Italien

En tågresa från topp till tå i

Publicerat: 2019-03-28
En tågresa från topp till tå i

En enkelbiljett tack!

Landskapet böljar i gyllene färger och vallmo i lysande rött kantar tågspåret. Känslan av att vara på väg. I byn möts människorna på det stenlagda torget. Ett par katter leker på en trappavsats kantad av krukor med tomatplantor. De små restaurangerna lagar mat av dagens färska råvaror och färgglada fat fyller snart de små rangliga träborden. Vin hälls upp i klirrande glas och händer gestikulerar i samtal om allt som hör livet till. Bilden är en av Italiens många. Landet som har sin egen kultur, natur och mat men som ändå skiljer sig åt från norr till söder, mellan väst- och östkust. Platser som känns igen men också platser som ännu är oupptäckta. Från pepprig olivolja till klassisk kultur. Från romantiska trädgårdar till elegant mode. Från branta berg till mjuka sandstränder. Snabba tåg men också några av de allra mest långsamma och pittoreska tågturerna. Längtan till Italien är evig.

italien-hus-vita-resia-stories-nr4-780x400.jpg

 

I italienska kläder 

Tankarna går till italienskt mode, eller kanske snarare design när Milano kommer på tal. Här anordnas både modeveckor och designmässor av det slag som är tongivande långt bortom landets egna gränser. Denna stiliga stad i norra Italiens Lombardiet bjuder på det goda livet, staden är fjärran från att anses stressig. Omgivningarna är sådana att det alltid finns en vacker katedral eller gata att vila ögonen på. Den majestätiska gotiska katedralen Duomo ligger i stadens kärna och i närheten ligger även operahuset La Scala.

De stora nationella modeskaparna har alla sina butiker i de tjusiga kvarteren, precis som de mest namnkunniga galleristerna. Mästaren Leonardo Da Vinci verkade en gång här, och visst finns en anda av finkultur. Det trendiga vackra folket möts runt Corso Como. Området blev populärt när den italienska modetidningen Vogues dåvarande chefredaktör Carla Sozzani öppnade sin butik 10 Corso Como. Medan områdena Brera och Navigli, det senare kantat av charmiga kanaler, är bra riktmärken för gatuliv och trevliga matställen.

Branternas stigar och stränder

Byarna ser ut att växa ur bergen i detta dramatiska kustlandskap där havets sälta genomsyrar allt. Tåget är fullt, mer än fullt. Vi är mitt i en het sommar. Men det går att tränga sig in i en vagn, alla fönster och dörrar står vidöppna och det fläktar skönt. Någon hänger till och med ut på trappsteget. Färden är långsam och vacker. Slutstationen är den italienska rivieran i Ligurien. Längs branterna växer olivträden som sägs ge den finaste olivoljan du kan smaka. I Italien kivas de olika regionerna dock friskt om vem som faktiskt producerar den bästa oljan. Focacciabrödet bakat på Liguriens olivolja smakar ljuvligt och den efterföljande espresson likaså.

Bland de betagande badorterna är Portofino en av de mest välkända. Stränderna är vackra och många angörs bäst vattenvägen. Liguriens vykortslika vyer fortsätter längs kusten till nationalparken Cinque Terre med sina fem små medeltida städer. Enklast nås dessa svårtillgängliga utlöpare genom lokaltåget som avgår från la Spezia. Mest känt är Cinque Terre för sina vandringar längs Sentiero Azzurro.

kristine-tanne-1360999-unsplash-resia-stories-nr4-780x400.jpg

 

Magiska kvällar…

En bubblande Bellini står serverad i lyxhotellets trädgård. Kvällsdoften av jasmin sprider sig och himlen fylls av svalor som skjuter högt mellan spiror och kyrktorn. Den här kvällen är vattnet som omringar den lilla ön bländande turkost. I Venedig trängs gondolerna och här florerar legender och skrönor. Stadens attraktionskraft tycks aldrig blekna. Fler människor än någonsin besöker staden. Inte undra på, det finns bara ett enda Venedig. Längs vattenvägarna körs privata taxibåtar i glänsande polerad mahogny, medan båtbussarna sicksackar längs Canal Grande. Känslan av att befinna sig i en dröm är påtaglig. Torgen är tomma och stillsamma, innergårdar prunknar och det finns hemliga gränder att upptäcka. Matmarknader om morgnarna, stränderna på Lido och Muranos välkända glaskonst. Känslan av magi är sann.

Flanera i det gröna

Den lilla glassvagnen är en kaskad av färger. Runtom pickar fåglar efter kexrester, medan kön ringlar lång. Struten får en topp av ljusgrön pistageglass som smälter direkt, rinner och droppar ned på kullerstenen. Det finns all anledning att besöka Rom. För den klassiska kulturen, för fontäner, trappor och amfiteatrar. För att flanera över broarna och i de olika stadsdelarna. Kom ihåg att besöka de unika historiska trädgårdarna som finns här i regionen Lazio. Den italienska huvudstaden med sina sju kullar är en av de grönare storstäderna och mitt i staden ligger Villa Borghese. Den stora parken som romarna själva tycker om att äta glass i.

Några mil utanför Rom ligger Tivoli som har trädgårdar väl värda resan. Den ena är en renässansträdgård tillhörande palatset Villa d'Este och uppfördes på sent 1500-tal. Trädgården startade en lång europeisk trädgårdstrend med alla sina fontäner där allt drivs helt utan pumpar. Villa Adriana är flera tusen år gammal och dess statyer och pelare ger en glimt av de fester som en gång hölls här. För trädgårdsentusiasten ligger Ninfa en kort tågresa bort. Romantisk och tillåtande övervuxen är den en väl bevarad hemlighet och skatt.

italien-rom-glass-italiensk-ny-780x400.jpg

 

Solstekt på klacken

Dammigt, bländande och hett. Apulien, den sydöstra klacken på detta avlånga land, är något helt annat än det frodiga norr. De södra delarna har alltid varit fattigare, något som märks än idag på de levande, lantliga traditionerna. Matkulturen är också enklare. Apulien har blivit ett genuint semesterparadis där nordeuropéer gärna har ett andra hem. Det är inte svårt att förstå varför. Bilderna på vita hus i solskenet ovanför glasklart vatten påminner om en grekisk ö.

Att åka tåg i Apulien är ett utmärkt sätt att lära känna regionen. Från huvudorten Bari till kustorterna eller till den mest kända byn Alberobello, med sina söta trullihus som med de konformade taken ser ut att vara tagna ur en sagobok. Apulien är rofyllt och besökaren får vila från överväldigande arkitektur, trafik och folkmassor. Maten är vällagad (pastan görs på mjöl och vatten, ägg var en gång en stor lyx) och vingårdarna är många. Här finns otaligt många badvikar att välja bland. Det är bara att luta sig tillbaka i skuggan under en vinranka.

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Delbetala med Klarna

Resia avbeställningsskydd

Nära dig i butik och online

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 8.7 av 10Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.