USA-specialister

Hisnande upplevelser i Orlandos nöjesparker, pulserande stadsliv i New York eller kanske ett par stillsamma dagar på en pittoresk vingård i Napa Valley? Välkommen att ta kontakt med våra resespecialister inför din nästa drömresa!

Våra USA-specialister har stor kunskap om landet, de kan ge tips och råd inför din resa samt hjälpa dig med din bokning. 

Mejla gärna dina frågor eller fyll i en bokningsförfrågan så kontaktar de dig. 

Sulena Hiung, resespecialist.
Florida

" På Floridas västkust finns många guldkorn"

Sulena Thorén, Resia Lidköping
Specialist på Florida/Kalifornien
Mejl:
USA@resia.se


Vad är Florida för dig?
- Det ultimata resmålet. Här finns något för alla smaker. På ett och samma ställe kan man uppleva häftiga Miami Beach, nostalgiska Key West, äventyrliga Orlando och den underbara västkusten. Florida för mig är framför allt stränder, fantastisk shopping och otroligt trevlig atmosfär. Här finns allt det som jag tycker är viktigt för en lyckad semester, den perfekta blandningen för avkopplande och innehållsrika semesterdagar.

Hur upplever man Florida bäst?
- Absolut med bil. Runt om i Florida finns många sköna semesterorter och lättaste sättet att ta sig runt är just med bil. På det här sättet får du uppleva mer och dessutom är det väldigt prisvärt att hyra bil i USA.

Har du någon favoritplats?
- Min favorit är Treasure Island, en stad på västkusten. Den ligger strax norr om St. Pete Beach. Här möts du av en alldeles underbar sandstrand, klarblått vatten och många mysiga restauranger. Treasure Island är inte lika exploaterat och populärt som grannorten St. Pete Beach och det är detta som gör att jag älskar platsen. Vill man ha lite mer fart är det bara att ta bilen upp till Clearwater Beach som ligger cirka 20 minuters bilfärd norrut.

Du har också varit mycket i Kalifornien – hur skiljer sig de båda platserna åt?
- Kalifornien är också ett fantastiskt resmål och skiljer sig ganska mycket från Florida. Här finns naturligtvis också underbara stränder och härliga semesterorter längs kusten men framför allt finns här otroligt vacker natur, från öken till grönskande slätter, från strand till dramatiska bergsformationer, från stad till ödemark. Dessutom finns här flera av världens mest populära storstäder som absolut är värda ett besök. Americas finest San Diego och förtjusande favoriten San Francisco.

Tre pärlor man inte får missa?
- När man besöker Florida tänker man ofta först på Floridas östkust, alltså städer som Miami, Fort Lauderdale och Orlando. Om jag får bestämma skulle jag istället lägga mer fokus på Floridas västkust. Här finns små guldkorn som mysiga Naples, härliga Fort Myers med tropiska öarna Sanibel och Captiva Island och min favorit Treasure Island.
- I Kalifornien tycker jag att man bör planera in ett besök i San Diego som trots att den är USA:s sjätte största stad är en av de mysigaste jag har besökt. Här rekommenderas boende på Blue Sea Beach Hotel som ligger vid havet på Mission Beach. Detta strandnära hotell har ett fantastiskt läge, nära många restauranger och affärer.
 

Christoffer Johansson, resespecialist.
Baseboll

"En rutt visar 30 basebollarenor på 30 dagar"

Christoffer Johansson, Resia Kungsbacka
Specialist på sport i USA
Mejl: 
USA@resia.se

Vilka sportevenemang i USA vill du främst rekommendera?
- Baseboll. Det har spelats sedan mitten av 1800-talet och är starkt förknippat med landet. Baseboll är en sport som är lätt att ta till sig och du behöver inte kunna alla regler för att avnjuta en trevlig stund på arenan. Att man i högsta ligan MLB kan få biljetter från cirka 50 kronor per person till en match gör det till ett enkelt och spontant inslag man kan addera till sin resa.


Vilken är den häftigaste sportupplevelsen du haft i USA?
- En regnig vårkväll, 5 maj 2004, på basebollarenan Shea Stadium i Queens, New York. Hemmalaget New York Mets möter San Francisco Giants. Mets catcher Mike Piazza slår karriärens 352:a Home Run och passerar därmed legendaren Carlton Fisk som den spelare på positionen catcher som slagit flest Home Runs genom tiderna. Piazza, som nu avslutat sin karriär med totalt 427 Home Runs, kan till sommaren röstas in i Hall of Fame tillsammans med andra legender i orten Cooperstown.

Har du någon resrutt där man får uppleva det bästa med sport-USA?
- Om du åker till USA för att uppleva sportevenemang så vill jag i första hand rekommendera en resa till städer med flera olika idrottslag i de stora sporterna basket, hockey, amerikansk fotboll och baseboll. Till exempel Boston, Chicago, Los Angeles, Minneapolis, New York eller San Francisco. Åker du till New York i november så kan du se basket (Knicks eller Nets), hockey (Rangers, Islanders eller Devils) och amerikansk fotboll (Giants eller Jets). Vill du vara hardcore finns det rutter där du får se högsta seriens alla 30 basebollarenor på 30 dagar.


Vad bör man tänka på om man vill uppleva sport i USA?
- Du bör i den mån du kan köpa biljetter i förväg, för att säkra din plats till evenemanget och för att undvika den svartabörshandel av biljetter som sker utanför arenorna. Om du köper biljett på plats så rekommenderar jag att besöka arenans biljettkontor för att göra det.

Pärlor man inte får missa i landet?
- Två klassiska basebollarenor: Fenway Park i Boston, som öppnades för spel år 1912, och Wrigley Field i Chicago, som öppnade 1914. Det blir inte mer anrikt och klassiskt än så och arenorna är noggrant renoverade genom åren för att behålla sin traditionella känsla.
- Om du ska åka till USA för att shoppa billigt - och vill göra det smidigt utan hyrbil, taxiresor och annat – så är det Minneapolis som gäller. Du flyger med bara ett byte i Amsterdam och väl framme finns stora Mall of America med över 400 butiker inte långt från flygplatsen.
- Förslagsvis bor du på hotellet Radisson Mall of America som har en egen skywalk över till shoppingcentret. Det som skiljer shoppingen här från till exempel New York, Los Angeles eller Miami är att det inte är någon moms på kläder och skor i delstaten Minnesota. Det är helt enkelt billigare än på andra destinationer. 

Erik Wallgren, resespecialist
Los angeles

"Glid fram i filmkulissernas mecka"

Erik Wallgren, Resia Upplands Väsby
USA-specialist
Mejl: USA@resia.se

Kan du kort beskriva vad som lockar i Kalifornien, Hawaii och Florida?
- Kalifornien är en stor delstat som under delar av året erbjuder skidåkning i norr och sol och bad i söder. Här lockar storstaden San Fransisco med världsberömdheter som Golden Gate-bron och det legendariska före detta fängelset Alcatraz. Ett besök med boende på en pittoresk vingård i Napa Valley är en trevlig upplevelse.
- Florida har Everglades National Park med ett otroligt djurliv i söder och Disney World i Orlando för barnfamiljer. Annars är det absolut mest sol och bad som gör att många tar sig hit. Stränderna på östra delen, där Fort Lauderdale och Miami ligger, är lite mer exploaterade och har rikare folkliv. På den västra sidan, med Sarasota och Clearwater i spetsen, finns fler paradisstränder med Karibienkänsla. 
- Hawaii har sin storslagna natur och härliga stränder. Det finns åtta öar som alla har sin speciella charm. Du kan få allt från storstad i Honolulu till barfotaliv på någon av de mindre öarna, som till exempel Molokaí.

Hur upplever man de olika områdena bäst?
- Hyrbil är det absolut bästa sätter att ta sig runt på. Det är mycket lätt att köra bil i USA och priserna är låga, både på hyrbilar och bensin. Man ska ha gott om tid så man kan köra lite vilse på flit. På så sätt får man chans att se det ”riktiga” livet bortom de stora allfarvägarna.

Ditt bästa USA-minne?
- Första gången jag var på Hawaii åkte jag bland annat till Maui. En morgon vaknade jag tidigt och gick ner till stranden. Där fick jag se hur massor av människor sitter och spanar ut över havet.
- Till min förvåning ser jag en gigantisk val komma upp ur havet cirka 50 meter från stranden. Det visar sig att varje år mellan januari och mars kommer hundratals valar in och leker utanför Mauis kust. 

Tre pärlor man inte får missa?
- Sitta på en uteservering på Fisherman´s Wharf i San Fransisco, titta på sjölejonen och äta en skål med clam chowder.
- En heldag i hyrbil på O'ahu, Hawaii. Börja dagen med ett besök vid Pearl Harbor och cruisa vidare runt ön som erbjuder allt från vulkaner, bananplantager till storstad.
- Hyr rullskridskor på Venice Beach, Los Angeles. Glid fram i filmkulissernas mecka och känna dig som en Hollywood stjärna. Enormt många filmer spelas in i Los Angeles och nere på Venice Beach, du kommer med all säkerhet att känna igen många delar från kända filmer.

Amalia Apaza, resespecialist

"Att beundra Grand Canyon från ovan är en enorm känsla"

Amalia Apaza, Resia Helsingborg
USA-specialist
Mejl: USA@resia.se

Vad är det bästa med att resa i USA?
- USA är ett enormt stort och häftigt land med gigantiska kontraster från väst till öst och norr till söder. Hela världens nationaliteter är samlade på samma plats och det gör en resa genom landet fylld med oförglömliga minnen. Natur och kultur blandas hela tiden.
- I USA finns något för alla smaker - vandring, sol och bad, skidor, storstad, shopping, musikal, klättring, äventyr och sport. Det tar nästan inte slut.

Vilket resmål skulle du rekommendera som första besök i USA?
- Jag tror att de flesta förväntar sig att jag ska svara New York. Men jag älskar natur och att vandra så jag skulle nog säga Kalifornien och Arizona.  Med Arizona menar jag så klart Grand Canyon. Jag säger bara ett ord: magiskt! Visste inte att ett ökenliknande landskap kunde var så vackert. Kombinationen av stenar, berg och sol ger en stor mängd av varierande terrakottafärger. Helt fantastisk.

- Sedan är det häftigt att köra bil längs Kaliforniens kust med vinden fläktande i håret. Det är få vägar i världen som är så omskrivna som Highway 1 eller Pacific Coast Highway som den också kallas. När jag åkte bil från Los Angeles till San Diego ville jag nästan inte komma fram för vägen är så otroligt vacker. Vi gjorde så många stopp att det tog oss dubbelt så långt tid att komma fram. Men det gjorde ingenting för vi njöt så av de vackra vyerna.

Vad bör man absolut inte missa?
- Vandra ner i Grand Canyon med två eller tre övernattningar vid Coloradofloden. Och så klart flyga helikopter. Supermäktigt! Känslan att vara så långt ner man kan komma och därefter lyfta och beundra hela Grand Canyon från ovan är en enorm känsla.

Du har vandrat i Grand Canyon – hur var det?
- Japp, jag har vandrat hela vägen ner till mer än 1 600 meters djup och övernattat i en lodge vid Coloradofloden.  Man får uppleva platsen på ett helt annat sätt än när man tittar ner uppifrån. Färgerna på bergen och stenformationerna skiftar medan man tar sig neråt. Färgspelet på klippväggarna som solen dirigerar vid gryning och solnedgång är helt underbara. Det var fullmåne när vi var där nere dessutom.
- Tiden flöt stilla och långsamt och vi njöt av att bara titta på månen och inte göra något. Vi blev ett med allt som fanns runt omkring. Häftig känsla! Jag ryser när jag tänker på det. Längtar efter att vandra ner igen. Jag tror att jag tog tusentals bilder under de tre dagar jag var där.

Tre pärlor man inte får missa?
- Solnedgångspromenad vid Fisherman´s Wharf i San Fransisco. Har du möjlighet så stanna vid Pier 1 och ät en riktigt god måltid på La Mar. En restaurang som ägs av en världsberömd kock från Peru - Gaston Acurio. Här kan du äta hans mest berömda huvudrätt ceviche, rå fisk marinerad i lime. Ibland kan det vara kö för att komma in men det är värt att vänta.

- Missa inte göra ett stopp i Carlsbad Premium Outlet eller Dessert Hills Premium Outlet på vägen från San Diego mot Las Vegas. Perfekt för lite shopping. Mest sportkläder och otroligt låga priser.

- Helikoptertur över Grand Canyon. Det finns en mängd varianter. Från 30 minuter upp till en flera timmar. Det är mäktigt att se Canyon från ovan.

Reseinspiration

Hallins reseblogg

Restauranger i New York som ägs av kändisar

Det är många svenskar som gärna äter gott på Emilio Ingrossos restaurang La Perla i Santa Catalina på Mallorca. Ännu fler besöker Marcus Samuelssons restaurara…

Hallins reseblogg

Typiskt New York

För några veckor sedan anordnade vi en tävling där vinsten var Mia Gahnes bok Mitt New York som ges ut av Karavan förlag. För att vinna boken så skulle man sva…

Välkommen till Resia! Välj ett kontor nedan.

Om du har några frågor så tveka inte att ringa. Du kan också skicka ett meddelande och lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.

Läs mer om oss

Upp