När du är på konferens i Alicante kommer du genast att lägga märke till det alicantiska ljuset som omger staden. Det är den perfekta destinationen för konferensresan. Frågar du en Alicantebo om sin hemstad kommer han förmodligen att svara i en mening: ‘La millor terreta del món’, fritt översatt: ’det bästa stället på jorden’. Redan Romarna kallade Alicante för Lucentum, ljusets stad.
Stolta över sina milslånga stränder, sina traditioner och sitt kulturarv delar Alicanteborna gärna med sig av sin stad. Ett vänligt och öppet folk som med jämna mellanrum ställer till med eldiga festligheter som midsommarbrasorna Las Hogueras de San Juan. Färgsprakande skulpturer bränns upp med det vi vill lämna bakom oss, gärna med ett uns av politisk satir. Det ges plats för det nya och den alicantinska sommaren kan börja.
Den vita kustens huvudstad har 300 soldagar om året, 150-åriga vackra fikusträd och en gastronomi som föddes mellan berg och hav. Alicante är omgivet av en av landets bästa vinregioner med druvan Monastrell som stjärna.
Men egentligen räcker det med ett ögonblick i stadens äldsta barrio Santa Cruz för att känna att resan var värd mödan. Strosa runt i de vitkalkade gränderna kantade med färgglada blomkrukor. Passera farbröderna som sitter på sina trästolar och diskuterar vädret. Gå uppför en av de turkosmålade trapporna. Plötsligt befinner du dig på en av stadens bästa utsiktsplatser, på samma höjd som borgen Santa Barbara. Ord på handmålade kakelplattor uppsatta på väggarna möter dig på vägen. ‘Desde este mirador veo nuestro Alicante, mucho mar, todo el puerto y el cielo azul de Levante’. Från denna utsiktpunkt ser ser vi vårt Alicante, mycket hav, hela hamnen och Levantes blå himmel.
Hotel Hospes Amérigo *****
Designhotell inhyst i ett dominikanskt kloster från 1500-talet. Här kombineras tradition och innovation. Med utsikt över katedralens klocktorn och Santa Barbaraborgen går det inte att ta miste på att ni befinner er mitt i stadens historiska hjärta. Postiguetstranden ligger endast 300 meter från hotellet. Hotellets totalt 80 rum har alla högt i tak, stora fönster, platt-tv med satellitkanaler, DVD-spelare och wifi.
Bodyna är hotellets spa och beläget på takterassen. Här kan man njuta av en uppvärmd pool under himlen. Här hittar ni också en fitnessavdelning, sauna och möjlighet finns att boka in diverse behandlingar. Som hotellet själva sammanfattar: här är vila, vitalitet och inspiration mer än bara ord.
Hotellet erbjuder utmärkta konferensmöjligheter i historisk miljö. Det finns totalt 13 konferensrum med en maxkapacitet på ca 100 personer.
Hotel Meliá Alicante ****
På detta hotell är det vattnet som spelar huvudrollen. Hotellets läge precis intill stranden Postiguet och hamnpromenaden är enastående. Inte heller att förglömma den härliga terrassen med utomhuspool där sollängtande gäster kan njuta.
Totalt har hotellet 544 rum, alla med balkong och utsikt mot stranden eller småbåtshamnen, aircondition, komplett badrum, safetybox, minibar, tv och wifi. Hotel Meliá har sedan premiären 1976 genomgått flera försköningar och just nu pågår en modernisering som kommer att avslutas år 2018. När renoveringen är klar kommer alla rum att ha som lägst Premiumstandard.
På första våningen finns exklusiva The Level enbart för vuxna med egen salong där frukost, enklare tilltugg och tapas serveras. Här finns soffor, TV och en stor öppen spis för vintermys. På terrassen med utsikt mot stranden finns en liten pool och solsängar.
Hotellets a la carte-restaurang Terra har risrätter, fisk och skaldjur som specialitet. Under sommartid får man inte missa ett besök på Urban Beach Lounge, precis vid poolen och med oförglömlig utsikt över horisonten.
På Wellness Center Meliá finns spaavdelning, gym, frisör och ett skönhetscenter med möjlighet att boka massage och andra behandlingar. Hotel Meliá erbjuder också strålande konferensmöjligheter med sina totalt 17 konferensalar med en kapacitet på upp till 425 personer.
Meliákedjan tar ekologiskt tänkande på stort allvar och deras koncept Ecotouch by Meliá ger möjlighet att mot en liten extra kostnad se till att konferensen blir så miljövänlig som möjligt.
Dag 1
Dörrarna till ankomsthallen öppnas. Valencianska och spanska röster blandas med intryck av möten och avsked. Solljuset genom de stora fönsterna slår emot oss och vi ser direkt vår guide som väntar med vår logga i handen. Bussen tar oss raka vägen till vårt hotell Hospes Amérigo som ligger i en mysig gränd mitt i Alicantes gamla stadsdel El Barrio. På ett ögonblick är vi incheckade och vi tar hissen upp till takterrassen för att njuta av ett glas välkomstcava. Från ovan känns Santa Barbaraborgen väldigt nära. Nu är vi snart redo att uppleva staden.
Kvällens restaurang La Taberna del Gourmet är en av Alicantes bästa tapasrestauranger. Här håller allt från mat och viner till service yppersta klass. Oklanderligt. Här gäller det moderna och lekfulla. Varje liten tapas har en överraskande twist och vi är inte ensamma om att vilja plocka fram kameran och ta ett foto innan vi hugger in. Restaurangen är samtidigt en liten saluhall och delikatesserna står uppradade längs med väggarna. Personalen hjälper oss att välja ut de bästa olivoljorna, vinerna, mandlarna, korvarna eller de skaldjurskonserver spanjorerna är så bra på. Ett mycket bättre val än att stå på flygplatsen och undra vad som är prisvärt. Vi avnjuter en tapasmeny tillsammans med vin från regionen. Efter middagen är det bara en kort promenad till hotellet, om vi nu inte vill runda av kvällen på någon mysig uteservering i den ljumma Alicantenatten.
Dag 2
Vi avnjuter hotellets frukostbuffet och laddar inför förmiddagskonferensen. I ett av 1500-talsvalven på hotellet är allt förberett för ett givande möte. Några timmar senare strosar vi med guide i täten ner mot småbåtshamnen för lunch med medelhavet som fond. Till restaurang Dársena går lokalbefolkningen ofta för att avnjuta det alicantinska köket med risrätter och fisk och skaldjur. Givetvis behärskar kockarna också inlandets kötträtter. Inredningen är sparsmakat maritim och elegant. Köket lagar till en Arroz del Senyoret till oss, ´Unge Herrns risrätt´, en av regionens mest typiska rätter. Namnet kommer av att rätten innehåller färdigskalade skaldjur vilket innebär att ingen större ansträngning krävs och att man inte blir kladdig.
Efter kaffet går promenaden upp mot avenyn Explanada de España och vi ger oss in i en gastronomisk rundvandring genom stadens vindlande gränder. Mitt på esplanaden, i skuggan av fästningen Santa Bárbara, ligger vårt första stopp. Ett litet kafé vars specialitet är horchata, en härligt svalkande dryck gjord på jordmandel.
Turen fortsätter genom det gömda Alicante, dit bilarna inte har tillträde. Vi stannar till på stadens bästa ’hål i väggen’ för att smaka på lokalt producerade delikatesser. Exakt vad vi får smaka beror på säsong och vilka produkter som erbjuds just denna dag. Ett självklart stopp är också den anrika och livliga saluhallen Mercado Central. Som avslutning sätter vi oss ner vid ett torg i svalkan av fikusträd och provar något av vinregionen Alicantes kända viner. Solen börjar färga staden i eftermiddagsljus och kvällen som ligger framför oss utforskar vi på egen hand.
Dag 3
Idag kommer vi tillbringa några timmar i sällskap av en av regionens stoltheter, medelhavets flytande guld, olivolja. Färden går upp mot bergen och genom en by innan vi kommer fram till en charmig familjeägd olivgård. Mottagandet kan inte bli varmare. Vi får en rundvisning av den traditionella fincan, odlingarna och presshuset. Sedan får vi prova flera olika sorters olivolja. Nu när vi vet så mycket mer så känner vi tydligt nyanserna och skillnaderna dem emellan. Efteråt får vi sätta oss till bords i trädgården. Utsikten över berg och dalgångar är bedårande.
Vi serveras en riklig spansk lunch, en sådan som släkten äter tillsammans på helgerna. Bbq, småplock och paella. När vi är mätta och nöjda återvänder vi till havet och Alicante. Kunskapen, och kanske ett par flaskor olja, tar vi med oss till köket där hemma.
När vi är tillbaka på hotellet kan vi välja mellan att ge oss ut på egna strövtåg - kanske shoppa loss på gatan Maisonnave - eller sluta ögonen en stund i solen på stranden och prova temperaturen i det blå medelhavet.
De som hungrar efter mer ger sig ut på en segwaytur, en konst man snabbt får grepp om. Framsvepandes på en segway med havsbrisen i ansiktet ser vi allt ur ett lite annat perspektiv.
Den ståtliga kyrkan Basilica de Santa María sträcker sig upp mot himlen på en pittoresk plaza. Vi glider fram längst hamnstråket, genom den lummiga parken Canalejas. Vi kan inte låta bli att fatta krafter och bestiga berget Benacantil, 166 meter över havsytan. Här på toppen finner vi, förutom den magnifika fästningen Santa Barbara, nya vyer över vårt favorithav. När turen är slut vill vi inte kliva av. Det är ännu roligare än vad vi hade trott!
Efteråt har vi möjlighet att fräscha upp oss på hotellet och vila lite innan det är dags för en kort promenad till en av stans allra bästa restauranger.
En trerättersmiddag på César Anca är ett fint avslut på en lyckad resa. Eller för den som önskar, en bra inledning på det pulserande nattlivet runt hörnet. Maten som serveras är innovativ och stort fokus läggs på en kreativ presentation av rätterna där råvarorna alltid är av högsta kvalitet.
Dag 4
Innan vi hoppar på bussen blickar vi upp mot Santa Barbara en sista gång. Det är tid att ta farväl av Alicante för den här gången. Lyckliga minnen försvinner inte och väl hemma i Norden ser vi världen ur ett lite mer alicantinskt ljus.
Guidad promenadtur
På morgonen möter vår guide upp på Alicantes vackra strandpromenad, La Explanada, som skiljer stadskärnan och havet åt och är belagd med sex miljoner kakelplattor i vågmönster. Alicantes äldre invånare tillbringar gärna dagarna här, sittandes i klaffstolar som staden tillhandahåller. Ett praktiskt arrangemang. Seniorerna kan då flytta sina stolar efter sol, skugga eller talträngdhet.
Alicante är en precis lagom stor stad för en guidad promenadtur. Avstånden är korta men ändå finns det oerhört mycket att se i den historiskt viktiga staden, grundad av grekerna redan 300 före Kristus. Under rundvandringen får vi se det vackra torget Plaza del Ayuntamiento med stadshuset, en byggnad i magnifik barockstil. Framför stadshuset finns utmärkt den punkt där man, på grund av Alicantes små skillnader mellan ebb och flod, räknar höjd över havet för hela Spanien.
Vi kommer att leta oss upp genom El Barrios gamla gränder och se den mäktiga gotiska katedralen. Byggd av ett krigarfolk vet man först inte om det är en befästning eller en helgedom, men insidan är rikt utsmyckad med en häpnadsväckande samling ikoner och bilder från bibeln i gotisk stil.
Saluhallen är hjärtat i varje spansk stad. Den vi nu får se är Alicantes största, bombad av Francos flygare under inbördeskriget och sedan uppbyggd i spansk modernistisk stil.
Rundvandringen avslutas med en promenad upp till den mäktiga borgen Santa Bárbara, som får symbolisera Spaniens stormiga historia. Det är en av Europas största medeltida borgar, byggd av morerna på tusentalet och sedan utnyttjad och tillbyggd av alla som har härskat över regionen. Från borgen har man en makalös utsikt över staden och medelhavet. Eftersom vår rundvandring slutar när vi kommit tillbaka nedför berget kan de som vill stanna och njuta av en kall öl eller eller kanske en ’granizado de limón’, den läskande drycken gjord av färskpressad citron, socker och krossad is, under pinjeträden på något av de små caféerna.
Paellaworkshop i Alicante
Klockan 10 träffas vi i hotellfoajén. Idag kommer vi att invigas i konsten att laga en alldeles äkta paella. Vi promenerar tillsammans genom Alicantes gränder till den mytomspunna saluhallen Mercado Central för att inhandla alla råvaror. Denna vänliga och färgstarka marknad har sedan öppnandet 1912 varit ett självklart köpställe för alla som vill frossa i de bästa produkterna i stan.
Efter att ha handplockat våra färska varor och njutit av stämningen bland Alicantebor och marknadsstånd går turen vidare till den välrenommerade restaurangen där workshopen äger rum. Här tar vår privata kock emot oss. Det är dags att låta sig guidas av en erfaren mästare och i goda vänners sällskap laga ihop denna saffransdoftande paradrätt.
I Alicanteregionen har risrätter en gedigen tradition. Det finns över trehundra varianter, varav just paella är den som gjort sig mest känd. Paella är valencianska för namnet på det speciella stekjärn som rätten tillagas i. Vilka ingredienser som ingår i en riktig paella är ett polemiskt tema. Från Valenciaregionen, där paellan har sina anor, hävdas det bestämt att originalet innehåller kanin och kyckling. Sen finns det Paella de Marisco med skaldjur, Paella Mixta där det läggs i både skaldjur och kött samt en vegetarisk variant.
Sedan är det dags att avnjuta vårt arbete. Till vår egenkomponerade paella serveras givetvis särskilt utvalda viner från Alicanteregionen.
Tapasworkshop
Vad vore Spanien utan tapas? Vi lär oss att tillaga några av Spaniens mest omtyckta tapas och avnjuter dem sedan tillsammans med ett av traktens bästa viner. Även här inhandlar vi alla ingredienser tillsammans med en lokal guide innan visätter igång med matlagningen.
Beach Games
Alldeles invid Alicante centrum ligger Playa de Postiguet där vi ska roa oss under några timmar. Gruppen delas in i lag och tilldelas uppgifter som löses genom samarbete och i tävlan mellan grupperna. Under lekens gång slås grupperna samman och mot slutet ges hela gruppen en utmaning att lösa tillsammans. Om vädret tillåter kan några uppgifterna ske i vattnet. Energipaus för tilltugg och dryck görs självklart. Tiden anpassas efter gruppens önskemål, tid ca tre timmar.
Kulturell skattjakt i Alicante
Gymkhana i Alicante är sightseeing i kombination med en skattjakt, ett annorlunda och roligt sätt att uppleva staden och lära sig om dess historia och nutid. På morgonen möter vi upp vår skattjaktsledare och våra guider. De delar in oss i mindre grupper och sedan följer vi tillsammans med vår guide en ’roadbook’ för att lösa uppgifter och svara på frågor. Skattjakten tar oss genom Alicantes gamla stadsdelar El Casco Antiguo och Santa Cruz, förbi de gamla stadsmurarna, upp till fästningen Santa Bárbara och ner till Playa de Postiguet. Under jakten stannar vi minst en gång för att dricka något läskande och äta en och annan god tapas. Efter avslutad aktivitet anordnas det självklart en prisutdelning för att kora vinnargruppen.
Utflykt till vinregionen Alicante med lunch på vingård
På morgonen blir vi upphämtade utanför hotellet. Färden går till vinregionen med samma namn som staden. Vingården vi ska besöka heter Bodegas Monóvar och ligger mitt i dalgången Vinalopó som utgör centrum i regionens södra del. Det här är Alicantes hjärtland. Här finns det fortfarande byar där det bara talas valencianska och här tillagas paellan fortfarande med stort allvar och tradition.
Tidigare låg vingården inne i en närliggande by men sedan 2006 huserar man i en modernistisk byggnad mitt ibland vinodlingarna. Gården omfattar 50 hektar, vilket gör den mycket liten med både spanska och internationella mått mätt.
När vi anländer möter gårdens guide upp bland vinrankorna för en rundvandring. Vi får se den fina anläggningen och följa kedjan från druva till flaska. Gården drivs ekologiskt och med respekt både för naturen och den slutliga produkten. Arbetet präglas av experimentlusta. Gamla spanska druvor blandas med sorter få vågat introducera i det varma Spanien, som exempelvis Tysklands flaggskepp Riesling. Andra vinmakare i området pratar med den djupaste respekt om gårdens Fondillón, det klassiska söta vinet från Alicante. Det är ett vin som har producerats i trakten sen innan romarna koloniserade Spanien på 200-talet före kristus. Det var greven av Monte Cristos favoritvin och i Alexander Dumas klassiska roman visar greven att han har förstått hur det ska avnjutas, 'med kakor och bakelser, som passar så bra till det här vinet’. Rundturen avslutas i provningslokalen där vi får prova Bodegas Monóvars viner och får en chans att inhandla de buteljer vi tycker bäst om.
Efter provningen kan vi njuta av dagen på den spanska landsbygden innan klockan klämtar för lunch. Gårdens kock kommer nu att laga till en barbeque eller en paella typisk för området, enligt vad vi föredrar. Givetvis serveras vi både förrätt och efterrätt. Allt är tillagat av lokala närproducerade råvaror. Kaffe och Bodegas Monóvars fina viner ingår förstås också. Om vädret tillåter sitter vi utomhus med utsikt över vinodlingarna. Efter att måltiden rundats av med ett glas Fondillón så går färden sedan tillbaka till hotellet.
Paella workshop på Finca La Costera
Vi åker 20 minuter inåt landet till samhället Muchamiel, eller Mutxamel som det heter på det lokala språket Valenciá. Området kallas Alicantes trädgård och här odlas mycket av det frukt och grönt som konsumeras i Alicante. Det är möjligt att det odlades ris i regionen redan innan arabernas välde men det var införandet av deras matvanor som ökade produktionen . Sedan dess spelar riset en mycket viktig roll i den lokala gastronomin. Runt Valencia odlas fortfarande lokala rissorter som genomgår en skarp kontroll för att få kvalitetsmärkningen D.O. Valencia. Den kanske internationellt mest kända risrätten är så klart paella. Ordet paella kommer från det romerska patella som betyder stekpanna eller en vid öppen gryta.
Kvällens värd, Manuel, är en en riktigt maestro paellero, paellamästare. Han reser land och rike runt till de folkfester som spanjorerna är så kända för och tillreder gigantiska paellor för hundratals personer åt gången.
Vi är inbjudna till hans familjehem, Finca La Costera, som är från sent 1400-tal och har funnits i släkten sen generationer tillbaka. Manuel möter oss vid porten och bjuder oss på en fördrink innan vi visas runt på gården. Det går inte att ta miste på hans stolhet över sin gård, sin familj och sitt yrke. Atmosfären är rustik, genuin och hjärtlig. Han visar oss eken som är minst 700 år gammal, det lilla gårdskapellet, välbevarade redskap och en staty som hedrar traktens risodlare. Efter denna fantastiska historielektion ger vi i kast med att tillaga våra paellor.
En riktig alicantisk paella ska innehålla något från havet och något från bergen, till och med sniglar är en populär ingrediens, men vi tillagar en variant som är mer lättillgänglig för svenska smaklökar. Medan vi väger, steker och rör om smyger sig hungern och törsten på och då tar vi en paus för att samla kraft med lite förfriskningar och plockmat. När vi återvänder till våra paellor är det dags för sluttampen och vips är de klara. Vi sätter oss till bords för att njuta av våra mästerverk. Vår omutbare rismästare provsmakar alla paellor och vinnarna koras med pompa och ståt. Avslutningen på kvällen är ett glas Mistela, en lokal dryck med låg alkoholhalt och en ljuv smak av moscateldruvans naturliga sötma. Manuel vinkar av oss med en tår i ögat och vi är alltid hjärtligt välkomna tillbaka till La Costera.
Dit vinden bär oss - ballongflygning
Alicante är så mycket mer än sol och bad och idag tar vi oss in mot en av de vackra valencianska bergskedjorna. Vår guide möter oss på hotellet och vi kliver nyvakna på bussen. Det varma klimatet i området gör att ballongflygning måste genomföras så snart som möjligt efter soluppgången. Efter drygt en timme är vi framme vid bergskedjan Sierra de Mariola och här, på en liten bergstopp, ligger den lilla byn Bocairent. Vi delas upp i grupper och våra guider tar oss med i följebilar till startplatsen i naturreservatet som inbegriper delar av Sierra de Mariola.
Vi stiger i den klara morgonluften och låter vinden bära oss dit den vill. Det karakteristiska puffandet från gasbrännaren är det enda ljud som hörs medan vi glider över bergskedjan. Högt upp i luften kan vi se ända till Medelhavet. Det är omöjligt att förutsäga var vi landar, så när vi har fast mark under fötterna igen kommer vår följebil och hämtar upp oss. Vi samlas i den vackra naturen och firar med ett traditionsenligt dop, cava och diplom. Trots att det ännu knappt är mitt på dagen ger sig hungern tillkänna och vi avslutar med en enkel lunch i Bocairent. Var och en beställer det som faller oss i smaken men de lokalt producerade charkuterierna är väl värda att prova. Snart är det dags att åka tillbaka till Alicante med ett nytt minne för livet.
Canyoning med eller utan vattendrag
Vandra, klättra, fira dig ned. Utmana dig själv och andra att töja på gränserna och njut av att uppleva naturen med lite adrenalinpåslag i ådrorna. Förslag på rutter är Orihuela och Abdet. Beroende på rutt finns det möjlighet att hoppa över delar av utmaningarna eller vänta vid sidan om med en av guiderna. Aktiviteten beräknas ta cirka 4-5 timmar utan att räkna in transport och tid för att äta.
Exkursion på mountainbike -Castillos del Vinalopó eller Vía Verde del Serpis
De här två rutterna ligger cirka en timme från Alicante och kräver transport tur och retur.
Los Castillos de Vinalopó är fästningar från Alicantes arabiska era och ligger runt dalgången Vinalopó. När araberna besegrades togs fästningarna över av de kristna och har bevarats som ett kulturellt arv. Under turen ser vi fästningarna Villena, Biar och Banyeres de Mariola som vi kan gå in i om vi vill. Det finns även möjlighet att bada i floden Vinalopó i bergsbyn Banyeres de Mariol. Byn ligger på berget la Sierra de Mariol och är det högst belägna samhället i Alicanteområdet.
Vía Verde del Serpis är en vandrings- och cykelled som går genom provinsen Valencia och följer floden Serpis. Det är en relativt enkel tur som är känd för sin fantastiska flora och fauna. Det finns möjlighet att bada i floden Serpis. Båda rutterna är ca 28 km och tar ungefär 4,5 timme utan mat- och badpaus och 7 timmar med paus för att äta och bada. Det tillkommer kostnad och tid för transporten tur och retur Alicante, ca 1 timme.
Vandring
Njut av den vackra naturen runt om Alicante tillsammans med en lokal vandringsguide. Vandringsrutter finns i alla svårighetsgrader och både rutt och promenadtakt anpassas naturligtvis efter gruppen.
Förslag på rutter är Sierra de Aitana, Puig Campana eller Maigmo. Aktiviteten beräknas ta cirka 2 timmar utan att räkna in transport och tid för att äta.
Till havs
Alicante är känt för att vara en av värdhamnarna för Volvo Ocean Race. Om vi desssutom lägger till det faktum att vädret är stabilt och soligt nästan hela året är det klart att det är här vi ska ge oss ut till havs!
Vi siktar in oss på den pittoreska ön Isla de Tabarca, ungefär en och en halvtimmes segling med katamaran från Alicante. Ön är den enda bebodda i Valenciaregionen och ligger i en liten skärgård som består av flera små öar. Numera är Isla de Tabarca mest känd för sitt rika fisk- och fågelliv men dess historia är brokig och fantasieggande. Den har varit bebodd sedan grekernas tid. Dess kust utgjorde perfekta gömställen för pirater under berbernas välde och här hölls genovesiska fiskefamiljer fångna under Carlos den III:s regenttid.
Det finns ett stort utbud av aktiviteter och utflykter till havs med Alicante som utgångspunkt. Det bästa alternativet för stora grupper är segling med katamaran med plats för 100 personer och möjlighet att äta ombord. För grupper som vill dela upp sig, eller mindre grupper, finns möjlighet att segla i mindre båtar, åka
Vill du ha en prisuppgift?
Priserna för våra konferenspaket varierar beroende på säsong och kapacitet. Du är varmt välkommen att kontakta ditt lokala Resiakontor för att få en kostnadsfri och skräddarsydd offert för just ditt företag.
Vi anpassar offerten efter just era behov och önskemål. På så sätt får ni de bästa förutsättningarna för en prisvärd och bra upplevelse.
Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.