Inga tilläggsavgifter för roaming inom EU

Resias affärsnyhetsbrev juni 2017

Från och med den 15 juni behöver du inte längre betala tilläggsavgifter när du använder mobiltelefonen i EU. I stället betalar du din vanliga svenska taxa. Men det finns begränsningar som kan vara bra att hålla koll på:

  • Operatörer har ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder. Kontrollera därför med din operatör om du kan använda röstsamtal, sms och data utomlands.
     
  • Om merparten av din mobiltelefonanvändning under en fyramånadersperiod används i ett annat EU-land och om du vistas där under större delen av denna period samt använder ditt nationella abonnemang har operatören möjlighet att ta ut en tilläggsavgift. Syftet med bestämmelsen är att förhindra missbruk, och att det inte ska löna sig att teckna ett mobilabonnemang i ett annat land än där man bor. 
     
  • Operatörerna har rätt att sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma. Denna gräns beräknas med hjälp av en modell som finns i bakomliggande EU-lagstiftning. Det innebär att om du exempelvis har fri surf i ditt abonnemang i Sverige, kan du inte räkna med att få använda så mycket data utomlands.
     
  • En operatör kan också få tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster om operatören gör en förlust på grund av roaming. Kontrollera om din operatör har fått ett sådant tillstånd.

De nya roamingreglerna gäller i samtliga EU:s medlemsstater samt i Norge, Island och Liechtenstein.


Roaming innebär att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät när du befinner dig i utlandet och använder ditt svenska mobilabonnemang eller kontantkort för samtal, sms och surf. För att kunna använda din mobil när du är i ett annat land måste du ha ett abonnemang eller kontantkort där roaming ingår.


Källa PTS. För mer info - läs på deras hemsida

 

Till nyhetsbrevet

Mobile-devices.jpg

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.