Kroatienspecialister

Bada och snorkla i kristallklara vatten på ön Brac, strosa runt i pittoreska städer som Pula och shoppa det senaste modet i Split. Ja, Kroatien har minsann många resmål att välja mellan och alla har de sin egen charm.

Våra resespecialister har stor kännedom om Kroatien och kan utforma en resa som passar just dig och dina behov, samt hjälpa dig med bokningen av din drömresa.

Boka charter till Kroatien

VÅRA RESESPECIALISTER GER DIG:

En skräddarsydd resa 

Spetskompetens om resmålet

Tips till de bästa guldkornen

Prisvärda reselösningar med det lilla extra

Brac i Kroatien Vy över Dubrovnik Gata i Kroatien

"Här hittar du Kroatiens vackraste sandstrand"

Namn: Ivana Vidakovic
Arbetar: Resia i Motala
Det bästa med Kroatien? Landet befolkas av gästfria och varma människor.

Varför gillar du Kroatien?
- I Kroatien finns underbar natur och det fantastiska Adriatiska havet med sitt kristallklara vatten. Landet har mycket att erbjuda och inte enbart ”hotell med pool”-semester. Även om det finns många vackra badorter med högklassiga hotell. Kroatien är ett paradis för aktiva människor som är natur- och matnjutare. Här finns många delikatesser att njuta av och lokala högkvalitetsviner.

Om jag aldrig har varit i Kroatien – var ska jag börja?
- Det beror på vad du är ute efter. Kroatien har en lång kust, cirka 1 800 kilometer. Längst upp i norr ligger Istrien, sedan Primorje och längst i söder populära Dalmatien.

- I Istrien är staden Rovinj min favorit. Många mysiga restauranger, fikaställen, gallerier och hantverksaffärer. Rovinj är en mindre stad som är populär under högsäsong. Ströva i den mysiga gamla staden eller njut av de olika stränderna. Havet ligger bara 5-10 minuters promenad från stan. En riktig pärla vid Adriatiska havet.

- Makarska rivieran är en vacker kuststräcka med många små orter värda att besöka. Här finns mysiga restauranger där du kan njuta av god mat och lyssna på klapamusik, en traditionell form av a cappellasång som är populär i Dalmatien. I detta område är stränderna lite mer långgrunda och passar bra för barnfamiljer. Du kan också ge dig iväg på båtutflykter till öarna Brac, Hvar och Korcula.

- Norra delen av Dalmatien har blivit allt populärare de senaste åren. Här lockar kanske mest staden Zadar, som jag tycker jättemycket om. Zadar är en lite större stad med cirka 70 000 invånare. Den fick faktiskt pris som bästa europiska destination 2016, av magasinet European Best destinations. Ett tips är att ta en båt ut till ön Dugi Otok från Zadar. Där hittar du Kroatiens vackraste sandstrand, Sakarun. Njut av naturen, det klara vattnet och lugnet.

- Sedan är alltid Dubrovnik, med den lilla vackra badorten Cavtat i närheten, värd ett besök. Om du tar du dig upp på Srdjberget i närheten har du underbar utsikt över storstaden Dubrovnik. Du kan åka linbana, bil eller vandra upp på berget.

Kan du tipsa om någon kroatisk matspecialitet man måste prova?
- Det finns massor, till exempel Prsut – en lufttorkad rökt skinka som är mycket god. Om du besöker kusten vid Adriatiska havet så prova olika sorters fisk. Till exempel grillad bläckfisk med mangold. Och sedan såklart cevapcici – egentligen mer en bosnisk rätt men populär på hela Balkan. Och raznjici, ett slags grillspett.

Kan du tipsa om några spännande aktiviteter för aktiva människor?
- Gillar du dykning finns flera vackra platser, som till exempel öarna Losinj, Cres och Krk. Annars kan jag rekommendera att vandra på bergskedjan Biokovo. Från toppen Jure peak ser du ända till Italien och Bosnien under fina dagar. Är du extra modig kan du också hoppa bungyjump från Maslenicki most (Maslenica bron) norr om Zadar. Nästan 70 meter rakt ner mot en flod. Även nationalparken Krka är vacker, med flera vattenfall och sjöar. Ligger omkring en timme med bil från Zadar eller Split. Vill du bo i närheten kan jag tipsa om Sibenik som bara ligger en halvtimme bort.

Bukt i Kroatien Sandstrand i härliga Kroatien Hamn i Split

"Biograd är en fin liten mysig stad längre norrut"

Namn: Sofia Widmark
Arbetar: Resia Kruthusgatan
Tre anledningar till att du gillar Kroatien: Klart vatten, god mat och trevliga människor.

Vilken är din favorit i Kroatien?
- Det måste nog ändå bli Dubrovnik. En jättemysig stad med havet alldeles inpå. Gamla stan är charmig med restauranger och butiker i små gränder. Bor gör du dock bäst en bit utanför på Lapadhalvön – ligger fyra-sex kilometer från gamla stan. Här finns gott om fina hotell och många stränder. Du tar smidigt lokalbussen mellan gamla Dubrovnik och Lapad så det är inga bekymmer att komma fram och tillbaka. Resan tar 10-15 minuter.

Vill du bo lite lugnare kan jag tipsa om den lilla byn Cavtat. Den ligger en halvtimme, 19 kilometer, söder om Dubrovnik och närmre flygplatsen. Om du vill ha kortare transfer. Här finns en liten, vacker strandpromenad, en mysig hamn och ett annat tempo än i Dubrovnik. Väl värd ett besök. Du tar dig enkelt in till Dubrovnik med antingen buss eller båt.

Hur är stränderna i området?
- Nästan alla Kroatiens stränder är klapperstensstränder. Det kan vara bra att veta – inte minst för familjer med mindre barn. Ta med badskor så är det inga problem. Det är minst lika skoj att bygga stenslott som sandslott. Vattnet i Kroatien är jätteklart och mycket härligt.

Kan du tipsa om några fina utflykter?
- Ja, det är fint att ta linbanan från gamla stan upp på berget Srd. Härifrån får du en härlig vy över staden och havet. Det finns också en bra restaurang i bergen ovanför Dubrovnik där du kan få rustik och traditionell kroatisk mat – som till exempel rätten peka. Det är en kötträtt som tillagas i vedugn under ett glödtäcke. Mycket gott – missa inte!

Sedan går det en massa båtutflykter dagligen. Det är allt från rena badbåtar som lägger till vid någon vacker ö till mer avancerade dykningsutflykter. Vill du uppleva Kroatien från ett lite annorlunda perspektiv kan jag också rekommendera en veckas skärgårdskryssning. Det finns flera mindre arrangörer som hyr ut båtar med besättning.

Har du några bra restaurangtips?
- Maten är ju väldigt bra överlag i Kroatien. De är mycket duktiga på fisk – men även på kötträtter. Deras lufttorkade skinka är omtalad och finns i många olika varianter. Mycket god. Även vinutbudet är jättebra – ofta kan man ta husets vin utan att bli besviken. En bra fiskrestaurang i gamla stan i Dubrovik som har mycket god mat är restaurang Proto. Passa på att besöka.

Andra områden i Kroatien du kan tipsa om?
- Biograd är en fin liten mysig stad längre norrut, cirka 90 minuter från Split. Härifrån har du möjlighet att göra en utflykt till nationalparken Krka. En mycket fin upplevelse. Det är ett område med många vattenfall och fantastik natur. Det finns guidade turer du kan gå och sedan efteråt ge sig ut på egen hand. De har byggt spångar alldeles intill vattenfallen så man kommer riktigt nära. För den som inte är rädd för kallt vatten finns också möjlighet att bada i ett vattenfall. Det är fantastiskt!

Personlig reserådgivning

Nära dig i butik och online

Resia Trygghetsgaranti

Flexibla betalningslösningar

Kundnöjdhet 8.5 av 10 stars+trustpilot_liten.png

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.