Guide till Cornwall

Sammetslena stränder, dramatiska kustremsor och sömniga fiskebyar. Cornwall lockar med glassigt strandliv och hisnande äventyr. Läs vår guide över saker att göra på den vackra halvön i sydvästra England.

Publicerat: 2018-11-07
Sammetslena stränder, dramatiska kustremsor och sömniga fiskebyar. Cornwall lockar med glassigt strandliv och hisnande äventyr. Läs vår guide över saker att göra på den vackra halvön i sydvästra England.

Cornwall är med sitt milda klimat en lite annorlunda del av England. Här möts vajande palmer, vidsträckta stränder, pubar och fish and chips-hak. Det typiskt brittiska blandas med ett stänk av Medelhavets färger och sälta. Cornwall har över 300 pudermjuka stränder, en vandringsled som går runt hela halvön och många mysiga små städer.

England-cornwall-porthcurno780x400.jpg

Stranden Porthcurno i Cornwall. 

Här är våra tips för dig som är sugen på att resa till Cornwall. 

Så tar du dig dit:

Flyg till London och ta dig till Paddington Station (lättast från Heathrow med Heathrow Express). Därifrån går tåg med First Great Western ner till Cornwall, en resa till St Austell tar ungefär 5 timmar. Du kan också köpa ett tågpass för sydvästra England som även gäller nere i Cornwall om du vill resa mellan de fina städerna, välj själv hur många dagar du vill resa!

Det finns en flygplats i Newquay om man vill flyga hela vägen med byte i London. Sommaren 2019 tänker SAS dock börja flyga direkt från Köpenhamn till Cornwall Airport Newquay.  

Vädret – när är bästa tiden att åka?

Cornwall har ett mildare klimat än resten av England. Under sommarmånaderna ligger temperaturen dagtid på runt 20 grader. April och maj är bästa tiden för den som vill upptäcka Cornwalls trädgårdar. Våren, men också september och delar av oktober är en fin tid för vandringsresor. Då är det ljust, ofta en hög klar himmel, inte så varmt och det finns gott om lediga hotell eftersom högsäsongen för turister inte har börjat än. För badsugna är sommarmånaderna juni, juli och augusti bäst.

England-cornwall-kust780x400.jpg

Det finns massor med fina vandringsleder längs havet i Cornwall.

 Maten – vad får man inte missa?

I Cornwall gör sig havet ständigt påmint, så även på tallriken. Här kan du njuta av goda fisk- och skaldjursrätter. Testa också Cornish pasty, en pirog med olika fyllningar. Den klassiska varianten innehåller potatis, lök och kött. En enkel och snabb lunch som garanterat mättar. Ett trevligt mellanmål på eftermiddagen är Cornish cream tea som består av scones, sylt och clotted cream (tjock grädde) samt rykande hett te.  

England-cornwall-cornishpasty780x400.jpg

Testa en klassisk cornish pasty när du är i Cornwall.

Vilka städer ska man besöka?

Det finns massor med pittoreska städer och byar i Cornwall. Här är några.

St Ives

En av Cornwalls finaste badorter. Här kan man vandra runt länge bland mysiga gator och gränder som kantas av trevliga butiker. Hit har också konstnärer vallfärdat sedan förra sekelskiftet för att fånga det vackra ljuset och låta sig inspireras av de hänförande miljöerna. Konstlivet är fortfarande levande i staden som har många gallerier. På pampiga museet Tate St Ives visas samtidskonst och inne i stadskärnan ligger Barbara Hepworths museum och skulpturpark som ger en fin bild av den kända skulptörens liv och verk. För dem som vill ta målarkurser går det att boka sådana på St Ives School of Painting.

England-cornwall-stives780x400.jpg

I St Ives finns många vindlande gator, butiker och kaféer.  

St Ives är omgiven av stränder, här finns möjlighet att gå i surfskola, eller bara njuta av ett skönt strandliv.  St Ives Harbour hotel är en bra utgångpunkt om man vill ha nära till både staden och stranden, här kan du starta varje morgon med frukost och havsutsikt. Många fina vandringsleder utgår också från området runt St Ives. Ett populärt utflyktsmål är en The Minack Theater, en fantastisk plats uppe på klipporna där man kan se teater ute i det fria med havet som fond. Nedanför The Minack Theater ligger den vackra stranden Porthcurno.

Falmouth

Här samlas semesterfirare, surfare och konstnärsstudenter för att njuta av stränderna, vågorna, ljuset och Falmouths stillsamma uteliv. Finkorniga stranden Gyllyngvase Beach med populära Gylly Beach café är en självklar samlingspunkt när solen skiner. I stadskärnan finns en charmig huvudgata med pastellfärgade hus, kaféer, gallerier, bokaffärer och restauranger. Nere i hamnen ligger Rick Steins Fish som serverar fantastiska fisk- och skaldjursrätter, samt fish and chips såklart.

Varje år i oktober arrangeras The Falmouth Oyster Festival, en livlig matfestival med fokus på ostron och skaldjur. Livemusik, marknadsstånd med hantverk, ostronöppning och kockar som lagar mat är stående inslag under festivalen som lockar både ortsbor och matkännare.  

England-cornwall-falmouth-ostronfestival780x400.jpg

Fisk- och skaldjursfrossa på The Falmouth Oyster Festival. 

Newquay

Surfarnas paradis. På de fina stränderna Fistral Beach och Watergate Bay Beach samlas nybörjare och proffs för att surfa på vågorna. Staden Newquay är en badort anpassad för strandliv och vattensporter. Här finns också många små butiker, kaféer och restauranger. I augusti varje år arrangeras Boardmasters Festival som bjuder på konserter på stora utomhusscener, surftävlingar och skateboardåkning.

England-cornwall-fistralbeach780x400.jpg

Fistral Beach i Newquay. 

Anrika hotellet Headland Hotel med sina stora soffgrupper, öppna eldstäder och panoramavyer är en upplevelse i sig. Här serveras också Afternoon tea om man bara vill komma förbi en eftermiddag.

Utflyktsmål inte långt bort från Newquay är till exempel magnifika Bedruthan Steps och upplevelsecentret Eden Project med dess gigantiska växthus. Vill du läsa mer om Cornwall kan du göra det här.

 

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Delbetala med Klarna

Res tryggt med Resia

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.5 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 11-15

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.