Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

London/Cornwall

Från storstadsbrus till vilopuls

Publicerat: 2018-09-27
Från storstadsbrus till vilopuls

Storbritannien är det resmål jag har besökt flest gånger genom åren, ändå känns det som att jag knappt har skrapat på ytan. Min fascination för landet började när jag som tonåring sträckläste böcker om de brittiska kungaätternas öden och fortsatte när jag senare fick åka över till London för att hälsa på kusinerna. Mina ögon glittrade ikapp med julbelysningen på Harrods och jag upptäckte fler och fler anledningar att återkomma till landet under årens gång.

Skicka en reseförfrågan

England-london-624x395.jpg

Njut av nybakat på Borough Market. 

Så småningom träffade jag min man som visade sig föredra naturupplevelser och vackra vyer framför storstädernas utbud. Inför en gemensam sommarsemester lobbade jag för ännu en tur till London, medan han istället försökte sälja in en kombinationsresa till London och Cornwall: – Varför välja stad eller natur när vi kan få både och? Vår sommarresa till London och vidare mot Cornwall blev startskottet för det ultimata upplägget att under våra gemensamma resor kombinera storstad med landsbygd och naturvyer.
Ett av mina stående Londontips är numera att lägga till några dagar med tåg eller bil för att åka vidare mot Englands vackra kuststräckor och dess lugnare tempo.

Engelsk charm i London

London har vuxit sig på mig genom åren och under varje besök vill jag återupptäcka gamla favoriter, men också uppleva nytt. Filmen Notting Hill har bidragit till min romantiska bild av Storbritanniens huvudstad och trots Londons alla invånare och intensiva trafik gillar jag att staden har lyckats behålla sin engelska charm. Utanför pubarna klättrar färgglada blomrankor uppför fasaderna och stundtals kan jag sitta i en lugn vrå av Hyde Park utan att reflektera över att parken tillhör en stad med miljontals invånare.

england-skottland-london-notting-hill-hotell-stad-624x395.jpg

Notting Hill i London.

En bonus är att tunnelbanesystemet är ett av de enklaste jag har träffat på, en stor fördel för mig som har världens sämsta lokalsinne. Turisten i mig vill alltid hinna med minst en musikalföreställning. I samma sekund som ridån går upp och de skickliga artisterna intar scenen är det som att jag går in i en annan värld. Afternoon Tea är en klassiker, när serveringspersonalen radar upp silverbrickor med välgjorda snittar, sockersöta bakverk och en tillhörande kanna med rykande hett te är jag i mitt esse.

När jag har bockat av tedrickandet väntar en hel världsstad att äta mig igenom, här finns restauranger för alla smaker och preferenser. Jag går gärna till Borough Market för att strosa runt bland livliga matstånd och inbjudande småbutiker.

Vackra vyer från Tate

Att ta del av Londons väl tilltagna utbud av museum är en annan favoritsyssla. En nyupptäckt pärla är Tate Modern, som från översta våningen dessutom bjuder på en av stadens snyggaste gratis-vyer över Londons klassiska stadssilhuett med dess blandning av nytt och gammalt.

Pirer och strandhytter

Efter ett par dagar i London är det dags att ta sig vidare västerut, där ett lugnare tempo väntar. Jag hade hört talas om södra Englands kuststäder med den karaktäristiska piren ut i havet, om sandstränder och till och med palmer, men jag hade ändå svårt att föreställa mig hur det skulle vara i verkligheten. När jag för första gången anländer till Bournemouth i Dorset infinner sig semesterkänslan på riktigt.

england-dorset-lulworth-cove-weekendresor-land-624x395.jpg

Den vackra kuststräckan i Dorset. 

Här finns piren ständigt i bakgrunden och längs sandstranden med alla rader av pastellfärgade små strandhytter grillas det för fullt. Framåt kvällen ansluter vi till folkmassorna vid torget, där bjuds det på schyst livemusik och underhållande gatushower.

St Ives – en pärla

Jag tycker om Bournemouth, men faller totalt för St Ives. Den engelska kustidyllen lockar konstnärer, semesterfirande britter samt utländska turister. Efter dagarna på Londons pulserande gator känns det ovant att se palmerna vaja i den ljumma sommarbrisen på Engelska rivieran.

England-cornwall-bat-624x395.jpg

Missa inte St Ives när du besöker Cornwall. 

I den här delen av landet bjuds det på otaliga soltimmar varje år och orten stoltserar med Englands mildaste vintrar och bjuder på behagliga somrar. Vi bänkar oss på en fiskrestaurang vid Porthminster Beach, njuter av nyfångad makrill och får se tidvattnet rulla in över de vita sanddynerna. Hade jag någon gång fått chansen att ha ett eget sommarställe i Storbritannien skulle den här platsen vara förstahandsvalet.

Inbjudande badstränder

Högklassiga sandstränder är inte min första association till England, men efter några dagar längs kusten får jag omvärdera mina förutfattade meningar. Min personliga höjdpunkt i strandväg blir Lusty Glaze Beach i utkanten av Newquay. Efter ett hundratal trappsteg ner mot havet når jag och mitt sällskap en hästskoformad strand omgiven av höga klippor. Under tjugotalet fanns här färgglada badhytter och butlers som serverade strandgästerna.

Idag är stranden ett populärt tillhåll för surfare. Ingen är gladare än jag över att min man ville att vi skulle vidga vyerna, bort från Londons storstadsmyller. Kombinationen med stad och strand under våra dagar i England är svårslagen, det här gör vi snart igen!

Annika Myhre är resebloggare på resfredag.se. I vår bilaga Resia stories delar hon och våra medarbetare med sig av sina fina reseminnen. Fler berättelser hittar du här. 

Annikas resrutt och budget

England, 14 dagar

Stockholm – London (4 nätter) – Bournemouth (2 nätter) – St Ives (4 nätter) – Newquay ( 3 nätter) – London (1 natt)

Budget: cirka 34.000:-/2 personer

Budget avser flygresa för 2 personer under maj 2018 med boende på 3- och 4-stjärniga hotell samt tåg i Cornwall.

Boka tågpass

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-15

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.