Nordkap - upplev Europas tak

Resan till Europas tak, även kallad Europas sista utpost mot norr, Nordkap, har varit ett klassiskt resmål sedan många år tillbaka.

Du kan också kalla Nordkalotten för midnattssolens, de stora viddernas, fjällens och renarnas land. En resa som du kanske bara gör en gång i livet.

Fakta

 • Land

  Norge

 • Huvudstad

  Oslo

 • Språk

  Norska

 • Valuta

  NOK

 • Tidsskillnad

  Samma tid

Europas sista utpost

Resan till Europas tak, även kallad Europas sista utpost mot norr, Nordkap. Du kan också kalla Nordkalotten för midnattsolens, de stora viddernas, fjällens och renarnas land. Vi får bl.a. uppleva en halvdags resa med Hurtigruten, från Öksfjord till Tromsö. Följ med på en resa i ljusets tecken, en resa du kanske bara gör en gång i livet.

Programförslag för Nordkap

Dag 1

Hemorten–Söderhamn/Hudiksvall
Från våra hemorter tar vi oss norrut och stannar längs vägen för övernattning. Middag på hotellet.

Dag 2

Söderhamn/Hudiksvall–Skellefteå (cirka 495 km)
Efter frukost går vår resa vidare norrut. Vi åker Högakustenbron och kör på småvägar förbi det vackra landskapet vid Nordingrå. I Skellefteå väntar middag och övernattning.

Dag 3

Skellefteå–Enontekiö (cirka 500 km)
Vår färd fortsätter norrut längs Bottenviken till Luleå. Här kan vi besöka Nederluleås kyrkstugor i Gammelstad. Därefter reser vi vidare norrut mot Haparanda och följer Tornedalen norrut mot Kukkolaforsen. På eftermiddagen passeras polcirkel och vi åker nu på den finska sidan norrut mot Enontekiö. Middag och övernattning på ett av stadens enklare turisthotell.

Dag 4

Enontekiö–Honningsvåg (cirka 410 km)
Vi börjar dagen med att åka de åtta milen till Kautokeino för ett besök i Juhls Silvergallery. Detta är en arkitektonisk sevärdhet i sig. Silversmedjan erbjuder både exklusiva, moderna och traditionella smycken från egen verkstad. Vi åker vidare på småvägar över Finnmarksvidda till Karasjok. Här finns en samisk upplevelsespark, Sápmi, som är uppbyggd kring olika teman. Nu fortsätter färden norrut mot Nordkap, och under eftermiddagen kör vi tunneln under havet till Mageröya, och checkar in på vårt hotell i Honningsvåg. Vi samlas till middag på hotellet och åker sedan ut till Nordkapsklippan. Den är norra Europas nordligaste utsiktspunkt, 307 meter över havet. Sommartid hoppas besökarna att få se solen i norr vid midnatt. På platån finns Barn av jordenmonumentet, utformat av sju barn från de olika världsdelarna. Vi besöker Nordkapshallen. Innan vi åker tillbaka mot vårt hotell, får vi alla ett Nordkapscertifikat. Cirka kl. 1.00 är vi tillbaka på hotellet för en god natts sömn.

Dag 5

Honningsvåg–Öksfjord–Hurtigruten till Tromsö (cirka 305 km plus båtresan)
Sen frukost och sedan avresa söderut längs de vackra fjordarna i Finnmark. Vi tar paus i Alta. Här finns ett intressant hällristningsmuseum. Efter Langfjordbotn tar vi av mot Öksfjord. I Öksfjord väntar en ny höjdpunkt på vår resa: en drygt sju timmar lång färd med Hurtigruten längs öar och fjordar till Tromsö - Ishavsstaden. Denna kända båttur kallar norrmännen såväl Norges riksväg nummer ett som Världens vackraste sjöresa. Varje dag, året runt, går Hurtigruten från Bergen i söder till Kirkenes i norr och tillbaka. Ombordstigning sker under tidig eftermiddag och längs vägen serveras dagens middag i restaurangen. Vid ankomsten till Tromsö strax före midnatt möter bussen upp på kajen för transport till vårt hotell. Har vi tur med vädret är det fortfarande dagsljus!

Dag 6

Tromsö–Tysfjord (cirka 340 km)
Efter frukost guidas vi runt i Tromsö. Ett självklart besök är den berömda Ishavskatedralen, byggd 1964. Efter lunch åker vi söderut. På eftermiddagen kommer vi till Tysfjord, mest känt för sina späckhuggare. Middag på vårt hotell.

Dag 7

Tysfjord–Snåsa (cirka 595 km)
Vi åker först till Fauske och Rognan innan vi kör upp Lönsdalen mot Saltfjället. Här uppe passerar vi Polcirkeln igen, så passa på att köpa ett polcirkelcertifikat! Färden går vidare söderut längs E6:an, förbi Mo i Rana och Mosjöen. Sent på eftermiddagen kommer vi till Tröndelag fylke och stannar i Snåsa för middag och övernattning.

Dag 8 och 9

Snåsa–Lillehammer (cirka 550 km)
Första anhalten denna dag är Tröndelags huvudstad Trondheim. Här hinner vi med ett besök i Nidarosdomen, denna fantastiska medeltidskyrka. Vi passerar Dovrefjällplatån och kommer till vackra Gudbrandsdalen som vi följer till Lillehammer vid Mjösa, Norges största insjö. Här stannar vi för natten.

Lillehammer–hemorten
Från Lillehammer fortsätter vi hemåt söderut.

Prisuppgifter

För pris enligt storlek på er grupp, vänligen kontakta närmsta Resiabutik.

Välkommen till Resia! Välj ett kontor nedan.

Om du har några frågor så tveka inte att ringa. Du kan också skicka ett meddelande och lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.

Läs mer om oss

Upp