• Konst på Jylland

  Fyra dagar i konstens tecken

Konstresa på Jylland

Häng med på konstresa till Jylland! Vi ägnar fyra dagar i konstens tecken.

Från Nordjyllands konstmuseum i Ålborg går vår skräddarsydda resa till Hjörrings konstmuseum och därefter vidare till Skagen där vi insuper det rika kustlandskapet såväl som dess återspeglingar i konsthistorien.

Fakta

 • Land

  Danmark

 • Huvudstad

  Köpenhamn

 • Språk

  Danska

 • Valuta

  DKK

 • Tidsskillnad

  Samma tid

Jylland

På Jylland är konstintresset stort och konstmuseerna ligger därför tätt. Vi har här valt ut några av museerna och presenterar en resa där vi besöker Nordjyllands konstmuseum i Ålborg, Hjörrings konstmuseum och givetvis Skagens museum. I respektive stad finns förstås också många gallerier, som kan vara intressanta att besöka.

Programförslag för Jylland

Dag 1

Hemorten–Ålborg
På morgonen tar vi färjan från Göteborg över till Frederikshavn och vidare till Ålborg, där vi inleder med ett besök på Nordjyllands konstmuseum. Byggnaden ritades av den finske arkitekten Alvar Aalto. Vi ser verk av konstnärerna i den s.k. Cobragruppen, som bildades i Paris 1948, av sex unga konstnärer och poeter. Vi ser oss omkring i Ålborgs centrum, för här finns, förutom butiker av alla slag, många intressanta gallerier som presenterar danska konstnärer, såväl keramiker som målare. Som avslutning på dagen äter vi middag på vårt hotell. På Jomfru Ane Gade kan vi sitta ner på någon av pubarna och lyssna till musik och titta på folkvimlet.

Dag 2

Ålborg–Skagen (cirka 105 km)
Efter frukost åker vi norrut till Hjörring, som ligger i den inre delen av Jylland. Staden är egentligen ganska gammal, men ger ett nytt och modernt intryck. Vi stannar till en stund och besöker Konstmuseet, som ligger i stadens f.d. bibliotek. Den gamla läsesalen är utsmyckad med fresker av Niels Larsen Stevns och visar nordjyllänningarnas frihetskamp under flera århundraden. Museet innehåller också verk av Johannes Hofmeister och Svend Engelund samt flera andra konstnärer. Under eftermiddagen anländer vi till Skagen. Dessförinnan tar vi en titt på Gammel Skagen, fiskeläget med de gamla fina badhotellen. Under eftermiddagen njuter vi av Skagen med de gula husen, den livliga hamnen, de trevliga butikerna och gallerierna. Vi bor två nätter i Skagen eller också väljer vi att bo någonstans i dess omgivningar. Vi avslutar dagen med att äta middag på vårt hotell.

Dag 3

Skagen
Direkt efter frukost beger vi oss till Skagens museum. Där väntar en museiguide som berättar allt om Skagenmålarna och deras liv i Skagen. Museets samlingar består av drygt tusen målningar, teckningar, grafiska arbeten, skulpturer och även keramik. I trädgården ligger ”Havehuset”, där konstnärerna hyrde rum och där Anna och Michael Ancher hade sitt första hem. Anna Ancher var dotter till gästgivarparet Bröndum. Anna blev så småningom också en erkänd konstnär och är i dag kanske den mest uppskattade av Skagenmålarna. Bröndums ligger precis bredvid museet, så vi tittar in och insuper den speciella atmosfären. Sedan går vi vidare och gör ett besök i Anchers hus, där paret Ancher hade sin bostad från 1884 ända fram till 1935. I granngården, Saxilds gård, kan vi njuta ytterligare verk av Anna Ancher. Därefter kör vi ut på Grenen, Danmarks nordligaste spets, där Kattegatt och Skagerrak möts. Vi går in på Grenenmuseet och ägnar en stund åt det ljusa, vackra och behagliga museet, som är ett forum för tidig Skagenkonst grundat av marinmålaren Axel Lind. Strax utanför museet ligger Holger Drachmann begravd, Danmarks store diktare, som förmodligen var orsaken till Skagens vida berömmelse. Till Skagen kom också Michael Ancher, P. S. Kröyer, Viggo Johansen, Christian Krogh, Oscar Björck, Anna Palm och Johan Krouthén. I kväll kan vi äta middag inne i Skagen och här finns många restauranger att välja mellan. En upplevelse är förstås att lägga kvällens middag på Bröndums gästgiveri.

Dag 4

Skagen-hemorten
Från Frederikshavn tar vi färjan tillbaka till Göteborg. På vägen från Skagen kan vi stanna till vid Råbjerg Mile, som varit inspelningsplats för flera ökenfilmer. Råbjerg Mile är en jättelik stranddyn. Den flyttar sig ungefär tio meter i väst-östlig riktning varje år och efterlämnar sig öde och ofruktbart land.

Prisuppgifter

Kontakta ditt lokala Resiakontor för en kostnadsfri och skräddarsydd offert just för er. Allt för att ni skall få en bra upplevelse.

Välkommen till Resia! Välj ett kontor nedan.

Om du har några frågor så tveka inte att ringa. Du kan också skicka ett meddelande och lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.

Läs mer om oss

Upp