Italiensk matkultur i Emilia-Romagna

Under vår resa i Emilia-Romagna får vi tillfälle att lära oss om tillverkning av dessa matspecialiteter, provsmaka hos olika producenter och kanske köpa med hem!

Dessutom kommer vi att provsmaka viner: det typiska lätt porlande vinet Lambrusco som odlas runt Modena och Reggio-Emilia och viner i Colli Bolognesi, kullarna söder om Bologna. Men förutom mat och vin får vi också en stor dos italiensk kultur under besök i de gamla städerna Carpi, Bologna, Modena och Parma.

Fakta

 • Land

  Italien

 • Huvudstad

  Rom

 • Språk

  Italienska

 • Valuta

  EUR

 • Tidsskillnad

  Samma tid

Italien

Söder om den stora floden Po i norra Italien, och avgränsat i söder av bergskedjan Apenninerna, breder regionen Emilia-Romagna ut sig. Det är en region som präglas av de goda odlingsförutsättningarna för mejeriproduktion och svinuppfödning på den bördiga Poslätten, och vinodling på bergssluttningarna. Emilia-Romagna är rikt på såväl smak som tradition, och här tillverkas många kulinariska specialiteter som parmesanost, parmaskinka och balsamvinäger – kända och spridda världen över.

Varje år framställs nio miljoner parmaskinkor, som lagras i minst ett år på kullarna ovanför Parma. I regionen tillverkas även andra varianter av skinka, liksom olika slags korv t.ex. mortadella från Bologna. Italiens mest kända ost är parmesan, som endast görs i ett begränsat område mellan Parma och Bologna och runt Mantova. Parmesan började tillverkas av munkar redan på 1200-talet, och är oumbärlig i italiensk matlagning. Balsamvinäger har framställs i trakten runt Modena sedan 1000-talet, görs på koncentrerad och jäst must från Trebbianodruvor, och för att få kallas ”tradizionale” måste den lagras i minst tolv år i trätunnor. Under vår resa i Emilia-Romagna får vi tillfälle att lära oss om tillverkning av dessa matspecialiteter, provsmaka hos olika producenter och kanske köpa med hem.

Programförslag för Emilia-Romagna

Dag 1

Ankomst med buss till Emilia-Romagna (alternativt transfer från flygplatsen i t.ex. Bologna), och till vårt hotell i Modena där vi skall bo fem nätter. Vi äter välkomstmiddag på hotellet som serverar traditionell mat från trakten.

Dag 2

Under förmiddagen gör vi en rundtur med lokalguide i Modena. Vi får bl.a. se den gamla katedralen med det 88 m höga klocktornet Ghirlandina, Piazza Grande som domineras av stadshuset Palazzo Communale och den täckta och förtjusande matmarknaden. Vi besöker sedan en tillverkare av traditionell balsamvinäger där vi också intar en lätt lunch. Under eftermiddagen besöker vi klostret i Nonantola, med anor från 700-talet. Därefter kommer vi till den lilla historiska staden Carpi.

Dag 3

Efter frukost besöker vi ett ostmejeri där vi får se hur tillverkning av parmesanost (Parmiggiano Reggiano DOP) går till. Sedan kommer vi till Sassuolo som är centrum för produktion av kakelplattor, och här besöker vi det rikt utsmyckade tidigare hertigpalatset. Under eftermiddagen besöker vi Ferrarimuseet i Maranello. I Maranello ligger också sedan 1943 fabrikerna som tillverkar Ferraribilarna. Vi besöker sedan en vingård och smakar Lambruscovin, och därefter äter vi middag på en lokal restaurang, innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 4

Direkt efter frukost åker vi de fyra milen till provinshuvudstaden Bologna. Med lokalguide gör vi en rundvandring i stadens historiska delar där många av byggnaderna är byggda i rött tegel. Efter rundturen har vi tid på egen hand för shopping och lunch i någon av Bolognas många bra restauranger. Under eftermiddagen gör vi en tur i vinområdet Colli Bolognesi. Vi gör ett stopp i Dozza, en liten stad känd för sina många fasadmålningar. Här finns i den gamla borgen också Enoteca Regionale, där vi kan prova och köpa de flesta av de viner som tillverkas i området. Vi besöker också en vintillverkare i området för provsmakning, innan vi återvänder till vårt hotell för middag.

Dag 5

Efter frukost åker vi till Parma där vi gör en rundtur med guide. Parma är en gammal stad med anor från romartiden före Kristi födelse. Staden har en levande musiktradition, här verkade såväl Verdi, Paganini och Toscanini, och är en viktig universitetsstad. Efter lunch i Parma besöker vi någon av traktens kända tillverkare av parmaskinka. Sedan åter till vårt hotell i Modena, där vi äter avskedsmiddag.

Dag 6

Vi lämnar nu Emilia-Romagna för återresa med buss mot Skandinavien. Alternativt transfer till flygplatsen i Bologna för flyg till vår avreseort.

Prisuppgifter

För pris enligt storlek på er grupp, vänligen kontakta närmsta Resiabutik.

Välkommen till Resia! Välj ett kontor nedan.

Om du har några frågor så tveka inte att ringa. Du kan också skicka ett meddelande och lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.

Läs mer om oss

Upp