Aktuell information ang. Covid-19

Aktuell information ang. Coronaviruset

USA-specialister

Hisnande upplevelser i Orlandos nöjesparker, pulserande stadsliv i New York eller kanske ett par stillsamma dagar på en pittoresk vingård i Napa Valley? Välkommen att ta kontakt med våra resespecialister inför din nästa drömresa!

Våra USA-specialister har stor kunskap om landet, de kan ge tips och råd inför din resa samt hjälpa dig med din bokning.

Boka flyg + hotell till USA

VÅRA RESESPECIALISTER GER DIG:

En skräddarsydd resa 

Spetskompetens om resmålet

Tips till de bästa guldkornen

Prisvärda reselösningar med det lilla extra

Amerikansk fotboll Basket i USA Sportspecialister på USA

"En rutt visar 30 basebollarenor på 30 dagar"

Specialist på sport i USA
Namn: Christoffer Johansson
Arbetar: Resia i Kungsbacka

Vilka sportevenemang i USA vill du främst rekommendera?
- Baseboll. Det har spelats sedan mitten av 1800-talet och är starkt förknippat med landet. Baseboll är en sport som är lätt att ta till sig och du behöver inte kunna alla regler för att avnjuta en trevlig stund på arenan. Att man i högsta ligan MLB kan få biljetter från cirka 50 kronor per person till en match gör det till ett enkelt och spontant inslag man kan addera till sin resa.

Har du någon resrutt där man får uppleva det bästa med sport-USA?
- Om du åker till USA för att uppleva sportevenemang så vill jag i första hand rekommendera en resa till städer med flera olika idrottslag i de stora sporterna basket, hockey, amerikansk fotboll och baseboll. Till exempel Boston, Chicago, Los Angeles, Minneapolis, New York eller San Francisco. Åker du till New York i november så kan du se basket (Knicks eller Nets), hockey (Rangers, Islanders eller Devils) och amerikansk fotboll (Giants eller Jets). Vill du vara hardcore finns det rutter där du får se högsta seriens alla 30 basebollarenor på 30 dagar.

Vad bör man tänka på om man vill uppleva sport i USA?
- Du bör i den mån du kan köpa biljetter i förväg, för att säkra din plats till evenemanget och för att undvika den svartabörshandel av biljetter som sker utanför arenorna. Om du köper biljett på plats så rekommenderar jag att besöka arenans biljettkontor för att göra det.

Pärlor man inte får missa i landet?
- Två klassiska basebollarenor: Fenway Park i Boston, som öppnades för spel år 1912, och Wrigley Field i Chicago, som öppnade 1914. Det blir inte mer anrikt och klassiskt än så och arenorna är noggrant renoverade genom åren för att behålla sin traditionella känsla.

- Om du ska åka till USA för att shoppa billigt - och vill göra det smidigt utan hyrbil, taxiresor och annat – så är det Minneapolis som gäller. Du flyger med bara ett byte i Amsterdam och väl framme finns stora Mall of America med över 400 butiker inte långt från flygplatsen.

- Förslagsvis bor du på hotellet Radisson Mall of America som har en egen skywalk över till shoppingcentret. Det som skiljer shoppingen här från till exempel New York, Los Angeles eller Miami är att det inte är någon moms på kläder och skor i delstaten Minnesota. Det är helt enkelt billigare än på andra destinationer.

"Att beundra Grand Canyon från ovan är en enorm känsla"

Namn: Amalia Apaza
Arbetar: Resia i Helsingborg

Vilket resmål skulle du rekommendera som första besök i USA?
- Jag tror att de flesta förväntar sig att jag ska svara New York. Men jag älskar natur och att vandra så jag skulle nog säga Kalifornien och Arizona.  Med Arizona menar jag så klart Grand Canyon. Jag säger bara ett ord: magiskt! Visste inte att ett ökenliknande landskap kunde var så vackert. Kombinationen av stenar, berg och sol ger en stor mängd av varierande terrakottafärger. Helt fantastisk.

- Sedan är det häftigt att köra bil längs Kaliforniens kust med vinden fläktande i håret. Det är få vägar i världen som är så omskrivna som Highway 1 eller Pacific Coast Highway som den också kallas. När jag åkte bil från Los Angeles till San Diego ville jag nästan inte komma fram för vägen är så otroligt vacker. Vi gjorde så många stopp att det tog oss dubbelt så långt tid att komma fram. Men det gjorde ingenting för vi njöt så av de vackra vyerna.

Vad bör man absolut inte missa?
- Vandra ner i Grand Canyon med två eller tre övernattningar vid Coloradofloden. Och så klart flyga helikopter. Supermäktigt! Känslan att vara så långt ner man kan komma och därefter lyfta och beundra hela Grand Canyon från ovan är en enorm känsla.

Du har vandrat i Grand Canyon – hur var det?
- Japp, jag har vandrat hela vägen ner till mer än 1 600 meters djup och övernattat i en lodge vid Coloradofloden.  Man får uppleva platsen på ett helt annat sätt än när man tittar ner uppifrån. Färgerna på bergen och stenformationerna skiftar medan man tar sig neråt. Färgspelet på klippväggarna som solen dirigerar vid gryning och solnedgång är helt underbara. Det var fullmåne när vi var där nere dessutom.

- Tiden flöt stilla och långsamt och vi njöt av att bara titta på månen och inte göra något. Vi blev ett med allt som fanns runt omkring. Häftig känsla! Jag ryser när jag tänker på det. Längtar efter att vandra ner igen. Jag tror att jag tog tusentals bilder under de tre dagar jag var där.

Tre pärlor man inte får missa?
- Solnedgångspromenad vid Fisherman´s Wharf i San Fransisco. Har du möjlighet så stanna vid Pier 1 och ät en riktigt god måltid på La Mar. En restaurang som ägs av en världsberömd kock från Peru - Gaston Acurio. Här kan du äta hans mest berömda huvudrätt ceviche, rå fisk marinerad i lime. Ibland kan det vara kö för att komma in men det är värt att vänta.

- Missa inte göra ett stopp i Carlsbad Premium Outlet eller Dessert Hills Premium Outlet på vägen från San Diego mot Las Vegas. Perfekt för lite shopping. Mest sportkläder och otroligt låga priser.

- Helikoptertur över Grand Canyon. Det finns en mängd varianter. Från 30 minuter upp till en flera timmar. Det är mäktigt att se Canyon från ovan.

Monument i Washington Grand Canyon Palmer i Hawaii

"För den naturintresserade är Oregon ett utmärkt resmål"

Namn: Jenny Åhfeldt
Arbetar: Resia i Karlstad
Förhållande till USA: Jag har varit jättemycket i USA och bor då ofta hos släkt och vänner.

Vilken är din bästa upplevelse i USA?
- Åh, det är svårt att säga. Jag har haft så många bra stunder i USA – och landet är enormt med stora kontraster. Jag minns en båttur i New York förbi frihetsgudinnan där vi fick se den fantastiska vyn över Manhattan som jag tidigare bara sett i filmer och tv-serier. Det var en mäktig känsla. En annan häftig upplevelse var att åka fyrhjuling i Arizonaöknen. Där var du omgiven av det oändliga och karga ökenlandskapet som sträckte sig ända bort till horisonten. Som sagt, det är ett land med stora kontraster. Allt från världsstäder som aldrig sover till nationalparker där lugnet infinner sig. Naturen är mycket omväxlande - det finns vackra stränder, berg, skogar, öknar och bördiga slätter.

Hur får man ut det mesta av sin resa?
- Försök att få med flera olika delar i en och samma resa. Boka till exempel en kombination: varva en storstad som New York med sol och bad i Florida. Eller varför inte bila längs med Stillahavskusten från San Francisco till Los Angeles och Las Vegas? Komplettera med en helikoptertur över Gran Canyon så är du garanterat nöjd.

Har du några smarta tips på saker man bör tänka på innan man reser?
- En klassiker: glöm inte att ta med en adapter. Det är 110 V i vägguttagen i USA och i Sverige är 220 V. Om du vet med dig att du verkligen vill göra några särskilda utflykter så är det smart att förbeställa innan du åker. Så du vet att du får komma med. En typisk utflykt som ofta är fullbokad är en tur till Alcatraz, så den ska du definitivt förboka. Alcatraz är förresten ett måste om du är i San Francisco.

Någon spännande resrutt du upptäckt och kan tipsa om?
- En delstat som inte så många svenskar besöker är Oregon. Oregon ligger i nordvästra USA mellan Kalifornien och Washington. Om du bilar från Kalifornien upp till Seattle så kör du genom Oregon. Det är absolut värt att göra en liten avstickare på några dagar hit. För den naturintresserade är Oregon ett utmärkt resmål. Här hittar du fantastisk natur med havets stränder, sjöar, skog, vattenfall och du kan även skymta snöklädda berg i horisonten om du beger dig inåt landet. Att åka längs med kusten är i sig en härlig upplevelse. Naturen är ofta vild och betagande.

- Missa inte att besöka den mysiga kuststaden Newport som har jättefina stränder. Det är trevligt att strosa runt i staden och besöka de små butikerna eller kanske titta på sjölejon och uttrar som ligger och solar sig på bryggorna. Åker du inåt landet från kusten så kan du bland annat besöka Crater Lake National Park – USA:s äldsta nationalpark. Parken erbjuder häftig natur i form av sjön Crater Lake som är en vattenfylld vulkankrater. Landskapet som omger sjön består av mäktiga berg och fantastiskt skogar. Ett underbart besök.

-Ytterligare en bit in i Oregon ligger staden Bend. Här kan du bland annat besöka High Dessert Museum. Fast bara resan till Bend är en upplevelse med vild och vacker natur som passerar utanför bilfönstret.

- I Oregon finns även berget Mount Hood som är en vilande vulkan, här finns flera skidområden och i ett av dem finns den enda året-runt öppna skidliften i Nordamerika.

"Ta dig till den lilla pärlan Clear Water Beach"

Namn: Daniel Söderström
Arbetar: Resia i Stockholm
Att resa i USA: När du reser genom landet skiftar landskapet från grönskande och böljande till öken och hav med långa stränder. Det är som att resa genom flera olika årstider. Och utbudet är så varierande: du kan koppla av och njuta av solen, ge dig ut i vildmarken eller utforska världens häftigaste städer.

Vilken del av USA har du fastnat för mest?
- Jag älskar Florida. Jag var där första gången tillsammans med mina föräldrar och syskon. Och jag kände verkligen för att utforska Florida på egen hand efter det.

Kan du tipsa om en perfekt Florida-resa?
- Absolut! Först och främst så ska du resa när det är svensk vinter. Då är det sommar i Florida, under svensk vår, sommar och höst finns risk för stormar och ösregn. Och jag tycker du ska sätta av minst två veckor och passa på att besöka New York på hemvägen.

- Mitt tips är att flyga till Orlando – Norwegian har direktflyg dit en gång i veckan från Oslo. Orlando är framförallt känt för alla sina temaparker. För barnfamiljerna finns Disneyworld, Seaworld och Universal Studios. Den sistnämnda är en häftig upplevelse även om du reser utan barn. Stanna här två nätter och utforska. Gillar du att shoppa finns flera outlets att besöka bland annat Orlando Premium Outlet stores. Ett bra boende är lägenhetshotellet WorldQuest Resort – ligger bra i förhållande till olika utflyktsmål och har stora fina lägenheter. Prisvärt.

Vart bär det sedan av?
- Florida är perfekt att utforska med bil – så redan när du landar är det bra att hyra en. Det är ganska överkomliga avstånd och det finns många trevliga ställen att stanna på längs vägen. När du lämnar Orlando så sikta in dig på Tampa som ligger ute vid västkusten. Ta dig sedan vidare till den lilla pärlan Clear Water Beach. Här hittar du en fullständigt fantastisk sandstrand. Sanden är så finkornigt att den känns som mjöl. Orten ligger ute på sanddynerna och här finns många fina restauranger. Framförallt kan jag rekommendera en jättefin fiskrestaurang nere i hamnområdet. Du förstår vilken jag menar när du ser kön utanför. Med andra ord: boka bord! Ett bra trestjärnigt hotell heter Magnuson Hotel Clearwater Beach – 100 meter från vattnet. Prisvärt. Vill du ha lite mer lyx så kolla upp fyrstjärniga Hyatt Regency Clearwater Beach.

- Efter några nätter här bilar ni vidare ner längs kusten till samhället Fort Mayers. Strax utanför hittar ni Sanibel Island – en riktig pärla i mexikanska bukten. Här finns läge för avkoppling på helt snäckfyllda stränder. Sola, bada och njut av en bra bok. Kolla in Sundial Beach Resort – ett bra mellanklasshotell.

- Sedan är det dags att ta sig över till östkusten med siktet inställt på Key West via Miami. På vägen kan det vara spännande att stanna till i Everglades. Ta en tur med svävare över de mytomspunna träskområdena och spana in krokodiler.

- När ni kommer fram till Miami så ta en natt här och utforska staden innan ni fortsätter de fyra timmarna ner mot Key West. En makalös bilfärd rakt ut över det turkosblå vattnet på gamla järnvägsbroar. Det finns möjlighet att stanna på vägen och ta ett dopp. Kan vara skönt att sträcka på kroppen.

I Key West tar USA slut. Är det dags att vända hemåt?
- Ja, alltså – det finns otroligt mycket mer jag skulle kunna tipsa om i Key West – men att prova nattlivet måste ni. På vägen norrut igen så tycker jag ni ska stanna någon natt i Miami South Bech – och ta en tur ut till Sawgrass Mills. Världens största outlet. Du behöver minst en dag för att beta av detta komplex. Det går lätt att köpa på sig mycket – det var också därför jag la besöket sist på roadtrippen. Ta sedan flyget mot New York från Miami – en tur på tre timmar.

Och vad gör man i New York?
- Ja, det är världens häftigaste stad. Och utbudet är såklart helt enormt. Ge dig åtminstone tre till fem nätter här. Så har du börjat skrapa på ytan i alla fall. Det finns en uppsjö bra guide-böcker till staden. Ett tips är att läsa en sådan innan du landar. Du kommer i alla fall inte ha det tråkigt – och lycka till!

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.