”Att uppleva något nytt och att kunna göra det med gott samvete"

Publicerat: 2019-03-28
”Att uppleva något nytt och att kunna göra det med gott samvete"

Att resa ger perspektiv på livet

Av Annelie Pompe

A tt känna sig lite mer levande. Det är vad äventyr har gemensamt med resande. Något händer med oss när vi besöker nya platser och är med om nya saker. Nyfikenheten vaknar till liv och våra sinnen skärps. Vi blir mer uppmärksamma och ser mer av allt omkring oss. Vi tar in nya dofter och känner andra smaker. Vi lyssnar på främmande språk, tänker nya tankar och lär oss nya saker. Inget av detta går att uppleva framför en skärm eller att läsa sig till i en bok.

IMG_7135-annelie-pompe-dyk-hav-resia-stories-nr4-780x400.jpg

©Frederic Buyle 

Olikheter förenar

Att vara äventyrare innefattar resande och utforskande. Resorna går till natursköna områden på klätterexpeditioner i berg, djupa fridyk i havet och som guide på vandringsresor. Att vara på äventyr handlar sällan om adrenalinkickar, snarare om naturkickar. Att resa i den mäktiga naturen är att inse hur små vi människor är och samtidigt förstå hur mycket vi påverkar naturen. Förhoppningsvis är det just kärleken till naturen som gör att vi bryr oss mer om världens mående.

På äventyrsresor hamnar jag i situationer och möten med människor jag aldrig annars mött. I dessa enklare förhållanden kommer vi närmare. Vi möts och får en ny förståelse för varandra. Vi inser att vi människor har fler likheter än olikheter och det blir lättare att förstå och accept era vår omgivning. Väl på plats har vi också en fantastisk möjlighet att lära oss mer om andra kulturer och naturen omkring. Det känns självklart att plocka upp skräp och plast vi stöter på. Det är det lilla som bidrar till det stora.

Back to basics

Äventyrslivet handlar om att leva enklare. På expeditioner rör vi oss i naturen på naturens villkor och anpassar oss till varje ny situation. På så sätt är det enkelt att vara på äventyr. Vi bär med oss allt vi behöver och fokuserar på ‘back to basics’; att äta, dricka, vandra och hitta tak över huvudet. Ju mer du bär på dina axlar, desto tyngre blir det att gå. Med bara en liten ryggsäck som rymmer allt vi behöver reser vi enklare och lättare. Det ger oss en frihet i att lägga tiden på att uppleva istället för att fokusera på prylar.

Kanske gäller detsamma för resten av livet också? Några av de lyckligaste människor jag träffat är de som lever under enkla förhållanden, inte de som har det finaste huset eller flest prylar. Jag tror att ett mer hållbart resande ska handla om upplevelser och meningsfullhet snarare än shopping.

IMG_0866-kvinna-bergstopp-sjo-berg-resia-stories-nr4-780x400.jpg

 

Möt gränsen av din komfortzon

Många definierar äventyrande som något farligt och riskfyllt. Jag definierar äventyr som att göra något nytt man aldrig gjort förut. Varje gång jag ger mig iväg på en ny resa ser jag det som ett äventyr. Oavsett om det är att ta tåget till en ny destination i Sverige eller att gå på en ny stig i skogen. Jag tror att resa är ett sätt att möta sig själv. När du tas ur ditt vanliga sammanhang, bort från förväntningar, krav och kanske befinner dig på gränsen till din komfort zon, så möter du en mer sann version av dig själv. Kanske är det då du tänker djupare tankar och lär dig mer viktiga saker. Jag tror inte att vi människor är menade för att sitta stilla på ett kontor framför våra datorskärmar. Många av oss behöver utforska och upptäcka för att känna oss levande.

Världen blir väldigt liten och trångsynt om man inte reser alls. Att resa ger perspektiv på livet. Det kan skapa en enorm tacksamhet för det egna livet. En vilja att göra skillnad och hjälpa till.

Låt upplevelsen förändra

Larmet kring klimatkris och flyget som största bov leder till tankar om att det är ”dåligt” eller ”själviskt” att resa. Men med tanke på allt positivt som resandet leder till tror jag att vi kan fortsätta upptäcka, kanske bara på andra sätt. Ett dåligt samvete hjälper inte klimatet.

Upplevelser från resor är något man bär med sig resten av livet. De bästa upplevelserna är ofta de där vi utmanats på något sätt. Där vi kommit hem från en resa med nya vänner, nytt hopp och ett större självförtroende istället för souvenirer. De upplevelserna kan förändra vårt sätt att se världen. Och framförallt förändra vårt sätt att leva till det bättre.

Nepal_Maths-Nilsson-foto-resia-stories-nr4-780x400.jpg

 

Att göra resan mer hållbar

Res länge
Låt resan vara länge. Njut av planeringen, var i nuet och ta hand om minnen och foton efteråt. En fin resa kan ge energi i många år utan att du köper med dig onödiga souvenirer.

Res nära
Underskatta inte små, spontana resor i närmiljön. De små äventyren är lika mycket värda som de stora. Gör en bucket list över platser du vill besöka i ditt närområde eller i Norden. Det kan vara allt från att besöka en badplats vid en sjö eller att åka till ett samhälle i Norges djupa dalgångar.

Öppna ditt hjärta
Engagera dig i lokala initiativ för att hjälpa befolkning och miljö. Läs på och välj bra projekt. Stötta lokalbefolkningen på plats genom att köpa närproducerade varor. Lär känna kulturen, landet och människorna. Dela dina erfarenheter med andra när du kommer hem.

"Jag definierar äventyr som att göra något nytt man aldrig gjort förut”

 

 

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Delbetala med Klarna

Resia avbeställningsskydd

Nära dig i butik och online

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 8.7 av 10Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.