Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

Sol & bad

Greklands bästa öar

​Längtar du efter strandhäng med en kall frappé i handen och ljumma kvällar på en taverna? Då är du inte ensam. Grekland är ett av svenskarnas mest populära resmål. Här tipsar vår Greklandspecialist Marlene Sundén om sina ö-favoriter.

Publicerat: 2017-11-30
​Längtar du efter strandhäng med en kall frappé i handen och ljumma kvällar på en taverna? Då är du inte ensam. Grekland är ett av svenskarnas mest populära resmål. Här tipsar vår Greklandspecialist Marlene Sundén om sina ö-favoriter.

Hur upplever man Grekland bäst?

- Om du inte är ute efter en bekväm charterresa så går det utmärkt att snickra ihop en egen rundtur.  Många av de större öarna går att ta sig enkelt till med reguljärflyg eller charterstol. Det finns goda färjeförbindelser mellan många destinationer, vilket också gör det enkelt att kombinera öar.

När är bästa tiden att åka dit?

- Främst reser man till Grekland mellan april och oktober  –  då vädret är bäst. Det betyder inte att det är fel att besöka Grekland under resten av året. Då funkar till exempel en weekend i Aten jättebra. De norra öarna har generellt sett mer grönska, medan öarna i söder kan vara något kargare – men de bjuder också på högre temperaturer.

Grekland-taverna-guide-780x400.jpg

Avnjut dina måltider i Grekland på en klassisk grekisk taverna.

Några tips om man vill ö-luffa?

- Boka ut- och hemresa i förväg. Under högsäsong kan det vara svårt att få boende så boka gärna det i förhand också. Färjebiljetter går att förboka, men du får oftast lika bra på plats. Var beredd på att vänta. Trafiken fungerar inte alltid som i Sverige. Försök inte hinna med för många öar under en vistelse. Att stressa är onödigt i Grekland. Jag skulle rekommendera 2-3 öar på två veckor beroende på hur mycket du vill se och göra. Eller en vecka på vardera ö. Kolla upp färjeavgångarna ordentligt, det kan bli tidsändringar beroende på väder och andra förhinder.

- Från Aten kan du ta dig till i stort sett alla grekiska öar, själv har jag ö-luffat ända från Aten till Rhodos! De som ligger närmast dock är de Saroniska öarna, bland annat Paros, Egina och Hydra. Du kan även ta dig med lokalbuss till Igoumenitsa eller Patras, som ligger på den nordvästra sidan av Grekland. Därifrån kan man ö-luffa mellan de joniska öarna. Och vackra västkustspärlan Parga.

Vilken är din egen favorit i Grekland?

- Rhodos – en ö som jag har besökt ett tiotal gånger. Rhodos är den största ön i gruppen  Dodekaneserna och har någonting för de flesta. Gamla stan bjuder på mysiga restauranger, uteställen, shopping och pittoreska gränder. Hyr du en vespa, fyrhjuling eller bil hittar du snart egna smultronställen. Jag rekommenderar en tur längs kusten med stopp på mysiga stränder, där många greker själva brukar tillbringa sina lediga dagar. Anthony Quinn Beach är en liten bukt några kilometer utanför Faliraki där du lätt stannar ett par timmar under solen med en frappé och ett plask eller två i havet.

Grekland-rhodos-strand-guide-780x400.jpg

Strandlivet på Rhodos är utmärkt, här finns långgrunda stränder som passar barnfamiljer men också ensliga vikar för dem som vill njuta av stillheten och fina simturer.

- I övrigt finns historiska Lindos, droppstensgrottorna i Stegna eller varför inte ge sig ut till den sydvästra udden av Rhodos – Prasonisi, vindsurfarnas paradis. Det finns många andra småbyar runtomkring Rhodos stad som man oftast inte hört talas om när man anländer. Många av dessa har jag funnit med hjälp av grekiska vänner – kustorterna Gennadi, Pefki och Haraki och bergsbyarna Laerma, Monolithos och färgglada Koskinou. Vill du ta en dagsutflykt till grannlandet Turkiet kan du ta färjan till Marmaris över dagen.

Andra smultronställen?

- Nisyros – ligger strax utanför Kos. Här finns grekiska traditionella blåvita hus, ett lugn utan dess like och god mat. Det känns som om tiden stått stilla när du kommer hit.

- Kos – en mindre variant av Rhodos med närhet till turkiska Bodrum. Bra utgångspunkt för att upptäcka mindre öar runtomkring, exempelvis Kalymnos. Varma källor, historiska lämningar och ett måste när du är där, Paradise Beach. Kos är en platt ö, väldigt omtyckt bland cyklister.

- Santorini – magisk vulkanö med svarta lavastränder. Perfekt resmål för par och vänner som söker lugn och vackra vyer. Mitt tips är att ta sig till någon av restaurangerna som ligger på calderan i huvudstaden Thira. Drick något gott och njut av solnedgången.

Grekland-santorini-hustak-guide-780x400.jpg

Vulkanön Santorini är en fantastisk ö som inte bör missas.

- Kreta – stor ö som bjuder på det mesta. Större staden Chania, charmiga hamnstaden Rethymnon, stranden Elafonissi, även kallad Europas Maldiverna, eller ett besök på ruinpalatset Knossos för grekisk historia.

- Paros – en mysig ö med flera mindre orter. Här finns uteliv när säsongen är i gång. I övrigt ett stillsamt resmål med genuina grekiska byar.

- Mykonos – ett lite lyxigare resmål med fina stränder och en sagolik huvudort. Blåvita hus, affärer med välkända märken och många lyxyachter guppandes i hamnen.

Grekland-mykonos-katt-guide-780x400.jpg

Mykonos är en ö som bjuder på ett hett nöjesliv, många fina restauranger och en charmig stad att flanera runt i.

- Samos – en liten pärla i den östra delen av den egeiska ögruppen. Vacker natur, klarblått vatten, klapperstensstränder och gröna omgivningar. Jag rekommenderar varmt att bo i Pythagorion. Där hittar du en trevlig hamnpromenad och ett par gator med personliga småbutiker. Byggnaderna är grekiskt traditionella med moderna inslag. Åk dit så får du se. Min egen favoritutflykt när jag åker till ön är att besöka stranden Psili Ammos. Dit tar du dig med båttaxi eller hyrbil/vespa – det tar cirka 20 minuter. Här kan du njuta av lugn och ro och äkta grekiskt strandliv.

- Ios – är du sugen på fina stränder och mycket party så är Chora perfekt. Det är lite som skönheten och odjuret. På dagarna råder lugnet i den labyrintliknande bykärnan. Oftast beger man sig till stranden Mylopotas för att sedan festa hela natten lång. Vill du läsa mer om att båtluffa i Grekland kan du göra det här.

Möt vår Greklandspecialist!

Marlene Sundén

Borås

Namn: Marlene Sundén
Specialistområde: Grekland
Arbetar: Resia i Borås
Om Grekland: Det sägs att Grekland har någonstans mellan 1200 - 6000 öar, beroende på vid vilken minimistorlek man sätter gränsen. Alla öar har sin unika historia och karaktär. Det är spännande att besöka ett land och ha möjlighet att utforska något nytt varje gång.

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-15

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.