Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

Aktuell information gällande Digitalt Covid bevis

Resa med barn

Så upplever du Rom bäst med barnen

​Katakomber, lummiga parker och glass i stora lass. Rom gör vare sig stora eller små besvikna. Här är en guide för alla barnfamiljer som vill gå på upptäcksfärd i den eviga staden.

Publicerat: 2017-09-22
​Katakomber, lummiga parker och glass i stora lass. Rom gör vare sig stora eller små besvikna. Här är en guide för alla barnfamiljer som vill gå på upptäcksfärd i den eviga staden.

Rom är verkligen en fantastisk stad, full med antika monument, magnifika kyrkor och spännande museum. Men som barnfamilj gäller det att vara lite påläst och ha en strategi för att undvika de längsta köerna och - under sommaren - den värsta hettan. Läs vår guide om hur du bäst upplever Rom, fast på barnens villkor.

Undvik skavsår och ömma fötter

En huvudregel är att utrusta hela familjen med bra skor, att promenera långa sträckor i Rom är oundvikligt. Ta gärna med en sulky för de yngre, den kommer väl till pass även om kullerstensgator och tokigt parkerade fordon kan ställa till det lite.

Gladiatorspel och läskiga katakomber

Colosseum, Forum Romanum, Peterskyrkan. Det råder ingen brist på häftiga sevärdheter i Rom. Köp gärna biljett i förväg till de attraktioner som kräver det, för att undvika tröttande köer. Och sätt väckarklockan, ett tidigt morgonbesök utan trängsel förhöjer upplevelsen flera snäpp. Colosseum rymmer många fascinerande historier om kejsare, gladiatorspel och fiffiga konstruktionslösningar – ett måste för hela familjen! Läs på lite innan det är dags för Forum Romanum – då blir besöket i det som under antiken var romerska rikets politiska centrum garanterat spännande. Peterskyrkan är en gratis sevärdhet som barnen uppskattar, köp gärna också biljett för att ta er upp (många trappsteg blir det) i kupolen – här väntar en vidunderlig utsikt. Sist men inte minst, ta med de äldre barnen till någon av stadens katakomber. De underjordiska tunnlarna där kristna och judar begravdes under antiken bär på en spännande och intressant historia.  

italien-rom-guide-barn780x400.jpg

Det finns många spännande historiska sevärdheter att upptäcka tillsammans med barnen. 

Villa Borghese

På söndagarna vallfärdar Italienarna till den stora parken Villa Borghese, en lummig oas mitt i Rom nära Spanska trappan. Här kan man spendera en dag bland porlande fontäner, skuggiga dungar och fina utsiktsplatser. Duka upp en picknick, hyr en ”cykelbil” eller ro ut på den lilla sjön med en roddbåt. I parken finns också Galleria Borghese med sin kända konstsamling och Roms zoologiska trädgård.

italien-rom-villa-borghese-park780x400.jpg

I parken Villa Borghese hittar ni skugga och sköna platser att vila på. 

Explora

Ta med barnen till Explora, ett tekniskt museum och upplevelsecentrum. Här får barnen lära sig om miljö, kommunikation, ny teknik och ekonomi genom att experimentera och utforska saker själva. Museet ligger nära Villa Borghese på Via Flaminia 82.

På tur genom Rom

Om orken tryter så är en biljett på en hop on hop off-buss en god investering. Bussarna stannar vid de flesta stora sevärdheter och det är bara att hoppa av och på var man vill – så länge biljetten räcker. Äldre barn brukar ha stor behållning av att lyssna på den engelska audioguiden ombord.

Pizza! Pasta! Gelato!

Italien är verkligen matens förlovade land. Här kan den enklaste pizzan bli en kulinarisk upplevelse. Att hålla hela familjen mätt och glad under resan är därför oftast inga problem. Och det kryllar naturligtvis med bra restauranger i Rom: L’Asino d’Oro (mat från regionen Umbrien till bra priser) och Emma Pizzeria con cucina (familjärt pizzaställe) är några av stadens många pärlor. För resenärer på språng går det alltid bra att köpa med sig en pizza al taglio, pizzabitar, på mindre pizzahak och bagerier.

Sist men inte minst, passa på att frossa i den italienska glassen, gelato. Här snackar vi inte standardsorter i tråkiga plastbyttor. Den italienska glassen är stilfullt upplagd och har smaker från syrliga citroner, den mörkaste chokladen och solmogna jordgubbar. Många satsar också på ekologisk glass utan tillsatser – spana efter till exempel Gelateria Fatamorgana. Glassbaren finns på flera ställen i Rom, bland annat på Via Roma Libera i den gamla stadsdelen Trastevere. 

italien-rom-guide-barn-restaurang780x400.jpg

Barnen uppskattar ofta både pizza och pasta på restaurangerna. Men det finns också mycket annat gott att pröva!

Bada i Medelhavet

Är blicken ständigt på jakt efter en skuggig plats? Under sommarmånaderna kan orken ta slut ganska fort. Då kan det passa bra att vika en dag åt lite strandliv. Det går fint att ta sig till Lido di Ostia med hjälp av kollektivtrafiken. Stranden är populär bland romarna så vill man ha lugn och ro är det bättre att åka hit en vardag.  Vill du läsa mer om sevärdheter i Rom kan du göra det här.

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-15

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.