Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

Safarispecialister

Paddla kanot bland flodhästar, fotografera vackra lejon eller kanske bestiga Kilimanjaro? Välkommen att ta kontakt med våra safarispecialister inför din nästa drömresa!

Våra resespecialister har stor kunskap om safari, de kan ge tips och råd inför din resa samt hjälpa dig med din bokning.

Se våra safarierbjudanden

VÅRA RESESPECIALISTER GER DIG:

En skräddarsydd resa 

Spetskompetens om resmålet

Tips till de bästa guldkornen

Prisvärda reselösningar med det lilla extra

"Vi befann oss mitt i en lejonflock"

Namn: Christer Lundqvist
Arbetar: Resia i Sundsvall

Vad är det som gör safari så fantastiskt?
För mig är det möjligheten att få se vilda, vackra och ibland “farliga” djur på mycket nära håll. Och detta i dess naturliga miljö, där de levt sedan urminnes tider. Man blir både ödmjuk och uppspelt på samma gång. Det är fantastiskt att få uppleva en helt annan typ av natur än vad vi nordbor är vana vid, med allt från ringlande floder och regnskog till öknar.

Tänk känslan i att bestiga det snöklädda Kilimanjaro eller paddla kanot i Okavangodeltat bland flodhästar och krokodiler, med elefanter som kommer till flodkanten för att dricka. Det är något som bara måste upplevas på plats.

Vilken är din bästa safariupplevelse?
Jag tänker osökt på en händelse under min allra första safari, i Kenya Masai Mara. Plötsligt stannar vår guide jeepen och det visar sig att vi befinner oss mitt i en lejonflock som ligger utspridda i gräset runt bilen. De tittar lite slött på oss, ingen uppståndelse där inte, till skillnad mot oss i jeepen. Ska erkänna att jag funderade på hur snabbt man kan stänga igen taket och fönstren om någon av de fullvuxna honorna som låg närmast skulle resa sig och visa oss lika stort intresse som vi visade dem.

Om jag aldrig varit på safari tidigare – vilken resa rekommenderar du först?
Ingen safari är fel men kanske Kenya eller Tanzania, det är för mig urtypen av en klassisk safari. Öppna grässlätter där man ganska lätt får se de fantastiska djuren.

”Endorfinerna bubblar i kroppen.”

Namn: Jannike Lindblom-Barsk
Arbetar: Resia i Helsingborg
Safariupplevelser: Har varit på fyra safari – alla i Afrika.

Vad är så speciellt med safari?
- Du blir ett med naturen, de vackraste naturupplevelserna du kan få. Det är ofta också oerhört spännande. Endorfinerna bubblar i kroppen när du ”jagar” the big five med kameran. Jag har faktiskt lyckats fånga in alla: leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel.

Var upplever man en safari bäst?
I Kenya och Tanzania är det öppen savann, så där är det lättare att få se djuren. Där är också oftast större hjordar med fler djur. Vill du ha en mer exklusiv safari är Botswana ett fint alternativ. Här kan du åka med kanoter genom det orörda Okavangodeltat och se djur och natur på riktigt nära håll. För den som vågar är det bästa sättet att uppleva en safari till fots. Det kallas oftast walking safari. Jag har själv inte varit på någon, vågar inte riktigt. Men jag har kunder som berättat att det var en alldeles speciell upplevelse för alla sinnen. Doft, syn och ljud blandas med den enorma spänningen när du ser ett vilt djur. En verkligt häftig naturupplevelse där du spårar djuren med hjälp av mycket säkra och kunniga guider. Säkerhetstänket är stort och de har bland annat vapen med sig.

- Efter en hel dag ute på safari är det mysigaste att sitta vid lägerelden och prata igenom sina upplevelser. Min häftigaste safariupplevelse var när min man och jag själv körde i Krügerparken, helt plötsligt hoppade en antilop ut framför bilen och vi tvärnitade. Då kom en lejonhona i full karriär efter som jagande antilopen. Det uppstod en jakt runt vår lilla bil, som efter ett tag avslutades med att lejonhonan fällde antilopen.

Hur bor man under en safari?
- Jag gillar att bo i tältcamper men det finns allt från jättelyxiga fem-stjärniga till mycket enklare. Fördelen med tält är att du hör de vilda djuren genom canvasväggen. Trots att du bor i tält har du ändå nästan alltid privat dusch och toalett. Vill du göra en spännande safari till förmånligt pris så kan du i Sydafrika, i till exempel Krügerparken, bo på statligt ägda camper. Skukuza där jag själv bott är en sådan plats. Sen utforskar du parken i egen bil.

"Masai Mara i Kenya är en alldeles fantastisk safariupplevelse."

Namn: Karin Axelsson
Arbetar: Resia i Alingsås
Det bästa med safari? Du kommer djuren så nära och det är omöjligt att inte fascineras av dem och de vackra omgivningarna.

Vilket är ditt bästa safari-minne? 
- Jag minns när hela familjen, min sambo och våra döttrar, då 13 och 11 år, en tidig morgon sitter i en jeep och beundrar en hel lejonfamilj som ligger i solen tillsammans. Fantastisk upplevelse att få dela. Ett annat var när jag och min sambo åkte runt i en liten bil på de slingrande, dammande vägarna inne i Etosha National Park i Namibia. Vi stannade vid olika vattenhål och kikade på alla djur som trängdes där. Magiskt.

Hur går en safari egentligen till?
- Det finns många olika typer av safariupplevelser. En av de vanligaste är de så kallade privata game reserves. På ett sådant utforskar du ett inhägnat område där arrangören håller många djur i deras naturliga miljö. En annan variant är att besöka de stora grässlätterna i Masai Mara i Kenya eller Serengeti i Tanzania. Där strövar alla djur helt fritt. Där kan du bo på de många olika safari-lodgerna, ungefär som hotell, som ligger i områdena.

- Ett dygn på en safari-lodge brukar vara upplagt med tidig morgonsafari vid soluppgången innan frukost. Du får lite morgonfika ute i naturen medan ni betraktar djuren, sedan hem och äta frukost. Mitt på dagen vilar du för att sedan åka ut igen på eftermiddagen på nya safariäventyr. Du åker ofta i öppna jeepar med soltak. På många ställen kan man även gå på ett så kallat ”walking-safari”. Du vandrar då till fots med lokala guider, vilket kan vara en häftig upplevelse.

Vilken safari skulle du rekommendera för en nybörjare?
- Sydafrika med sina malariafria privata game reserves är en bra början, kombinera gärna detta med allt övrigt fantastiskt som Sydafrika erbjuder i form av mat och vin eller aktiv semester med mountainbike. Ett annat alternativ är naturligtvis att åka med en större grupp på en organiserad safariresa. Det är tryggt och bekvämt.

Och för en mer erfaren?
- Masai Mara i Kenya är en alldeles fantastisk safariupplevelse. Att få se gnu-migrationen och alla djur ute på de stora ändlösa grässlätterna är både spännande och lärorikt. Kombinera gärna med sol och bad på Kenyas kust i till exempel magiska Lamu.

Några smarta packningstips?
- Solen är stark så solhatt och bra solskyddsfaktor är ett måste. Andra viktiga saker är bra skor, kikare, kamera och fågelbok. Kolla också i god tid med vaccinationscentralen vad du behöver – till exempel malariaprofylax. Glöm inte baddräkt då det ofta finns pool på lodgerna.

"Du hör de vilda djuren på andra sidan tältduken"

Namn: Cecilie Krohnstad
Arbetar: Resia i Göteborg
Vad vet de flesta inte om safari? Att många som reser är 50+. Ofta är det generationsresor som till exempel en farmor med sina barnbarn.

Hur skulle du beskriva en safari?
- En safari är en resa som skiljer sig från andra resor. Det är något helt, helt annorlunda. Alla sinnen är på helspänn och det är en upplevelse som sätter sig i själen för resten av livet.

Hur menar du?
- När du är ute i naturen är du verkligen i nuet. Du är ständigt uppmärksam – letar efter djur, lyssnar och tittar. Ofta är du ute två gånger per dag. Först på morgonen – du går upp redan vid fyratiden – hoppar upp i jeepen och åker ut med kunniga guider. Ni rullar sakta fram med kikare och kamera redo. Väntar. Spanar. Djuren rör sig mycket på morgonen innan det blivit för varmt så chanserna att få se många vackra djur är stor. Det är en härlig och nästan overklig upplevelse att sitta där i tystnaden. Efter någon timma när solen stigit lite högre dukas kaffe och frukost upp på motorhuven till jeepen. Och jag kan lova – du har aldrig druckit godare kaffe! Efter att du vilat när solen står som högst åker ni ut igen på kvällen. Istället för kaffe dukas då en iskall gin och tonic upp på motorhuven. Måste upplevas!

Vilka safariresor är populärast?
- Jag skulle säga Sydafrika, Kenya och Tanzania. De har alla lite olika karaktär. Är du nybörjare, och detta ska bli din första safari, så skulle jag nog rekommendera ett besök i Krügerparken i Sydafrika. Vägarna här är ofta asfalterade och det finns gott om riktigt bra boenden. Både i och utanför parken. Du kan också välja mellan att åka på guidad safari eller ta en egen bil och köra runt i. Jag skulle nog dock rekommendera att åka med en guide – de är oerhört kunniga och vet hur man ska agera om till exempel en flock elefanter närmar sig bilen. Det hände oss – de var inte mer än tre meter från bilen. Guiden började då försiktigt backa. Som du kanske förstår så är det sådana händelser som sätter sig i minnet resten av livet!

Hur får man ut det mesta av sin resa?
- Förläng resan! Nöj dig inte med en veckas safari utan plussa på med något annat också. Du har ju ändå tagit dig hela vägen till Afrika. Bestämmer du dig för till exempel Tanzania så boka en vecka sol och bad på Zanzibar eller om du är i Kenya kolla upp Mombasakusten.

- Det är en härlig känsla att komma tillbaka till civilisationen och få koppla av. Sjunka ner i en solstol på en kritvit sandstrand omgiven av kokospalmer och pratar om sina upplevelser. Tänk dig kontrasten när du bara dagen innan sovit i ett tält ute på savannen. Det är förresten något som bara måste upplevas. Du ligger där nerbäddad och hör de vilda djuren på andra sidan tältduken. En elefant som trumpetar. Något avlägset skri som du inte vet vad det är. Guiderna är noga med att man inte får gå ut på nätterna – så man ligger verkligen och lyssnar. Det är både rogivande och spännande på samma gång - på något underligt sätt.

Vad bör man tänka på innan man åker?
- Givetvis se till att du får de rätta vaccinationerna. Vi hjälper också gärna till med en packningslista. Det kan vara lite klurigt då det är mycket hett på dagarna samtidigt som nätterna kan bli mycket kalla. Packa ner kläder som funkar att ha lager på lager. Och såklart en bra kikare och kamera. Sedan är du redo för ditt livs äventyr!

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.