Whiskyresa till Skottland

Upplev Highlands, Speyside och Edinburgh under 5 dagar.

När man pratar fantastiska whiskyupplevelser i sagolika miljöer är det i allmänhet Skottland man pratar om. Här besöker vi många av de mest kända destillerierna och njuter av utsökt whisky såväl som storslagen natur och gemytliga lantmiljöer.

Programförslaget nedan avser en grupp på minst 10 personer.

Fakta

 • Land

  Skottland

 • Huvudstad

  Edinburgh

 • Språk

  Engelska

 • Valuta

  GBP

 • Tidsskillnad

  - 1 tim

Skottland

När man pratar fantasiska whiskyupplevelser i sagolika miljöer så är det i allmänhet Skottland man pratar om och Speyside i synnerhet. Detta lättillgängliga område som rymmer en sådan otrolig mängd av destillerier, det ena mer spännande och unikt än de det andra. Ungefär hälften av Skottlands idag fungerande destillerier ligger i Speyside. Under denna resa får vi uppleva många av områdets omtalade whiskypärlor men även ta del av vacker natur och huvudstaden Edinburghs historia och charm.

Programförslag för Skottland

Dag 1

Edinburgh – Perth
Resan börjar i Edinburgh och vi ankommer hit med flyg eller med buss söderifrån. Dagens första tur går till den medeltida staden Stirling vars fästning uppe på Castle Hill är av de mest historiska och arkitektoniskt betydande slotten i Skottland. Nästa stopp blir whiskydestilleriet Glenturret i närheten av Crieff. Detta är ett av landets äldsta och mest välkända destillerier och tack vare populära varumärket Famous Grouse, mycket välbesökt. Senare på dagen når vi dagens slutmål och tillika forna huvudstaden Perth, för middag och övernattning.

Dag 2

Perth – Speyside
Vi lämnar Perth på morgonen och kör norrut mot högländerna genom bergsområdena Grampian och Cairngorm. Vi åker även förbi drottningens undersköna sommarresidens Balmoral Castle som är möjligt att besöka och även den vackra småstaden Ballater. När vi passerar Tomintoul som är den högst belägna byn i högländerna har vi inte långt till dagens första whiskydestilleri, Glenlivet. Efter visning och provsmakning av detta välkända märke kan finns möjlighet att äta lunch. Vi kör vidare till dalgången längs floden Spey och nu är vi i hjärtat av whiskylandet, med sitt stora utbud av destillerier, stora som små, världsberömda som unika. Vi anländer till Dufftown, staden som ligger belägen vid floden Fiddich och ett självklart stopp för äkta whiskyfantaster. Förr fanns här nio destillerier i drift och idag är det fortfarande den stad som producerar mest maltwhisky i Skottland. Vi gör ett besök på klassiska destilleriet Glenfiddich och om tid finns så kan vi även rekommendera ett stopp på närbelägna Balvenie (samma namn som området berömda slott). Vi åker vidare till vårt hotell i Speydalen för två nätter och äter gemensam middag.

Dag 3

Speyside
Hela denna dag spenderar vi i trakten och åker runt i ett mycket vackert landskap med små pittoreska byar och städer som t.ex. Grantownon- Spey, vilket ger möjlighet till stärkande promenader mellan whiskyprovningarna. Utbudet av destillerier är imponerande och det finns möjlighet att besöka flera av dessa, som förslagvis Macallan som ligger beläget på en slottsliknande bondgård, Glenfarclas som tillverkar en enastående och komplex whiskey eller Cragganmore som ligger där floden Avon och Spey möts. Två andra viktiga besök runt Craigellachie denna dag är Speyside Cooperage, den enda tunnbinderiet som går att besöka. Här får vi se hur tillverkning och reparationer går till av de klassiska whiskytunnorna som används över hela landet. Vi besöker även Craigellachie Hotel med sin berömda Quaich Bar, som har över 700 whiskysorter i sitt heltäckande utbud i alla prisklasser. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

Dag 4

Speyside – Edinburgh
Nu återvänder vi söderut, förbi Aviemore via Kingussie till Dalwhinnie och dagens första stopp. Här besöker vi och kan smaka på destilleriets välkända och klassiska malt som en god start på förmiddagen. Vidare mot staden Pitlochry och Skottlands mista destilleri Edradour som vi besöker innan vi äter lunch. Vi kommer till huvudstaden under eftermiddagen. Här checkar vi in på hotellet och äter en gemensam middag. Därefter kan den som orkar botanisera bland Edinburghs många barer och pubar och kanske prova på någon whiskysort som vi inte kommit i kontakt med under vår rundtur.

Dag 5

Edinburgh
Sista dagen på resan och innan det är dags att lämna landet för hemorten gör vi ett besök på The Whisky Heritage Center. Här får vi på ett kul och intressant sätt en väldigt bra inblick i nationaldryckens 300 år långa framställningshistoria. Vi gör även en rundtur i Edinburgh och ser många av alla staden sevärdheter, bl.a. slottet på toppen av den slocknade vulkanen och drottningens residens Holyrood Palace.

Prisuppgifter

Observera att detta är ett förslag på dagsprogram för en grupp om minst 10 personer men kan givetvis justeras efter egna önskemål samt med hänsyn till antal resdagar, flyg/färjetider, ankomst/avreseort osv. 

Kontakta ditt lokala Resiakontor för en kostnadsfri och skräddarsydd offert just för er grupp. Allt för att ni skall få en bra upplevelse.

Välkommen till Resia! Välj ett kontor nedan.

Om du har några frågor så tveka inte att ringa. Du kan också skicka ett meddelande och lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.

Läs mer om oss

Upp