Information om Resia Travel Groups företagsrekonstruktion

Konferens i Albanien

Åk på konferensresa med företaget till outforskade Albanien. Upplev den spektakulära naturen, möt hjärtliga människor, unik historia – och njut av kulinariska upplevelser!

Albaniens mångtusenåriga historia och 1900-talets kommunistdiktatur präglar kulturen än idag. Utvecklingen av landet imponerar. Samtidigt bibehåller landets invånare sina viktiga traditioner och sitt sunda synsätt. Om du frågar en alban om religion får du svaret: "Jag har min kyrka i mitt hjärta" och du förstår att tro är en privat sak. Människorna här har en stark integritet och är stolta över den religiösa harmonin i landet.

Naturen är storslagen. På landets begränsade yta finns hela Europa representerat, från Alperna i norr till milsvida sand- och klippstränder i söder. Däremellan vilda floder, kanyoner, bördiga odlingslandskap och stora lagunområden. Den varierade topografin möjliggör att nästintill allt växer här. Det mesta är ekologiskt – och jordbruket har ännu inte industrialiserats! i kombination med den kulinariska traditionen blir Albanien ett paradis för mat- och vinälskare.

Ni välkomnas till ett land stolt över sin harmoni, sin natur och sitt hållbara levnadssätt. I den gröna, färgglada huvudstaden Tirana är det nära till vandring och naturupplevelser i bergen med vyer över det smaragdgröna Adriatiska havet. Njut av enastående mat på genuina restauranger där krögarna stolt visar upp landets mattraditioner från odling till måltid. Upplev den avslappnade kvällspulsen med häftiga caféer och uteserveringar. Tirana är perfekt för konferenser tack vare sitt utbud och närhet till storslagna upplevelser. Det är dessutom nära till allt. Till flygplatsen tar det 40 minuter. Bergen nås på 45 minuter och på lika lång tid når du stränderna vid Adriatiska havet.

I Tirana samexisterar det mesta – det gamla och det nya, det pittoreska och det coola, det historiska och det modernt urbana. Här lever folket nära jorden med trädgårdar fyllda av grönsaker och frukt. Det ekologiska är i fokus och tomaterna smakar som tomater ska. Inget serveras såvida det inte är nyskördat och ur den egna jorden. Familjerna från de kringliggande bergen och byarna kommer in med sin nyskördade rikedom till staden för att alla ska få njuta. 

På det nybyggda, prisbelönta torget Skanderbeg Square i Tirana har arkitekter samlat hela Albaniens rikedom. Här finns stenar i olika färger från bergen, svalkande vatten som representerar landets otroliga vattenrikedom samt växter från landets alla regioner. Kvarteret Blloku myllrar av liv med sina caféer, restauranger och uteklubbar. Stadsdelen Komuna e Parisit vid Tiranasjön och Tiranaskogen mitt i staden utgör stadens lunga. Det är den perfekta platsen för morgonpromenader eller att bara strosa i under ljumma kvällar. De knasiga kvarteren vid marknadsplatsen erbjuder en annorlunda och härlig del av Tirana.

Ta linbanan upp till berget och nationalparken Dajti och njut av den storslagna utsikten. En klar dag ser du ända ut till kusten!  Besök något av alla museer, konsthallen, Kalaja e Tiranes eller diktatorns bunker insprängd i berget. Eller bara strosa i de många gränderna och njut av grönskan och färgerna.

Se program- och aktivitetsförslag i menyflikarna. ->

 Beställ en kostnadsfri offert

Albania-kepi-i-rodonit-hiking-1-(1)_624x395.jpg

Se fler konferensförslag

Boende i Albanien

Hotel Rogner, Tirana ****

Hotel Rogner i Tirana är ett internationellt hotell som ligger mitt i centrum på hjältarnas boulevard med Mother Teresa Square i syd och Skanderbeg Square i norr. Hotellet är en härlig oas fylld av grönska, uteplatser och pool. Här finns även ett förstklassigt spa med hamam och gym. Barer och restauranger finns både inne och ute.

Det finns totalt 178 hotellrum och 14 konferensrum. Rummen är gemytliga och konferensen håller en hög standard med den senaste tekniska utrustningen.

Frukosten är omtalad och mycket uppskattad. Servicen likaså. Läget är verkligen i mitten av allt, vilket bidrar till att ni hinner se mer av huvudstaden på resan. Hotel Rogner är ett mycket bra hotell för konferensresan!

Bläddra vidare i flikarna för programförslag ->

Programförslag

Dag 1

Omfamnad av bergen i bakgrunden välkomnar Mother Teresa Internationella flygplats oss till Albanien och huvudstaden Tirana. Transferbussen passerar genom den bördiga landsbygden och snart färdas vi på de långa, ståtliga boulevarderna som leder till hjärtat av staden. På hjältarnas boulevard kantas vägen av pinjeträd, och vi rundar Mother Theresa Square för att nå vårt hotell - Hotel Rogner - en grön oas inbäddad mellan regeringsbyggnader och gröna alléer. En välkomstdrink väntar på oss i hotellets lummiga trädgård. Där möter vi även guiden som kommer att ta oss på en guidad promenad till kvällens restaurang.

Vi möts upp i hotellets lobby och guidas sedan genom staden genom den forna kommunistdiktatorns privata kvarter Blloku – som nu är stadens trendigaste område – till nationalhjälten Skanderbegs Square, en grön samlingsplats i storstadsmyllret. Ett stenkast bort ligger kvällens restaurang Tribe, en av Tiranas topprestauranger, som erbjuder både en spännande måltid och miljö. Efter middagen kan den som önskar uppleva det färgstarka albanska utelivet på ett av stadens många trendiga caféer och uteserveringar. Hotllet ligger bara en kort promenad bort och där väntar en god natts sömn.

Dag 2

Vi njuter av hotellets goda frukostbuffé och den internationella atmosfären i frukostserveringen. De morgonpigga har redan tagit ett dopp i poolen efter en vända i hotellets gym eller en morgonpromenad i den vackra Tiranaskogen. Fyllda med energi inför dagen börjar förmiddagens konferens i en av hotellets konferenslokaler.

Några timmar senare hoppar vi på en buss som tar oss till den omtalade Agroturismgården Uka för en lätt och härlig lunch. Den gemytliga miljön genomsyras av odlingsglädje och jordens rikedom. Efter lunchen tar bussen oss längre ut på landsbygden mot den mytologiska halvön Kepi i Rodonit, där det sägs att Odysseus besegrade de enögda cykloperna.

Den vackra färden går genom odlingslandskap och små byar. Bussen klättrar upp för kullarna och storslagna vyer av kusten och bergen öppnar sig. Snart slingrar sig vägen ut på den näst intill orörda halvön. När vi når vår destination möts vi av bergsguider som leder oss genom den ståtliga naturen, där vi delas in i mindre grupper och får välja mellan att uppleva naturen på vandring, från kajaker eller mountainbikes.

Efter en aktiv eftermiddag som har stimulerat kropp såväl som själ, landar vi tillbaka i bussen härligt uttröttade av solen och den friska luften. Vi tar oss tillbaka till fastlandet och Tirana. På vägen stannar vi vid ett litet ställe som tillverkar färsk glass. Det här är ett obligatoriskt stopp för locals på deras väg till stranden på sommaren, så det får vi ju bara inte missa! Bakom den lilla anspråkslösa lokalen, med fönster mot vägen, hör vi råmandet från kossorna på gården. Väl tillbaka på hotellet har vi en stund att förbereda oss inför kvällens middag.

Vi svänger av vid premiärministerns byggnad, och promenerar sedan längs en majestätisk allé av platanträd. Kvällspulsen har intagit staden och uteserveringarna är fulla med människor. Vi passerar det lilla boutiquehotellet Padam. Det är en av stadens ståtliga gamla villor som har gjorts om till en modern mötesplats och hit som det internationella jet-setet söker sig. Bredvid Padam ligger Artigiano, vår restaurang för kvällen. Den ligger inbäddad i murgröna och i den mysiga miljön serveras traditionella albanska rätter som skapats i symbios med det Italienska köket. Efter middagen flanerar vi längs sidogatornas trendiga restauranger, caféer och barer. Ett härligt sorl av människor i rörelse.

Bläddra vidare i flikarna för programförslag dag 3 och 4 ->

Programförslag

Dag 3

Den här förmiddagen ägnar vi åt konferens efter att ha ätit hotellfrukost.

Efter konferenspasset hoppar vi på en buss som tar oss till den välrenommerade Agroturismgården Gjepali. Skaparen Fundim Gjepali, en av Albaniens främsta kändiskockar, har arbetat internationellt och även varit domare i tävlingen Italian Master Chef.

Här möts vi av en vällagad lunch och välkomnande värdar som berättar om Albaniens rika mattraditioner. Efter lunch kavlar vi upp ärmarna och kliver ut i odlingarna för att själva plocka säsongens grödor. När vi fyllt våra korgar får vi ta på oss kockmössor och köket öppnas upp för att vi ska få praktisera den albanska matlagningen.

Efter dagens upplevelser och vår nyvunna kunskap om var alla råvaror och smaker kommer från blir middagen en extraordinär upplevelse. En polyfonikör förgyller kvällen med tusenåriga toner. Den unika albanska folksången står på UNESCOs lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Sångerna är av stor betydelse då de bidrog till att bevara det albanska språket under den 500-åriga Ottomanska ockupationen.

Bussen tar oss hem till Tirana, och vi blir avsläppta vid sjön och Tiranaparken. Efter en kort promenad är vi tillbaka vid Mother Theresa Square nära hotellet. Nu kan vi välja på att upptäcka och uppleva Tiranas färgstarkt levande kvällspuls och nattliv eller att göra en tidig kväll.

Dag 4

Den här dagen kan vi unna oss sovmorgon om vi vill! Eller kanske ska vi passa på att ta ett sista dopp i poolen?

Efter en lugn frukost finns det tid att utforska Tirana innan vi beger oss mot flygplatsen och hemfärd. Vi lämnar landet med nya intryck och upplevelser att ta med oss hem till livet därhemma.

Bläddra vidare i flikarna för förslag på fler aktiviteter ->

Tilläggsaktiviteter

Duka Vineyard
Det här är en fantastisk vingård med vidunderligt vackert läge bara 30 minuter med bil från både Durrës och Tirana. Familjen brinner för sina odlingar och sitt vin. De visar stolt upp sin vingård och sina utmärkelser, och det med all rätt. Deras smakfulla chalet vid den lilla sjön är perfekt för interaktiva aktiviteter såsom matlagning och vinprovning. 

Durrës
Albaniens andra största stad och landets största hamnstad ligger bara 40 minuter från Tiranas flygplats och 45 minuter från Tirana. Här finns milsvida sandstränder, turkost hav och en härlig stad. Staden har landets bästa fiskrestauranger och en stort utbud inom kultur och historia. Durrës har också en fantastisk och nybyggd strandpromenad och en trevlig innerstad med torg, gränder, cafeér och restauranger. Marknaden är livlig och härligt knasig.

Durrës kallades för Det Adriatiska havets värdshus av Romarna. Via Egnatia, den upplysta vägen, till Konstantinopel började här. Bland annat finns här Balkans största och äldsta amfiteater, 2800 år gammal. Förutom allt vad staden har att bjuda på är Durrës en bra bas för upplevelser. Inom en timmes resväg finns mängder att se och göra. Här finns guidade cykelturer, cykeluthyrning, strandaktiviteter, lägereld på stranden om vädret tillåter, yoga, utomhusträning och mycket mer.

Syri i Ciklopit
Vandring när den är som bäst. Med ryggsäckar packade med vatten, frukt och fika kör vi 30 min från Tirana. Här möter bergsguider upp för vandring mot Syri i Ciklopit - cyklopens öga, i dalgången där floden Erzeni rinner. Med storslagna bergsvyer och lätt utmanande terräng får kroppen och sinnena nya häftiga upplevelser. Doften från de vilda örterna som växer i terrängen genomsyrar den rena bergsluften.

Vi får med oss några extra guider på vägen, nämligen två små hundar som bor i byn Krrabë och som
ofta följer med vandrare. De dansar fram över stenarna jämsides med oss, genom naturens vilda landskap. Ett dovt ljud av forsande vatten växer sig starkare. Vi klättrar ner för en brant stig och möts av turkosa sötvattenpooler, som har formats under tusentals år av vattnet från floden Erzeni. Den största poolen lär vara mer än 120 meter djup. Den som vill bada gör det med glädje. Det här är en plats att längta tillbaka till!

Dajti
Nationalparken på berget Dajti som omger Tirana. Hit tar man sig enkelt med linbana från huvudstadens utkant. Utsikten över staden är lika magnifik på vägen upp som på uppe på toppen. Här möter våra bergsguider upp för vandring i vacker och väldoftande. Vår favoritrestaurang erbjuder den traditionella maten som äts i bergen. Det är en upplevelse i sig – för både öga, gom och själ – och dessutom välbehövlig efter vandringen. Efter måltiden är det bra läge för valfri teambuildingaktivitet.

Berat
Välkommen till albanernas stolthet. Berat är en mer än 2500 år gammal stad som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Staden ligger vid foten av det 2500 m höga berget Tomori, vilket reser sig ur landskapet likt en pyramid. I den här regionen finns allehanda aktiviteter, allt från rafting och ridning till kulturhistoria med det gamla slottet på en av kullarna som omger staden. I den mysiga gamla stan går det att riktigt känna tusentals års historia. Regionen är känd för sina bordsoliver, fikon, och bördiga odlingar. Det passar utmärkt att besöka odlingslandskapen för aktiviteter kring mat och tillverkning, vinprovning, olivoljetillverkning mm. Vi besöker familjens gård för en matlagningsaktivitet där vi samtalar och får inblick i livet på den Albanska landsbygden. Det tar ca 1,5 timme att köra till Berat från Tirana och 1 timme från Durrës.

Krujë
Krujë var Nationalhjältens Skanderbegs hemstad. Skanderbeg besegrade det ottomanska riket och fritog Albanien, en stor seger med den förhållandevis lilla armé han hade till förfogande. Skanderbeg är känd i hela världen för att ha försvarat kristendomen under sin tid som härförare, och står som staty i många städer, bland annat i Pristina, Wien, Paris, New York mfl.

Staden Krujë ligger på 700 m höjd och erbjuder en hisnande utsikt över dalen mot halvön Kep i Rodonit. En bra dag kan man skymta havet! I de gamla slottsruinerna finns Skanderbegmuseet. Det finns även ett etnografiskt museum, en Bektashikyrka och andra historiska bygnader. Byns hantverks- och antikmarknad är vida känd. Utbudet av shopping i de många antikbutikerna är dignande. Här finns silversmide, olivträ och handarbeten av alla de slag. Mattväverskorna tillverkar fantastiska kelimmattor med tusentals år gamla mönster. I området finns även möjligheter till vandring och andra upplevelser, såsom en tur med fyrhjulsdrivna jeepar till toppen av berget. Vägarna får adrenalinet att pumpa. Krujë ligger 1 timme från Durrës och 40 minuter från Tirana.

Mrizi i Zanave
Den mest kända Agroturismgården i Albanien, vackert belägen i ett kuperat landskap omgivet av pampiga berg och kullar, är väl värd ett besök. När vi kör in på gården möter vi olika dofter beroende på vilken säsong det är och vad som tillverkas. Det kan vara doften av tomater som ligger på torkning i solen eller från olivoljan som är i produktion. Även raki och vinproduktion doftar ikapp med örterna från köksträdgården. Det är en genuin gård som visar framtidens hållbara levnadssätt nära jord och natur. Gården har fått priser i Italien och Tyskland, bland annat för sin innovativa matkonst. Aktiviteterna sträcker sig från visning av gården, deltagande i matproduktion och matlagning till vandring och yoga. Mrizi i Zanave ligger 1.5 timme från Durrës och Tirana.

Studiebesök
För de som är intresserade av att djupdyka än mer in i kulturen är det möjligt att ordna studiebesök. Det kan vara antingen inom den egna branschen eller organiserade möten med olika personer med värdefull kompetens. Marie Vila, exempelvis, är en uppskattad konsult och brobyggare mellan Sverige och Albanien. Det är alltid uppskattat när hon föreläser om ett intressant och viktigt ämne för besökande konferenser. Genom att ge ett kulturellt perspektiv till det aktuella ämnet ger det ännu större utveckling. Det sägs vara just i fältet mellan polariteter som ny kreativitet föds och uppstår.

Beställ kostnadsfri offert

Vill du ha en prisuppgift? 

Priserna för våra konferenspaket varierar beroende på säsong och kapacitet. Du är varmt välkommen att kontakta ditt lokala Resiakontor för att få en kostnadsfri och skräddarsydd offert för just ditt företag.

Vi anpassar offerten efter just era behov och önskemål. På så sätt får ni de bästa förutsättningarna för en prisvärd och bra upplevelse. 

Gör en prisförfrågan

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.