”Så får jag ihop livspusslet som affärsresenär”
Från familjeliv i Södermalm till stadsplanering i Kina – en vecka i månaden. Så har arkitekten Anna Hessles liv sett ut i 15 år. Men hon tröttnar aldrig på jobbet som utlandschef med Kina-ansvar på Sweco.
– Bara vi planerar våra veckor för att få ihop livspusslet. Och att ”Facetimea” med min son Leo är alltid viktigt, fast det är mitt i natten, säger Anna Hessle.
Redan efter studierna på Arkitektskolan i Lund hade Anna bestämt sig. Hon ville hitta ett jobb där hon fick chans att jobba med utlandsprojekt. Tack vare SIDA fick Anna arbeta med en givande fältstudie i Sydafrika och fick mersmak. År 2000 började hon på Sweco och fick tidigt jobba med sin dröm – utlandsuppdrag.
– Jag älskar fortfarande mitt jobb och att resa. Annars hade jag inte varit stannat kvar. Leo var bara ett år när jag började resa i tjänsten igen, vilket väckte en del frågor från omgivningen. Men i vår familj har det aldrig varit en stor grej, även om det inte roligt att åka ifrån sin familj. Att resa så här mycket som jag gör bygger dock på att ha en partner som kan ta mer ansvar när jag är borta. Det har varit helt avgörande för mig, förklarar Anna.
”Våga ta hjälp”
Annas resande var en stor del av hennes liv redan innan hon träffade sin man Martin. Därför kom alla hennes jobbresor inte som någon överraskning. Att Martin är egenföretagare i sitt jobb som arkitekturhistoriker bidrar till att pusslandet blir lättare de veckorna som Anna är borta. Han styr själv över arbetstiderna och kan planera när han själv behöver resa i jobbet.
– Vi har planeringsmöten drygt en månad innan mina resor – en nödvändighet om det ska fungera. Även Leo, som är nio år i dag, är ofta delaktig och det är viktigt att också han är förberedd i god tid. Sedan har vi släktingar och svärmor i Stockholm som rycker in när det behövs. Att våga ta hjälp är ett tips till alla föräldrar som reser mycket i jobbet.
Fler artiklar om livet som affärsresenär
Kompensera för resan
När Anna kommer hem efter sina Kina-resor försöker hon ta igen ”missad familjetid” så mycket hon bara kan. Att kunna ta tidigare dagar och umgås mer med Leo är såklart ovärderligt efter en vecka i Kina.
– Sedan är det oerhört viktigt för mig att hålla kontakten med Martin och Leo när jag är borta. Förutom att Skypa skickar jag en rapport efter några dagar. Den innehåller bilder och kommentarer kring vad jag har gjort på dagarna – både långa möten och trevliga middagar. Det är väldigt uppskattat även av släktingar.
Anna brukar inte hinna turista under veckan i Kina. Det brukar bli hektiska dagar med många möten, research, förberedelser och besök av platser där hon jobbar med stadsplanering.
– Men jag försöker hinna äta en god middag och umgås med mina kollegor från Peking-kontoret. Det gör att jag lär mig mer om landet och jag får energi av att träffa nya människor. På höstlovet ska jag äntligen ta med mig min familj hit efter alla år. Jag ser fram emot att faktiskt vara ledig i Kina, säger Anna och skrattar.
Anna Hessles bästa tips till andra affärsresenärer
Planera i god tid. Då underlättar du för partnern där hemma.
Håll kontakt med familjen. Skypa eller Facetimea gärna – oavsett om det är mitt i natten för dig.
Skicka en rapport med bilder och kommentarer till familj och släktingar.
Var inte rädd för att ta hjälp av anhöriga.
Kompensera för resan när du kommer hem.
Ta till vara på dagen. Se till att ha trevligt med kollegor och partners när du inte jobbar.
Välj ett boende där du trivs och som har frukost du gillar och träningsmöjligheter.
Förbered barnen i tid före resan.

Anna Hessle
Vill du veta mer? Prata resor och möten med oss på Resia
Fler artiklar om livet som affärsresenär: