Information om Resia Travel Groups företagsrekonstruktion

Konferens i Málaga

Málaga mättar alla våra sinnen

Málaga är en härlig spansk destination att förlägga er konferens på. Det första som slår oss är doften av citrus, jasmin eller mandelblom, beroende på säsong. Nere vid stranden kompletteras spektrat av doften av sardiner som grillas över öppen eld.

Därefter slås vi av det fantastiska ljuset som spelar över ´La Manquita´, katedralen i barockstil och dess gotiska fasad, saluhallen Atarazanas som en gång i tiden var ett moriskt skeppsvarv. Vi hänförs av den romerska amfiteatern och borgen Gibralfaro som vakar över staden.

När vi senare, solvarma i kroppen, söker oss upp från playan, in i gränderna och sätter oss på en uteservering är det inte ovanligt att få uppleva en spontan flamencouppvisving. Matkulturen är högt utvecklad och genuint andalusisk. De spanska tapasen är självklara och varmodlade viner av druvan Syrah passar utmärkt till.

I skymningen lockar en orientalisk upplevelse i det moriska hammambadet. Avkopplingen inkluderar ångbastu, varma bad, väldoftande oljor och massage.

Detta magiska hörn av Andalusien är en lyckad blandning av alla de kulturer som passerat.

Beställ kostnadsfri offert

Malaga_beach_624x395.jpg

Boende

Hotel Vincci Posada del Patio*****

Femstjärniga hotel Vincci Posada del Patio ligger centralt beläget precis invid Málagas gamla stadsdel med gångavstånd till shopping, sevärdheter och restauranger. Till playan La Malagueta går man på 20 minuter. Under hotellbyggnaden finns arkeologiska utgrävningar där man bland annat kan se en del av den gamla arabiska stadsmuren. Hotellets välrenommerade restaurang Le Diner & Champagnerie serverar modern medelhavsmat. Här finns även den eleganta kaffe- och cocktailbaren Wall Bar där det ibland arrangeras jazzkvällar.

Hotel Molina Lario****

Det är en varm atmosfär som välkomnar oss på Molina Lario. Två vackra byggnader med 1800-talsfasader och en nybyggd del utgör detta stilfulla hotell. Med Málagas katedral precis intill är det en speciell stämning som omger byggnaderna och några få minuters promenad bort breder hamnen och dess uteserveringar ut sig.

Restaurangen och baren El Café de Bolsa är vida känd för sin nyskapande gastronomi och välgjorda drinkar. Koppla bort världen utanför i en soffa på den charmiga innergården där det anordnas musik- och poesikvällar när vädret tillåter. På takterrassen ligger hotellets pool med hänförande utsikt över staden. Under årets varmare epok förvandlas taket till La Piscina Lounge, med bar och chill-out som ger en känsla för vad en malagensisk sommarnatt har att erbjuda.

Programförslag

Dag 1

På flygplatsen välkomnas vi av vår guide som under transfern ger oss en introduktion av Málaga, tipsar om lokala specialiteter, shopping och nöjen samt ger oss praktisk information inför vår vistelse. Efter cirka 20 minuter är vi framme vid hotellet i centrala Málaga. Vår guide är på plats under incheckningen och ser till att den går snabbt och smidigt.

När solen går ned och matlusten har vaknat promenerar vi till kvällens restaurang El Pimpi.

Fokus ligger på den vällagade maten och de fina, lokala vinerna. Temat är andalusiskt, baserat på de bästa råvarorna från bergen och havet. Väggarna är smyckade av porträtt och hälsningar från de kända skådespelare, flamencosångerskor och tjurfäktare som haft El Pimpi som sitt stamlokus sedan 1800-talet. Det här är en restaurang som de matintresserade malagaborna gärna besöker.

Dag 2

Efter frukosten samlas vi för konferens i en av hotellets trevliga konferensalar.

Lunchen idag blir något alldeles extra och intas medans vi upptäcker Málaga med alla fem sinnen tillsammans med en så kallad ´food sherpa´. Begreppet beskriver en lokal matexpert som leder hungriga resenärer till delar av det kulinariska landskapet som annars är utom räckhåll. Vår sherpa tar oss med genom stadens historiska centrum till dess gastronomiska smultronställen. Vi lär oss om Málagas historia och nutid samtidigt som vi avnjuter lokalt producerade delikatesser; fisk, kött, frukt, ost och så klart det speciella moscatelvinet.

När vi är mätta och nöjda till både kropp och själ får vi tid att njuta av staden på egen hand. De som vill sätter sig på en uteservering, någon annan tar sig ner till stranden La Malagueta och vem vet, kanske känner sig någon extra spänstig och väljer att promenera upp till borgen Gibralfaro.

Programförslag

Dag 3

Morgonsolen glittrar på Medelhavet när vi promenerar ner till hamnen där våra segelbåtar stillsamt ligger och guppar. Efter en genomgång delar vi upp rollerna ombord tillsammans med vår skeppare. Vi lär oss alla nödvändiga manövrar och även den mest inbitne landkrabba känner sig redo för en riktig regatta! För att nå framgång är samarbete en absolut nödvändighet. De som vill nöjer sig med att ha kul ombord, andra väljer att avsluta seglatsen med att kora en vinnare. Om vi vill blir det prisutdelning med en segerskål!

Med fast mark under fötterna styr vi vidare i riktning mot stranden La Malagueta. Vi lunchar på El Meredero som med sitt namn hedrar minnet av Antonio Martín som öppnade den första ´merenderon´ här år 1886. En merendero är en picknickplats eller enklare restaurang, men namnet till trots håller restaurangen väldigt hög klass. Lokalen är ombonad och luftig med utsikt mot strandpromenaden. Inredningen är fräsch och modern och går i ljusa toner med mycket trä och gröna växter. Färska ingredienser från Medelhavet står i centrum och de är mycket stolta över sina klassiska risrätter och ’pescaítos malagueños’, olika varianter av friterad fisk och skaldjur. Efter maten lockar stranden och ett dopp i Medelhavet, eller kanske en siesta i skuggan, innan vi drar oss tillbaka till hotellet.

Framemot kvällningen är det dags för en kort promenad till vinbaren och restaurangen Los Patios de Beatas. I en stad där man inte kan sätta en spade i jorden utan att stöta på dess långa historia är Los Patios de Beatas inget undantag. Vid renoveringen av byggnaden fann man enorma romerska amforor och passande nog håller man nu vin- och olivoljeprovningar alldeles intill den arkeologiska utgrävningen.

I köket härskar den engelske stjärnkocken Christopher Gould och här har han fått möjlighet att arbeta med världens kanske bästa råvaror. Vinerna väljs varsamt ut för att passa varje rätt. Resultatet är enkelt och enastående. Och vackert.

Dag 4

Efter dagar fyllda med nya upptäckter och härliga upplevelser är det dags att säga ’hasta la próxima’, hejdå till nästa gång, till Málaga. Med glada minnen i bagaget kliver vi på vår transferbuss som tar oss till flygplatsen. 

Tilläggsaktiviteter

Guidad promenadtur

Málaga har över 3000 år på nacken, staden grundades av fenicierna under namnet Malacka cirka år 1000 f.Kr. vilket gör den till en av de äldsta städerna i Europa. En guidad promenadtur i Málagas historiska centrum tar oss igenom alla dessa epoker som satt sin prägel på stadens arkitektur och atmosfär. Om vi vill kan vi fortsätta upp, via en väg kantad av barrträd och eucalyptys, till borgen Gibralfaro som ligger 130 meter över staden. Namnet Gibralfaro är feniciska för ’ljusets klippa’ och här har vi en makalös utsikt över Málaga och dess omgivningar med Medelhavets horisont som fond.

Guidad segwaytur i Málaga

Piren Muelle 1 vid Málagas hamn var en gång en ruffig del av staden, nu är den renoverad och Málagas verkliga nöjescentrum med restauranger, cafér och likväl som rekreationsområden för både barn och vuxna. Här får vi en introduktionskurs i konsten att ta sig fram på segway. Det kan se svårt ut att styra genom att luta kroppen men efter ett par minuter känns det lika naturligt som att promenera. Vilken tur vi än väljer så slutar vår rundtur där den började, bland de mysiga barerna vid det turkosa vattnet. Nu är vi rustade för att själva upptäcka det vi vill se mer av i en av Spaniens äldsta städer, Málaga. Solkustens verkliga pärla.

Guidad cykeltur i Málaga

Vi trampar sakta in i de snirklande gränderna i gamla stan där vi stöter på La Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación, Málagas katedral, och den romerska amfiteatern. Orkar vi så tar vi fart upp för backen till det arabiska fortet Alcazaba. På strandpromenaden glider vi fram utan ansträngning och havsbrisen blandas med doften av grillade sardiner. Under turens gång får vi veta allt som är värt att veta om en av världens äldsta städer, historia varvas med tips om bästa shoppinggatan, lokala seder och hetaste nattklubben. En guidad cykeltur är ett roligt och smidigt sätt att lära känna vår favoritstad i Andalusien.

Gastronomi på två hjul

Kombinera en guidad rundtur på cykel med en så kallad ´tapeo´, en tapasrunda. Salmorejo, ajoblanco, gambas al pil pil, berenjenas con miel de caña, boquerones – det vattnas i munnen när vi tänker på alla de fantastiska tapas som serveras i Málagas vattenhål. Upptäck variationen i det lokala köket mellan pedaltrampen och lär känna två av de mest autentiska etablissemangen i staden. Upplev saluhallen där málagaborna handlar hos sina noga utvalda favoritstånd och där fiskmånglarna gnabbas medan de säljer dagens fångst.

Rulla förbi de kända historiska monumenten och koppla av med ett välförtjänt glas vin. Vi tar oss genom gamla stan, förbi hamnen och ända till stranden La Malagueta. Vår kunnige guide underhåller med anekdoter, historiska höjdpunkter och gastronomiska upptäckter. När vi kliver av cykeln har vi samlat på oss en massa tips om vad och vart vi ska äta, dricka och handla för att verkligen njuta av Málaga med alla sinnen.

Matlagningsworkshop i Málaga

För de flesta är maten en stor del av upplevelsen när vi reser. Vi minns vad vi åt, var vi åt det, smaker och dofter lång tid efter att vi kommit hem. Tänk att även få med sig kunskapen om hur maten tillagas och få lära sig att tillreda lokala delikatesser som en riktig malageño!

Välj mellan tapas och paella. Två gastronomiska koncept som bidragit till att göra Spaniens rika matkultur känd och kopierad över hela världen. Som alla traditionella rätter finns de i ett oräkneligt antal varianter beroende på i vilken del av Spanien vi befinner oss.

Vår guide tar oss med till marknaden Atarazana eller till de små familjeägda mataffärerna, så kallade ultramarinos, för att precis som lokalbefolkningen leta upp dagens bästa och mest prisvärda råvaror. Aromerna, färgerna och smakerna som vi tar in under vår rundtur är en viktig del av den lokala kulturella identiteten. Vi lär oss tricken att plocka ut de färskaste råvarorna och vilka vi ska välja beroende årstid. Ovärderlig kunskap när det är dags att handla med oss godsakerna hem.

När vi har hittat det vi behöver promenerar vi till det moderna köket där vår kock väntar på att få dela med sig av sin kunskap och passion. Tanken är att vi tar med oss recepten och minns knepen för att kunna dela med oss av våra matminnen där hemma, men det viktigaste är ändå att ha roligt tillsammans. Och att njuta så klart!

Cocktailkurs i unik miljö

Det är skillnad mellan bartender och bartender.

De bartender som på engelska kallas mixologists har tagit yrket till en högre vivå. En mixologist är en ovanligt kreativ bartender, specialicerad på cocktails, som med mycket studier och erfarenhet innanför västen destillerar, jäser, torkar och preparerar sina tinkturer, parfymer och tillbehör. Har man en gång haft chansen att sitta vid baren och se hur en mixologist skapar sina kreationer vet man att det är som att se en magiker genomföra komplicerade trolleritrick med resultat som är vackra för ögat och ett äventyr för smaklökarna. Det är lätt att smittas av deras kreativitet och själv vilja ge sig på att mästra ett par imponerande cocktails.

Málaga är känt för sina söta viner men det är få som vet att det produceras både tequila och gin i den lilla närliggande staden Ronda. Dessa drycker i kombination med de lokala spritsorterna som destilleras i bergen runt om gör Málaga till en perfekt plats att lära sig blanda riktigt innovativa cocktails. I en unik lokal i centrala Málaga spenderar vi ett par timmar med en professionell cocktailbartender. En upplevelse som vi lämnar med ett leende på läpparna och några imponerande trick i skjortärmen.

Hammam Al Andalus

¨På denna plats öppnar ångan upp själar på samma sätt som den gör med musslor¨

säger huvudpersonen Fanis i filmen En smak av livet. Vatten och ljus. Handgjord mosaik. Varma ångor blandas med jasmindoft. Det är biznaga, blomman som är så typisk för Málaga. Dämpad musik från 1300-talets Andalusien, ’nuba’, strömmar genom valven och blandas med lågmälda konversationer. Oupphörliga samtal vänner emellan, gamla som unga. Detta är platsen där världsproblem blir lösta. Här sluts viktiga affärsavtal nu precis som under Nazarídynastin, då Málaga var Europas ekonomiska huvudstad.

Utflykt till vinregionen Málaga

Vingården La Capuchina ligger cirka en timmes färd inåt landet från Málaga, utanför staden Antequera. Staden kallades Antikaria av romarna men dess historia går tillbaka mycket längre än så, här finns Europas största bronsåldersgravar och trakten har varit bebyggd sedan människan först blev bofast under bondestenåldern. Stenålderstänkande präglar dock inte vingården. Familjen García Segura har oförtrutet förfinat odlings- och vinifieringsmetoderna under de trettio år som gården varit i dess ägo och man kan verkligen säga att La Capuchina varit en del av det som brukar kallas ’den spanska vinrevolutionen’, perioden från åttiotalet till idag då vinmängden minskade och kvaliteten steg. Nu räknas Spanien till en av världens bästa vinländer, mycket tack vare eldsjälar som familjen García Segura.

Vinregionen utanför Málaga försåg tidigare världen med ett utsökt sött dessertvin. Detta lagrades väldigt länge, 50 år eller mer, och exporterades till slott och herrgårdar på den engelska landsbygden där imperiebyggare avnjöt det till en mördegskaka efter maten. Nu har söta viner blivit lite omoderna, det är synd. Ett bra dessertvin förgyller desserten och är, eftersom det dricks sist vid måltiden, det gästerna kommer ihåg bäst.

Gården La Capuchina gör ett av områdets allra bästa dessertviner, men den största delen av deras produktion är inriktad på moderna, europeiska, torra viner. Så länge gården har funnits har man experimenterat med druvsorter och varianter som tål det varierande inlandsklimatet med varma somrar och kalla vintrar. Under guidningen får vi förstås se odlingarna, likaväl som vinkällarna och vinifieringsanläggningen med sin ytterst blygsamma kapacitet på 30.000 liter per år. La Capuchina har ingen lust att höja produktionen och man använder bara egna druvor där man kan garantera kvaliteten.

Rundvandringen på den sekelgamla gården, inbäddad i olivlundar och mandelträd och med terrassen skuggad av ett tak av vinrankor på det urgamla feniciska sättet, tar cirka två timmar och avslutas i provningsrummet smyckat i andalusisk stil där vi får prova de fina vinerna av Syrah, Petit Verdot, Muscat de Alexandrie och andra druvor vinmakaren har funnit passar bra i klimatet. Se för allt i världen till att köpa hem en flaska av det goda, gyllengula dessertvinet som har överlevt imperier och är värt en renässans idag.

Efter vinprovningen serverar La Capuchina gärna lunch, en lättare buffet dukas upp under pergolan eller inne framför eldstaden.

Utflykt till La Cueva de Nerja & Frigiliana

På morgonen hämtar vår chaufför upp oss vid hotellet för en halvdagsutflykt till den andalusiska landsbygden. Vår guide berättar vad vi ser längs den vackra vägen som slingrar sig över bergsåsar och genom dalar med Medelhavet på höger hand. Efter cirka 45 minuter är vi framme vid grottsystemet La Cueva de Nerja där vi ska få en rundtur.

Grottsystemet upptäcktes av en slump år 1959 av några ungdomar som sett fladdermöss flyga ut ur ett hål i marken. Vad de sedan fick se överträffade deras vildaste förväntvingar. Enorma salar i ett komplex som sträckte sig en halvmil in i berget, med keramikrester och skelett som gjorde myndigheterna så fundersamma att de skickade ned en medicinsk expert för att säkerställa att det inte var en brottsplats.

Grottorna har varit bebodda i svindlande 43.000 år och neanderthalmålningarna som upptäcktes 2012 är den allra äldsta konsten i världen. Vid vårt besök slipper vi, till skillnad från våra förfäder, att trängas med bergshyenor och turligt nog finns det numera en rejäl ingång. De underjordiska salarna är så stora att en av dem regelbundet används för konserter och dansuppvisningar. Världens största stalaktit, sju meter vid basen och 35 meter hög, finns också i La Cueva de Nerja.

Efter rundturen i grottorna har vi förmodligen blivit lite hungriga. Vår buss tar oss nu cirka sju kilometer inåt landet, till den lilla staden Frigiliana, som helt vitrappad ligger som ett smycke i bergen.

Här finns restaurangen La Bodeguilla de Abajo, ordagrant uttytt ’den lilla bodegan på bottenvåningen’. Här härskar Rosario med sina fyra döttrar. Maten är rustik och vällagad, recepten är sekelgamla och omisskänligt andalusiska. Hos mamma Rosario får vi smaka på det riktiga spanska köket.

Efter en trerätterslunch med vin och kaffe går färden tillbaka till vårt hotell i Málaga.

Vandring i Los Montes de Málaga

Bussen tar oss cirka 45 minuter inåt landet och upp i bergskedjan Los Montes de Málaga.

Vi börjar vandra. Steg för steg slappnar vi av och andas djupare.

Bergskedjan öppnar upp i spektakulära landskap och ger oss möjlighet att uppleva den spanska naturen i stillhet. En erfaren guide leder oss längs den utvalda rutten. Los Montes de Málaga börjar ungefär 15 kilometer utanför Málaga stad och sträcker sig parallellt med Medelhavet. Dess högsta punkt ligger på 5.000 meters höjd. Området är en nationalpark sedan 1989 och är mycket uppskattat för alla typer av utomhusaktiviteter. Vandringen kan även kombineras med olika typer av aktiviteter som t ex bågskytte, firning och jeepturer.

Exkursion på mountainbike i Los Montes de Málaga

På mountainbikes tar vi oss fram via väl underhållna skogsstigar till platser vi annars inte kan nå, omgivna av tallar, korkekar och stenrosor. Hastigheten anpassas efter gruppens önskemål.

Våra guider delar med sig av tekniker som underlättar färden och uppmuntrar alla att utmana sina gränser. Möjligheten finns att kombinera turen med andra utmaningar som t ex kanyoning.

Kanyoning i Benahavís

Du hänger i repet och sänker dig långsamt ner i ravinen. Vattnet forsar över dig. Du halkar, men samlar åter mod. Du skriker till när du hoppar från en klippa rakt ut i luften. Du hamnar under ytan och flyter upp igen. Det är äventyr och lek med ett intensivt adrenalinpåslag.

I Benahavís, 35 minuter utanför Marbella och ungefär 1,5-2 timmars bussfärd från Málaga, ligger floden Guadalmina. Efter inledande instruktioner delas material och utrustning ut. Större grupper delas in i mindre som startar med förutbestämda intervaller. Två specialiserade bergsguider tar hand om varje grupp.

Först hoppar vi i en lagun för att blöta våtdräkten. Därefter tar en enklare övning på plan mark vid för att lära oss firning. Under cirka två timmar (tiden beror på gruppens takt) tar vi oss fram genom att klättra, fira oss ned och simma. Den här leden är perfekt för oerfarna deltagare och svårighetsnivån anpassas till deltagarna för att alla ska kunna uppskatta aktiviteten. 

Vill du ha en prisuppgift? 

Priserna för våra konferenspaket varierar beroende på säsong och kapacitet. Du är varmt välkommen att kontakta ditt lokala Resiakontor för att få en kostnadsfri och skräddarsydd offert för just ditt företag.

Vi anpassar offerten efter just era behov och önskemål. På så sätt får ni de bästa förutsättningarna för en prisvärd och bra upplevelse. 

Gör en prisförfrågan

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.