Aktuell information ang. Coronaviruset & Resia Travel Groups rekonstruktion

Aktuell information ang. Coronaviruset

Kretaspecialister

Kretaspecialister

Natursköna Kreta erbjuder mysiga tavernor, ljuvliga stränder och spännande kultur. Besök Chaniakusten med sina populära badorter och Chania stad med sin pittoreska stadskärna. Ta dig till staden Rethymnon och vandra längs med den romantiska strandpromenaden. Flyg till Kretas största stad Heraklion och upplev antika kvarlämningar i form av Knossos Palats. Sist men inte minst hyr bil och upplev Kretas fantastiska landskap och mer okända platser.

Våra resespecialister har stor kunskap om Kreta och kan ge dig utmärkta råd och tips inför din drömresa, samt hjälpa dig med din bokning.

 

VÅRA RESESPECIALISTER GER DIG:

En skräddarsydd resa 

Spetskompetens om resmålet

Tips till de bästa guldkornen

Prisvärda reselösningar med det lilla extra

"Falassarna är en av Europas vackraste stränder"

Namn: Ellinore Thomsson
Arbetar: Resia i Visby
Om Kreta: Greklands största ö upptäcks bäst genom att hyra bil. På det sättet kan du hitta egna stränder och vikar utan att behöva anpassa dig efter andra resenärer. 

Vad är det som gör Kreta så fantastiskt?
- Till att börja med är det klimatet, här stannar sommarvärmen längre än på många platser i Europa. Gillar du stränder finns det många - alla med sin unika charm. Välj mellan rosa sand, stränder med palmer och långa stränder perfekta för en löptur. Även naturen och landskapet är varierande, strosa genom gigantiska raviner, besök gamla kyrkor eller ge dig ut på vandring. Historiefantasten kan grotta ner sig i många spännande platser, som till exempel Knossos. Dessutom är maten mycket god - här smakar oliverna, olivoljan och tomaterna helt enkelt lite bättre än någon annanstans. 

Vilken är din bästa Kreta-upplevelse?
Att köra kustvägen från Chania till Elafonissi. Vägarna är slingriga och branta men utsikten makalös. Stanna gärna till på en liten taverna och smaka på någon lokal specialitet som till exempel Sfakian pita som är en tunn pannkaka fylld med färskost som man ringlar honung över. Riktigt gott! När du når Elafonissi kan det vara fler som tänkt samma tanke, ett tips är då att vada ut till ön och på så vis få lite mer tid på egen hand.

Om jag aldrig varit där tidigare - vad rekommenderar du att jag ser och gör?
- Ett besök till Knossos är ett måste. Detta är den största arkeologiska fyndplatsen från grekisk bronsålder och det är minst sagt en imponerande plats. Här brukar man också kunna höra om dess betydelse i den grekiska mytologin. Elafonissi med sin rosa sandstrand och turkosa vatten är en annan plats du inte ska gå miste om. Här finns också gamla historier om varför sanden egentligen är rosa. Gillar du att vandra och att röra på dig är ett besök i Samariaravinen ett måste. Ravinen är cirka 17 km lång och det tar mellan 3 och 5 timmar att vandra igenom den. Ta på dig bra skor! Vill du testa en kortare ravin är Imbros ett utmärkt alternativ, runt 10 km. Besök även någon av öns pittoreska småbyar och lär känna lokalbefolkningen.  

För vem passar en resa hit?
- Jag vet att det är något man säger om många platser, men Kreta har verkligen något för alla. Här trivs barnfamiljer, par och partygänget som vill dansa hela natten. Den här ön som är Greklands största har fantastiska stränder, naturupplevelser, rik kultur och historia. 

Hur upplever man Kreta bäst?
- Kreta är perfekt att upptäcka med bil med sina varierande landskap och otroliga utsikter. Eller varför inte med cykel? Att uppleva Kretas natur och landskap på cykel är fantastiskt, dessutom kommer du oftast nära lokalbefolkningen.

Har du någon favoritplats på Kreta?
- Elafonissi! Definitivt, det är en makalös plats på många sätt. Dessutom restaurangen To Koutourouki i Chania. En jättemysig taverna i en liten gränd, familjär stämning med genuin grekisk mat. 

3 smultronställen att inte gå miste om?
- Robinson Taverna - en riktig pärla som ligger ca 3 km från Makrigialos. Ekologiskt och närproducerat, och förrätterna är helt fantastiska!

- Ett annat smultronställe är palmstranden Vai, Europas enda i sitt slag. Njut av sol och bad bland de vajande palmerna!

- Falassarna - stränderna har flera gånger röstats fram till Kretas bästa, och de är alltid med överst på listorna när Europas vackraste stränder koras. Kristallklart vatten, fin sand och bra snorkling. Missa inte solnedgången!

Hur tar man sig enklast till Kreta?
- Under högsäsong flyger Norwegian direkt till Chania från Stockholm. Alla stora charterbolag har direktflyg till Kreta från flera orter i Sverige. Flygtiden är ca fyra timmar från Stockholm.

Shoppingtips?
- Skor, skinnvaror och smycken är exempel på bra varor att köpa med sig hem från Kreta. Priset på guld är ofta ca 30% lägre än här hemma. Ett tips är smyckesbutiken Aperitton i Rethymnon, drivs av en svensk kvinna och hennes grekiska man. Marknaden i Chania är ett paradis för kryddälskare.

Är det dyrt eller billigt att leva på destinationen?
- Lite billigare än hemma, håll dig undan turistfällorna så kan det bli riktigt billigt.

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.