Aktuell information ang. Covid-19

Aktuell information ang. Coronaviruset

Kryssningsspecialister

Kryssning till Karibiens paradisstränder, Medelhavets pärlor eller kanske till spegelblanka fjordar i Norge? Välkommen att ta kontakt med våra kryssningspecialister inför din nästa drömresa!

Våra resespecialister har stor kunskap om kryssning, de kan ge tips och råd inför din resa samt hjälpa dig med din bokning.

Se våra kryssningserbjudanden

VÅRA RESESPECIALISTER GER DIG:

En skräddarsydd resa 

Spetskompetens om resmålet

Tips till de bästa guldkornen

Prisvärda reselösningar med det lilla extra

Solnedgång Kryssningsfartyg Utsikt över Medelhavet

"Jag låg på ett nät över det turkosa vattnet"

Namn: Christer Lundqvist
Arbetar: Resia i Sundsvall

Ditt bästa kryssningsminne?
- Jag minns särskilt en utflykt med katamaran till en öde strand på Bahamas. Vi var kanske 15 personer som hade valt den utflykten. Jag låg på ett nät med det turkosa vattnet rakt under mig och såg lyxhotellet Atlantis på vänster sida och en liten strandremsa på höger sida. Efter kanske en halvtimme var vi framme vid en öde ö med kritvit sand och några enstaka palmer. Magiskt.

För vem passar kryssning?
- Kryssningar passar absolut alla, barn som vuxna. Det finns allt från barnklubbar till champagnebarer, sena kvällsshower och mjukglassmaskiner ombord. Man kryssar om man vill koppla av och man kryssar när man vill uppleva mycket. Du bestämmer själv hur du vill ha det.

Kan du ge oss tre kryssningspärlor man inte bör missa?
- Svårt att välja, man besöker så många vackra platser under en kryssning men Magens Bay på St. Thomas i Karibien är onekligen en av världens vackraste stränder. Höga berg runt omkring ramar in den mjuka fina stranden. Ta en taxi från hamnen och chauffören hämtar dig sedan i god tid innan fartyget avgår. På vägen dit har man en vidunderlig utsikt över stora delar av ön. En billig och fantastisk utflykt.

- Ät en lunch på franska sidan av ön St. Martin i Karibien. Byn Grand Case som kallas Västindiens gourmet-ö har några fantastiska restauranger. Prova till exempel Bistrot Caraibes som är lätt att hitta, ett akvarium fyllt med humrar står utanför entrén. 

- Kryssar du i Medelhavet kan jag rekommendera en utflykt från La Spezia i Italien till Cinque Terre, fem sagolikt pittoreska byar från romartiden som ser ut att klänga sig fast på klipporna för att inte ramla ner i havet. Klassat som världsarv av UNESCO. Ät en pizza med salta sardiner på La Smorfia som ligger i byn Monterosso. Du har sedan ny energi för att kunna vandra iväg till grannbyn Vernazza.

Kryssa med Resia Kryssningsspecialister Underbar strand

”Vilka stränder, rena paradiset”

Namn: Bob Jensen
Arbetar: Resia i Hässleholm

Vad är det bästa med en kryssning?
- Du får allt – och då menar jag verkligen allt - på en och samma resa. Hög servicenivå och toppkvalitet på maten som ingår. Sedan gör omväxlingen med nytt resmål nästa varje dag att det alltid händer något spännande.

Vilka är dina favorit-rutter?
- I Medelhavet gillar jag den klassiska rundan: Barcelona – Marseilles – Genoa – Neapel – Palermo – Mallorca – Barcelona. Medelhavet har allt – stränder, bad, sol och fantastiska storstäder. Lyssna själv till namnen i rutten. Städerna ger verkligen mersmak till fler besök.

- Jag tycker också om den östra rutten i Karibien: Fort Lauderdale – Bahamas – St. Thomas – St. Maarten – Fort Lauderdale. Dessa namn väcker verkligen minnen till liv. Bahamas – bara namnet eller hur? Vilka stränder, rena paradiset. St. Thomas gillar jag också mycket. Ön är en före detta dansk koloni och jag strosar gärna omkring på dess små fina gator med danska namn. St. Maarten – ojoj – ta en utflykt till Princess Julianas flygplats som ligger alldeles intill Maho Beach. En kanonstrand med turkost vatten och så kommer de enorma flygplanen in över dig för landning. Mäktigt.

När är bästa tiden att åka på kryssning?
- Hela året är bästa tiden. Men en kryssning tidig vår i Medelhavet då allt är friskt, fräscht och grönt är fantastiskt. Karibien är bäst i januari till mars. Dels för att flygbiljetterna över Atlanten är billigare då men kanske framförallt för att det är vädermässigt ganska tråkiga månader i Skandinavien. 

- En kryssning i Karibien kombinerad med en vecka sol, bad och upplevelser i Florida är en bra kombination. Naturligtvis kan du resa till Karibien året runt, men från mitten av september till slutet av oktober är det stor risk för dåligt väder, regn och stormar.

Kryssning till Nice Fartyg vid strand Saint Marteen i Karibien

"New York i kombination med en kryssning i Karibien"

Namn: Erica Bard
Arbetar: Resia i Malmö
Det bästa med att kryssa: Du checkar in och packar upp en gång. Och ändå är du hela tiden på väg.

Vilken är din egen bästa kryssningsupplevelse?
- Min man och jag firade vår smekmånad på en resa till New York i kombination med en kryssning i Karibien. Vi flög via New York till Houston, för att sedan ta transfer ner till Galveston i södra Texas. Därifrån gick fartyget som tog oss till Honduras, Belize och Cozumel. En fantastisk vecka med härliga upplevelser.

Vilka andra kryssningar kan du tipsa om?
- Bland favoriterna finns Medelhavet och rutten mellan Barcelona och Rom. Du kryssar då från Barcelona via bland annat Villefranche-sur-Mer och La Spezia till Rom.

Förresten, när du är i Barcelona innan avresa får du inte missa att besöka det mysiga torget Placa Reial. Torget ligger lite avsides från Las Ramblas och har trevliga och mysiga serveringar och caféer. Perfekt för en sangria.

När fartyget lagt ut och stävar iväg är det läge att planera utflykter. På alla destinationerna erbjuds fantastiska möjligheter att få nya upplevelser. Antingen tar du dig ut på egen hand eller så väljer du någon av rederiets utflykter.  

Vi gick bland annat iland i Villefranche och tog tåget in till Nice. Tågen går ett par gånger i timmen och resan tar omkring en halvtimme. Efter att ha strosat ett tag i härliga Nice och utforskat staden tog vi tåget tillbaka österut till Monte Carlo. Där fick vi en fin lunch och njöt av den härliga lyxiga atmosfären. Framåt kvällen tog vi tåget tillbaka till Villefranche för att återigen gå ombord på fartyget. Lyxigt!

Några andra spännande utflykter du minns särskilt?
- Ja, i Belize så valde vi att åka med på en utflykt arrangerad av rederiet. En halv dags snorklande vid ett barriärrev, det näst längsta i världen. Du går iland på Rendezvous Caye som är en fantastiskt fin liten ö utanför Belizes kust, mitt i det Karibiska havet. Ön är omkring 200 meter lång och 50-75 meter bred.

Hela ön består av otroligt vit, finkornig sand och vattnet är helt kristallklart. Vi fick se många olika sorters färgglada fiskar, flera sköldpaddor och rockor. Ett minne för livet.

Vad är smart att förbereda innan man åker på en kryssning?
- Många rederier har webbplatser där du kan registrera dig före avresan – det är smart att göra. Dels för att få ta del av alla utflykter som erbjuds och kunna planera resan. Men även för att göra sin incheckning så smidig som möjligt. Det är ofta många personer som checkar in samtidigt på avresedagen i avgångsterminalen. Det kan lätt bli långa köer. 

Vad får man inte missa att göra ombord?
- Du bör äta på någon specialrestaurang minst en gång. Restaurangerna som ingår i kryssningens pris är ofta stora och rymmer många människor. Därför kan det vara trevligt att någon gång under kryssningen betala lite extra för att få äta på en specialrestaurang. Där är det alltid lugnare. Man får en helt annan upplevelse.

Strand i Karibien Specialister på kryssning Utsikt över Medelhavet

"Utbudet av kryssningar är stort och det finns något för alla smaker. Och plånböcker."

Namn: Daniel Söderström
Arbetar: Resia i Stockholm
Antal gjorda kryssningar: Jag har gjort fem kryssningar med fyra olika rederier: Princess Cruises, Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Line och Hurtigruten.

Vilket är ditt bästa kryssningsminne?
- Jag minns särskilt min första kryssning i Medelhavet och en utflykt jag gjorde när vi lade till i Neapel. En bit utanför ligger den antika romerska staden Pompeji som begravdes i aska och lava när vulkanen Vesuvius hade ett utbrott för två tusen år sedan. Nu har de grävt ut och det är otroligt spännande att få se hur människorna levde där. Hur tiden liksom stannade mitt i ett ögonblick när askan började falla.

Vad tycker du är charmen med en kryssning?
- Det är ett bekvämt sätt att få se mycket under en kort tid. De vanligaste kryssningarna i Medelhavet har 5 till 7 stopp och varje ny stad du besöker skiljer sig från den förra. Sedan finns det en stor mängd olika typer av kryssningar att välja mellan – helt beroende på vad du är ute efter. Barnfamiljer kanske vill ha pooler med vågmaskiner, klätterväggar och basketplan medan andra är ute efter något helt annat. Det finns kryssningar som du gör ombord på ett mindre och mer privat fartyg där du har en alldeles egen butler. Utbudet är kort och gott mycket stort och det finns något för alla smaker. Och plånböcker.

Har du själv någon favoritkryssning?
- Jag gjorde en helt fantastisk kryssning till Antarktis för några år sedan. Först flög jag över till Buenos Aires – och stannade där i tre nätter. Bara att besöka denna enorma stad var mycket spännande. Sedan flög jag vidare söderut till Ushuaia som brukar kallas den sydligast befolkade staden i världen. Här klev vi ombord på fartyget. Först tog det oss norrut längs Chiles kust och in i dess fjordar. Vi besökte bland annat Magdalena Island – en ö med 300 000-400 000 pingviner. Det här är en fantastisk del av världen.

- Sedan vände vi söderut igen – egentligen skulle vi lägga till vid Kap Horn men sjön var för grov så vi fortsatte direkt mot Antarktis. En resa på två dygn.

Blir det inte lite långtråkigt?
- Nej, inte en sekund. Ombord på skeppet fanns en mängd oerhört kunniga experter som höll föreläsningar om djurlivet och annat spännande med anknytning till Antarktis.

- Väl framme var det helt magiskt att få uppleva all is och det rika djurlivet. Sälar, pingviner och på land såg vi skelett från valar med ryggkotor stora som vardagsrumsbord. Vi gick iland vid Port Lockroy där det bor två människor som driver en souvenirbutik. Här fick vi passet stämplat. Sedan var jag förstås tvungen att bada i det iskalla vattnet. Med mig hem fick jag ett ”bad-certifiket”. En fantastisk kryssning med minnen för livet.

Kryssning hos Resia Lata dagar på stranden En härlig kryssning!

"Du får sol och bad, och får se flera länder på samma resa."

Namn: Sanna Olausson 
Arbetar: Resia i Uddevalla

Vad är det bästa med att åka på kryssning?
- Det är en resa som innefattar alla delar jag personligen letar efter! Jag vill ha sol och bad, samtidigt som jag vill uppleva nya destinationer, helst flera länder på samma resa. Jag vill kunna njuta av god mat och dryck såväl som hög standard på service och boende. På en kryssning får du alla delarna. 

Vilken kryssningsrutt gillar du bäst?
- Västra Medelhavet. Här får du som kryssare ALLT. Sol och bad såväl som storstadsupplevelser och hög standard på boendet samt god mat. Det finns ingenting jag saknar!

När tycker du är den bästa tiden på året att åka på kryssning?
- Sommaren. Jag vill ha värme oavsett om det är en sol och badresa eller stadsresa. Dock rekommenderar jag inte högsommar om man vill se Rom och de andra storstäderna mer österut, då det blir väldigt varmt i juli/augusti.
Ska du kryssa i Karibien är perioden december till mars bästa perioden att åka!

För vem passar en kryssning?
- ALLA! Perfekt för par som vill ha ”det lilla extra” på sin semester och få ut så mycket som möjligt, eller barnfamiljer då det finns otroligt mycket aktiviteter för barnen, medan föräldrarna kan ligga vid poolen i lugn och ro. Är man ett stort sällskap är kryssning det ultimata sättet att resa, då det finns något för alla. Är det några i sällskapet som vill gå av båten för att utforska de olika stoppen så kan de göra det medan de andra ligger vid poolen och njuter!

Vilket är ditt bästa kryssningsminne?
- I somras var jag och min sambo på kryssning i västra Medelhavet med Harmony of the Seas, världens största kryssningsfartyg! Vi stannade till i den Italienska orten La Spezia. Detta var det perfekta stoppet då vi åkte vidare med båt ut till Cinque Terre-området. Vi gick iland i den pittoreska byn Riomaggiore som var helt fantastisk! Här slog vi oss ned på en liten restaurang och beställde in varsin god carbonara och ett gott lokalproducerat vin. Underbart! 

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.