett kryssningsfartyg?
Först gäller en härligt generös frukostbuffé, den serveras i regel mellan 07:00-10:30. Här kan man verkligen välja och vraka bland bufféborden. En fin stund och ett perfekt tillfälle att ladda och planera inför dagen. Efter frukost är det dags att bege sig iland.
- Fartygen seglar nästan alltid under natten så det är spännande att se vart man hamnat. Du kan välja att hänga med på någon av de guidade utflykterna eller utforska destinationen på egen hand. Känslan att kliva iland på en ny plats är alltid lika skön. Men vet aldrig vad som väntar och dofterna och intrycken dröjer sig kvar när du kommer hem till fartyget på eftermiddagen.
- Är du fortfarande pigg på intryck kan du gå med på en rundvandring på fartyget och beskåda all konst. Eller kanske delta i en vinprovning. Det finns alltid många olika aktiviteter att välja bland ombord. Annars kan du alltid hänge dig åt skön avslappning vid poolen. Det finns ofta flera olika poolområden, anpassade efter olika tycke och smak. Lite mer äventyrliga för familjer och mer stillsamma för vuxna som vill slippa stoj.

- När du känner dig klar strosar du tillbaka till den nystädade hytten, duschar och göra dig klar för middagen. Tre- eller femrätters är inte ovanligt. Du väljer enkelt vilken förrätt och huvudrätt vill ha, desserten kommer på ett eget menykort. Något som många ser fram emot. Efter middagen är det dags att gå på teatern och se kvällens show. Du kan också göra ett besök i någon intim trevlig bar. Känner du för det står det sedan dans i diskoteket eller till ett live-band på schemat.
- Nöjesutbudet är så pass brett att du kan hitta något nytt att göra varje kväll. Avsluta natten genom att ta med dig något gott från den uppdukade natt-buffén och gå till hytten för lite skönhetssömn. Om nästa dag är en dag till havs – missa inte att beställa in frukosten i hytten. Njut den från din balkong medan ni glider fram över böljorna de blå.

Christer Lundqvist, resespecialist
Cinque terre

"Många förvånas över hur prisvärda kryssningar är"

Christer Lundqvist, Resia Sundsvall
Kryssningsspecialist
Mejl: Kryssning@resia.se

Varför tycker du man ska åka på kryssning?
- Du kommer till nya öar och städer nästan varje dag utan någon krånglig transport. Snarare är transporten en stor del av behållningen. Maten och servicen ombord har varje gång jag själv kryssat varit helt suverän. Jag har märkt att det förvånar många hur prisvärd en kryssning är om man jämför med till exempel en traditionell charterresa.

Vilka är dina favoritrutter?
- Att kryssa runt i Karibien är min favorit. Cool och avslappnad stämning på öarna och stränder i världsklass samtidigt som solen värmer. Jag tycker att första gången så räcker det med en veckas kryssning. Man får så många intryck både ombord på fartyget och i land. 

Ditt bästa kryssningsminne?
- Jag minns särskilt en utflykt med katamaran till en öde strand på Bahamas. Vi var kanske 15 personer som hade valt den utflykten. Jag låg på ett nät med det turkosa vattnet rakt under mig och såg lyxhotellet Atlantis på vänster sida och en liten strandremsa på höger sida. Efter kanske en halvtimme var vi framme vid en öde ö med kritvit sand och några enstaka palmer. Magiskt.

För vem passar kryssning?
- Kryssningar passar absolut alla, barn som vuxna. Det finns allt från barnklubbar till champagnebarer, sena kvällsshower och mjukglassmaskiner ombord. Man kryssar om man vill koppla av och man kryssar när man vill uppleva mycket. Du bestämmer själv hur du vill ha det.

Vad får man inte glömma att packa ner inför en kryssning?
- Kamera, solglasögon, badkläder och lite finare kläder inför middagarna ombord. Samma klädsel som du har när du går ut och äter på en trevlig restaurang hemma.

Kan du ge oss tre kryssningspärlor man inte bör missa?
- Svårt att välja, man besöker så många vackra platser under en kryssning men Magens Bay på St. Thomas i Karibien är onekligen en av världens vackraste stränder. Höga berg runt omkring ramar in den mjuka fina stranden. Ta en taxi från hamnen och chauffören hämtar dig sedan i god tid innan fartyget avgår. På vägen dit har man en vidunderlig utsikt över stora delar av ön. En billig och fantastisk utflykt.
- Ät en lunch på franska sidan av ön St. Martin i Karibien. Byn Grand Case som kallas Västindiens gourmet-ö har några fantastiska restauranger. Prova till exempel Bistrot Caraibes som är lätt att hitta, ett akvarium fyllt med humrar står utanför entrén. 
- Kryssar du i Medelhavet kan jag rekommendera en utflykt från La Spezia i Italien till Cinque Terre, fem sagolikt pittoreska byar från romartiden som ser ut att klänga sig fast på klipporna för att inte ramla ner i havet. Klassat som världsarv av UNESCO. Ät en pizza med salta sardiner på La Smorfia som ligger i byn Monterosso. Du har sedan ny energi för att kunna vandra iväg till grannbyn Vernazza.

 

Christoffer Johansson, resespecialist
Venedig

"Avnjut frukosten på balkongen medan du tittar på soluppgången"

Christoffer Johansson, Resia Kungsbacka. 
Kryssningsspecialist
Mejl: Kryssning@resia.se

Vart åker du helst på kryssning?
- Jag föredrar Karibien då det fungerar året om som resmål och eftersom det finns så många olika destinationer att uppleva. Det är även en stor bonus att kunna kombinera sin kryssning med dagar i Florida för att få ut mer av sin resa.

Om man vill kombinera sin kryssning med semester på fastlandet, hur skulle en sådan resa kunna se ut?
- Om du kryssar från Florida så kan du uppleva pulsen i Miami Beach, shoppingen i Fort Lauderdale, naturen i Everglades och historiska sevärdheter i Key West på bara ett få dagar extra i anslutning till kryssningen.
Vill man vara borta fler dagar så kan man även lägga till stopp i Orlando för att besöka någon av de många nöjesparkerna eller uppleva de kritvita stränderna på Floridas västkust. Kryssar man i Medelhavet från någon av de stora europeiska hamnarna (Barcelona, Rom, Venedig) så kan man med fördel lägga till 2-3 hotellnätter innan eller efter sin kryssning för en härlig storstadsweekend.

Ditt bästa tips till barnfamiljer? Par? Kompisgänget?
- För barnfamiljer rekommenderar jag att man bokar sin resa i god tid så att man får de mest förmånliga hytterna. Beroende på barnens ålder så bör man även överväga insatsen som krävs vid heldagsutflykter, kanske hellre fokusera på de turer som är halvdagar istället?

- För par så tycker jag att man under minst en kväll ska köpa in sig i någon av de olika temarestaurangerna som de allra flesta fartygen erbjuder. Du får för en relativt liten summa en mer intim miljö med mer personlig service vid bordet.

- Är man ett kompisgäng tycker jag att man i första hand ska titta på något av de nyare fartygen så att man får ett så stort aktivitetsutbud som möjligt – 7 nätters kryssning kan till exempel bli en 7-kamp inom kompisgänget med olika grenar ombord?

Det bästa med kryssning?
- Valmöjligheterna - oavsett om det handlar om mat och dryck, aktiviteter, underhållning, utflykter eller avkoppling – du bestämmer själv vad du vill göra.
På den traditionsenliga semestern åker man till en destination och sen hem igen. På en kryssning upplever du flera spännande destinationer från ett och samma boende så det blir som flera resor under samma resa.

Vad kan man göra ombord på kryssningsfartygen?
- Om man tittar på hur fartygen ser ut så är snarare frågan ”Vad kan man inte göra ombord?”. Oavsett om man kryssat innan eller inte, är intresserad av kultur och historia eller kanske föredrar högklassig underhållning medan man badar i en jacuzzi, så erbjuder fartygen något för alla.

Vad får man inte glömma att packa ner inför en kryssning?
- Utan inbördes ordning säger jag solglasögon, kamera, solkräm, badkläder och slutligen en riktigt bra bok.

Tre kryssningspärlor som man inte bör missa?
- Svår fråga men inledningsvis måste jag säga huvudstaden Willemstad på Curacao. Staden med de färgglada husen är med på Unescos världsarvslista och ett givet stopp på många kryssningsrutter som går i södra Karibien.

- Tittar vi lite närmare på kartan så är in- och utseglingen i Venedig något speciellt som måste upplevas. Det är ju en sak att åka gondol på kanalerna men att åka med en stor kryssningsbåt förhöjer känslan.

- Avslutningsvis så tycker jag att den riktiga pärlan är bland något av det enklaste och något som kan upplevas var du än kryssar: beställ frukost till hytten och avnjut den på balkongen samtidigt som du ser på soluppgången när ni sakta seglar fram mot nya äventyr och minnen.
 

Reseinspiration

Hallins reseblogg

Åk på kryssning med barn

Den perfekta reseformen Karolina Fägerblad, resesäljare på Resia i Västerås, har hittat sin perfekta resform. Hon har kryssat med familjen längs både östra, vä…

Hallins reseblogg

Kryssning med barnen

Karolina Fägerblad som arbetar på Resia i Västerås har stort åldersspann mellan sina barn. Den äldsta är 21 och den yngsta 8. Det är inte alltid enkelt att hit…

Hallins reseblogg

Vilken tur ska jag välja med Hurtigruten?

När man åker med Hurtigruten så är det några val man måste göra. Det är högst angenäma val förstås men de måste göras. I mitt förra inlägg skrev jag om vilken…

Välkommen till Resia! Välj ett kontor nedan.

Om du har några frågor så tveka inte att ringa. Du kan också skicka ett meddelande och lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.

Läs mer om oss

Upp