Nyhetsbrev november/december 2019

Resekostnader står för en stor del av svenska företags rörliga kostnader. Men trots det är många företag okunniga om hur mycket deras affärsresor faktiskt kostar. Det handlar både om dolda kostnader för resan, men också för tiden som det tar att hantera resan för medarbetarna. Hur får man kontroll över de totala kostnaderna, från bokning till fakturahantering?

Läs Resia Företag  Nyhetsbrev november/december 2019

Lite mer info om våra notiser i nyhetsbrevet som ligger under Resnytt:


Ny direktlinje Stockholm- Tokyo

Med början sommaren 2020 kommer resenärer att kunna flyga direkt till Tokyo från Stockholm. Det är Japans största flygbolag ANA som startar linjen. Det blir den snabbaste förbindelsen mellan Skandinavien och Japan. Det är en välkommen flyglinje,  då Japan raknas som Sveriges näst största exportmarknad i Asien efter Kina. Antalet resenärer som flög mellan Sverige och Japan ökade med så mycket som 50% det senaste året. 

Direktlinjen går till cityflygplatsen Tokyo Haneda, som är Japans största flygplats med 87 miljoner passagerare. Flygplatsen är ett stort inrikesnav för att nå fler inrikesdestinationer i Japan. 


Affärsresorna med SJ ökar

Statistik från SJ visar att affärsresandet med bolaget ökar med drygt 16 % mellan juli-oktober.  Ökningen kommer sig troligen av ökad medvetenhet kring miljö och hållbarhet. Men ytterligare en orsak tros vara att många tycker att det är bekvämt och möjligt att jobba under tågresan.

- Att välja tåget istället för flyget ger inte bara effekter på koldioxidutsläppen. Många tror att det är dyrt att vara klimatsmarta, men för de flesta företag är det betydligt billigare att välja det klimatsmarta tåget samtidigt som man är med och bidrar till att Sverige når klimatmålen, säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder på SJ.


SAS nya matkub

SAS nya koncept för måltiderna ombord ska spara 51 ton plast årligen. Det här är ett viktigt steg i företagets målsättning  att kunderbjudandet ska bestå av 100% hållbara material år 2030.

Måltiderna ombord har ända sedan 2017 haft fokus på hållbarhet med närproducerade och säsongsbetonade råvaror. Viss plast är nödvändig på grund av matsäkerhet. SAS leverantörer har därför utvecklat en ny typ av förpackning där plasten istället ersatts av papper, med ett tunt hölje av organisk växtbaserad plast.

Numera erbjuds dessutom enbart de bestick som behövs till den enskilda måltiden, och dessa är inlindade i papperservetten istället för den tidigare plasten.  SAS berättar själva att varje steg räknas och att det här är utmärkta exempel på hur det går att kombinera ombordservicen med företagets hållbarhetsmål.


Inga direktflyg till USA med Norwegian från Sverige

Som ett led i Norwegians strategi om att gå från tillväxt till lönsamhet genomför bolaget flera förändringar i långdistansverksamheten. Det blir fler avgångar mellan ett flertal storstäder i Europa och USA. USA-linjerna från Oslo fortsätter medan långdistanslinjerna från Stockholm och Köpenhamn till USA och Thailand avvecklas efter 29 mars 2020.

Norwegians linjeutbud på kort- och mellandistanslinjer från Stockholm, Köpenhamn och Oslo påverkas inte av förändringarna inom långdistansverksamheten. Tidigare i höstas lanserade Norwegian 16 nya linjer från Skandinavien varav fyra är från Sverige. Dessutom ökar bolaget antalet avgångar på ett flertal linjer i Sverige, Norge och Danmark.

Det kommer fortfarande vara möjligt för svenska resenärer att flyga till Norwegians många långlinjedestinationer via Oslo eller London Gatwick med flera dagliga avgångar från Stockholm Arlanda.


Clarion Hotel och Winn öppnar nytt hotell i Södertälje

Clarion Hotel i Södertälje är ett samarbete mellan Nordic Choice Hotels kedja Clarion Hotel och Winn Hotel Group. Hösten 2023 slår man upp dörrarna och målsättningen är att skapa stans populäraste mötesplats. Direkt vid vattnet, och med gångavstånd till restauranger, shopping och kultur. 200 hotellrum, ett pulserande livingroom, restauranger, barer, stor uteservering, omfattande konferensmöjligheter och plats för träning.

Winn Hotel Group kommer i egenskap av franchisetagare driva hotellet. Sedan tidigare driver duon hotell i Gävle, Haninge, Falun och Karlskrona.


Tillbaka till Resia Företag  Nyhetsbrev november/december 2019

                                                                                                                                  Fler artiklar om livet som affärsresenär

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.