Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

En resa till Sri Lanka, Ceylon

Fjärde gången jag är här och känslan är densamma som att komma hem. Tillbaka i en puls som påminner om en bättre version av Indien.

Agnes Maltesdotter
Publicerat: 2019-11-01
Fjärde gången jag är här och känslan är densamma som att komma hem. Tillbaka i en puls som påminner om en bättre version av Indien.

Indiens lyckotår

Fjärde gången jag är här och känslan är densamma som att komma hem. Tillbaka i en puls som påminner om en bättre version av Indien. Jag är på väg mot den sydligaste delen av landet, Weligama står som centrum och runt om finns så mycket fint att se. Här har surf- och yoga-eran verkligen tagit fart utan att det känns turistigt på det sätt som det gör ju närmare huvudstaden Colombo man kommer. En vanlig dag susar jag emellan yoga-studios, surfställen och härliga kaféer. Jag har alltid trivts med att röra mig mellan olika platser och Sri Lanka passar väldigt bra för detta. Här har varje bukt sin egna rytm och charm. Nedan hittar du några platser som jag gillar längs med hela sydkusten samt upplevelser inne bland bergen som man inte får missa.

780x400-båtar-sri-lanka.jpg


Kafé & restauranger

Kafé och restauranger du inte får missa börjar från väst och sedan fortsätter guiden österut längs med sydkusten.

780x400-ananas-sri-lanka.jpg


Galle Fort - Galle

Är mycket riktigt, precis som det låter, ett gammalt holländskt fort med en unik miljö att röra sig i. Innanför murarna lämnar man Sri Lankas puls för mysiga gågator och en mängd olika butiker och restauranger. Här är det bara att leta sig fram till sitt favoritställe.

The Kip - Ahangama

Några hundra meter från huvudvägen ligger det här mysiga kaféet, som serverar kaffe i världsklass och brunch mellan 8-15 alla dagar förutom måndagar. Förutom brunch så har kaféet en genuin liten butik med det bästa från Sri Lanka.

Ceylon Sliders - Weligama

Här hittar du stans godaste hamburgare, det finns en burgare för alla. Menyn är bred och sträcker sig från tidig frukost till sena drinkar uppe på takterrassen med en utsikt som räcker långt bort till horisonten. Hit går jag för att jobba undan, träffa underbara människor och njuta av allt som finns på menyn. Vid entrén möts du av deras shop där du kan hitta allt du behöver för att klara surfsemestern. Öppet, 7:30-21:00 varje dag.

780x400-ceylon-sliders.jpg

780x400-ceylon-sliders-mat.jpg
Nomad Café - Weligama

En av mina favoritplatser att fördriva tid på. Här sitter du i fina möbler och i en mysig miljö både på inner- och yttergården. Maten är att tacka Sri Lanka för, de har tvistat nästan hela menyn till en Sri Lankesisk variant och de gör det magiskt. Missa inte deras kickstarter smoothie med Ceylon-kanel. Eller ja, du måste faktiskt testa hela menyn. Öppet varje dag, 8-15.

780x400-caféer-sri-lanka.jpg


Meraki - Madhia

Utanför det här kafét rullar kanske två av världens finaste vågor in på daglig basis. En med mer tryck och den andra för dig som gillar en lugnare våg. Meraki bjuder på perfekt frukost/lunch och några dagar i veckan grillar de till kvällen. Meraki har skapat ett rum bara ett stenkast från stranden, stället har en atmosfär som får en att vilja trycka på paus och stanna där resten av dagen. Öppet 8-15 varje dag.

Doctors House - Madhia

Superhärligt ställe för hela dagen-häng och varje lördag har de en marknad med allt från kläder till roliga prylar. Till kvällen spelar de livemusik och serverar vedungsbakad pizza för den som önskar.

The Grove - Hiriketiya

Fortsätter du ännu längre söderut så kommer du till en av mina favoritplatser, Hiriketiya. Här har du en liten strand med många mysiga ”hangouts”. The Grove är ett av mina favoritställen. Stranden är liten och palmerna många. Ett litet miniparadis i ett stort paradis helt enkelt. Perfekt för familjen som vill långt bort från trafik och puls. Men förutom att njuta av stränder och lyxiga kaféer, så har Sri Lanka en natur som ingen annanstans. Lämnar du kusten för bergen så kommer du mötas av teplantager och fantastiska regnskogar. Här odlas i princip allt du kan tänka dig; kakao, kanel, vanilj, kardemumma - ja listan kan göras lång. Lankeserna är också ett folk med en lära om ayurveda, en läkemedelskonst där du helt använder dig av växter och balanserar kroppen med hjälp av kosten. Kolla med ditt boende, så hjälper de dig till den närmsta ”spice garden”.

Tåget mellan Kandy och Ella


En av världens finaste tågresor

780x400-tåg-sri-lanka.jpg

Har ni chansen, så ta tåget från Kandy till Ella, resan är utnämnd till en av världens finaste tågresor. En del av sträckan, mellan Ella och Demodara tågstation, täcks av en antik bro, ”the Nine Arch Bridge”, som byggdes av britterna. 

Lättaste sättet att ta sig dit är med tuc-tuc från Ella, som kostar ca 300 kr, det vill säga ungefär 2 dollar (kom överens om pris innan och be dem köra er så nära bron det går.) Det passerar ungefär 5 till 7 tåg om dagen men tidtabellerna varierar så kolla innan eller dra runt i området tills ett tåg kommer.

Vattenfall


780x400-vattenfall-sri-lanka.jpg

Om du är en vandrare rekommenderar jag verkligen att åka till Ella, här finns flera vackra hikes på orörda stigar. En av dem sträcker sig till Sri Lankas näst högsta vattenfall, ”Diyaluma Fall”. Med tuk-tuk från Ella tar det ca 1 timme dit. Sedan är det bara att vandra mot fallet. Är du närmare kusten skulle jag rekommendera ett besök i en av de finaste regnskogarna på Sri Lanka, ”Sinharaja regnskogsreservat”. Med en hike på ungefär en timme så når du till slut det där vattenfallet som man vill spendera en hel dag intill. Så ta med badkläderna och lite mat.

Surf

Kusten är lång och täcks av vågor så långt du kommer. Jag kommer lista mina favoritbryt både för den erfarna och nybörjaren.

780x400-tjejer-surf-srilanka.jpg

Weligama - perfekt för den oerfarna surfaren

Är det första gången du står på en bräda, så rekommenderar jag Weligama Bay. Här finns surfskolor och brädor att hyra för den som vill testa en snäll och helt enkelt perfekt första våg.

Fischer-mans Reef, en perfekt longboard-våg

Har du några år på nacken och kan reglerna, då är det bara att röra dig mot de bästa vågorna. Personligen älskar jag ”fisher-mans reef”, ca 10 minuter från centrala Weligama, med en lång utpaddling till revet men mödan värd när man väl ser vågen. En perfekt rullande högervåg, passar speciellt bra för den som älskar longboard.

780x400-fisherman-sri-lanka.jpg

The rock - en dröm för den som vill ta några djupa svängar

Till dig, som önskar mer tryck i vågen skulle jag rekommendera ”The Rock”. Du hittar den utanför Kabalana Beach som är en mysig strand att avsluta dagen på. Men vågorna varierar alltid, så bäst är att kolla Magic Seaweed för daglig prognos.

Yoga i Midigama

JAMUs yoga shala ligger uppe på taket intill deras kafé som är beläget på en av de finaste stränder jag vet. Midigama. Jamu, erbjuder två klasser om dagen med några extraklasser i veckan. Det finns också en klass för alla. Jag älskar den här platsen för att den fortfarande är orörd och har en fantastisk atmosfär. 

Sri Lanka kort & gott

Solen är uppe strax innan sex och här vaknar folk med solen om inte tidigare. Runt om hela landet finns det en mängd olika marknader där det säljs allt från fisk och grönsaker till fint hantverk. I Matara ligger det en stor gammal byggnad med en marknad. Om ni har vägarna förbi, be tuk tuk-chauffören köra er till deras matmarknad. Här finns mängder med grönsaker, örter och du omges i ett hav av vackra färger.

780x400-tuktuk-sri-lanka.jpg

Deras kollektivtrafik funkar fint, och det är enkelt att resa billigt för den som vill med antingen buss eller tåg. Att våga sig in i deras lokala restauranger är också ett måste. Deras ris och curry är det godaste jag vet och en portion kostar knappt 30 kr. I Midigama ligger det en restaurang som heter ”Mamas” som serverar en av mina favoritcurrys. Värt att testa!

780x400-curry-sri-lanka.jpg

Så kort och gott, Sri Lanka har något för alla. Det går inte att bli uttråkad här, i Sri Lanka samlas människor från hela världen för värme, sol, välbevarad kultur och en puls som bara finns här.

708x400-strand-lokalbefolkning.jpg

 

Boka resa till Sri Lanka

Skicka en bokningsförfrågan

 

0771-92 92 92 Boka resa till Sri Lanka
Agnes Maltesdotter
Publicerat: 2019-11-01

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-15

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.