Hästsport – en livsstil med många resdagar
Båda är uppväxta med hästar och har tävlat på högsta internationella nivå. De älskar hästsportens gemenskap och trivs i coachrollen. Fredrik Bergendorff och Henrik Ankarcrona är Ridsportförbundets förbundskaptener som har siktet inställt på OS i Tokyo 2020. Resia Företag är förbundets affärsresebyrå.
Fredrik Bergendorff och Henrik Ankarcrona är stolta förbundskaptener för det svenska landslaget i fälttävlan respektive hoppning, som båda presterade bra i EM som avgjordes i Tyskland och Holland i början på september. Hopplaget kom på femte plats och i fälttävlan innebar lagets bronsmedalj också en efterlängtad OS-plats.
– Årets stora mål var att få en OS-plats. Därför var det en fantastisk känsla när bronset blev klart och vi visste att platsen var säkrad. Ryttarna har verkligen presterat bra det här året. Nu är målet att komma hem med en OS-medalj från Japan nästa år, vi har absolut en chans även om det är tuff konkurrens, säger Fredrik Bergendorff.
Har sina föräldrar att tacka
Fredrik och Henrik, som båda blev förbundskaptener 2016, har sina föräldrar att tacka för att de blev introducerade till hästvärlden. Fredriks pappa hade hästar som sin stora hobby vid sidan om jobbet som professor i farmabiologi. Som 18-åring åkte Fredrik till England för att träna på allvar under ett års tid.
– Men det blev två år, tre år och sedan blev jag helt enkelt kvar här. Jag tävlade i fälttävlan och hoppning samtidigt som jag tränade andra ryttare för att få jobba med människor. Idén om att bli förbundskapten föddes efter att jag coachade det engelska hopplaget i Rio under VM 2014, det blev helt enkelt en ny målbild för mig. I dag är jag väldigt stolt över vara förbundskapten för de svenska ryttarna, säger Fredrik som fortfarande bor kvar i England.
”Få förunnat att leda ett olympiskt lag”
För Henrik var det mamma som stod för den största inspirationen till ridsporten. Och hennes intresse i kombination med uppväxten på en bondgård gjorde valet av ridsport enkelt, även om Henrik även spelade tennis och pingis som många andra barn. Men att Henrik skulle bli förbundskapten redan som 38-åring var inget han kunde ana.
– En del av ”mina” ryttare har jag faktiskt tävlat tillsammans med. När jag fick frågan tyckte jag först att det kändes lite för tidigt, men jag var ändå snabb med att tacka ja. Jag gillar utmaningar och det är få förunnat att leda ett olympiskt lag. Jag älskar gemenskapen i hästsporten och brinner för både djuren och den sportsliga delen. Hästsport är verkligen en livsstil, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten för det hopplaget.
Fotograf: Claes Jakobsson
Fler resdagar som förbundskapten
Jobbet som förbundskapten är också ett slitigt jobb som kräver planering, massa möten och inte minst många resdagar. Och det blir betydligt fler resor som förbundskapten än när Fredrik och Henrik tävlade själva. För Fredrik handlar det om resor drygt tre veckor i månaden under tävlingssäsongen från mars till oktober, och resterande tid reser han ungefär var fjortonde dag.
– Jag reser mest inom Europa, och såklart även till Sverige eftersom jag bor i England. Men självklart känner jag att det egentligen blir för många resdagar. Det positiva är att jag gillar att resa, många länder hade jag nog inte fått uppleva annars. Dessutom får jag bra arbetsro på mina resor – jag får tid att tänka och skriva mejl i lugn och ro, säger Fredrik.
Henrik har mellan 150 och 180 resdagar om året. Även han reser mest inom Europa, men det blir två till tre resor om året till andra kontinenter.
– Nu när jag är förbundskapten är det lättare att resa – det är bara jag och min väska. Men att resa innebär också en hel del stress, det är alltid en utmaning att hinna med planet hem på söndagskvällen efter en tävling. Jag har dock blivit bättre på att inte stressa upp mig och bli irriterad om ett flyg är försenat eller något annat oförutsett händer – det är inget jag kan påverka ändå, förklarar Henrik.
”Samarbetet är ovärderligt”
Resia Företag är ridsportförbundets affärsresebyrå sedan många år tillbaka. Borås-kontoret, med Anette Kardell i spetsen, är huvudansvarig för förbundets resor som samlas på en gemensam faktura.
– Samarbetet är ovärderligt. Jag hade fått avsätta mycket tid för att organisera och planera mina resor varje vecka om det inte hade varit för Resia. Anette gör mitt liv väldigt lätt – jag bara lyfter på luren eller skickar ett mejl. Och om jag råkar ut för något finns det alltid ett journummer att ringa för snabb hjälp, säger Fredrik.
Enligt Henrik är det tryggheten och smidigheten som är de stora fördelarna med att ha en affärsresebyrå. Det enda han behöver tänka på är när han ska åka och när det är dags att resa hem.
– Jag vet att jag får bästa möjliga resrutt från Resia. Och när det händer något, som det väldigt ofta gör när man reser, har jag någon att vända mig till. Det är viktigt för mig att resandet fungerar smidigt när jag reser så mycket som jag gör. Jag har fullt förtroende för Resia och vi har ett fantastiskt bra samarbete, betonar Henrik.
Fakta ridsport
– En halv miljon svenskar sysslar med ridsport
– Bara fotbollen är större än ridsport bland ungdomar (7–25 år)
– Cirka fem miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor
– Ridsporten är den sjätte största sporten totalt sett om man tittar på antalet aktiva i idrott
– Sverige har 19 ridsportdistrikt från norr till söder
Kontakta Resia gällande affärsresor, möten, events eller konferens