Aktuell information ang. Covid-19

Aktuell information ang. Coronaviruset

6 fantastiska städer i Toscana

Bedårande bergsbyar som klättrar på grönklädda kullar, sömniga badorter och medeltida städer fyllda med sevärdheter och mysiga trattorior. I Toscana blandas det storslagna med lantlig charm. Här är en guide till några av regionens pärlor.

Uppdaterad: 2020-02-17
Bedårande bergsbyar som klättrar på grönklädda kullar, sömniga badorter och medeltida städer fyllda med sevärdheter och mysiga trattorior. I Toscana blandas det storslagna med lantlig charm. Här är en guide till några av regionens pärlor.

Bästa sättet att uppleva Toscana är med hyrbil eller cykel. Vägarna är, till skillnad från många övriga delar av Italien, ganska lugnt trafikerade (om man bortser från de stora städerna) vilket gör resan behaglig. Susa längs vajande solrosfält, olivlundar och alléer som kantas av höga cypresser. Här är själva resan lika njutbar som målet. 

Skicka reseförfrågan

italien-toscana-cykling780x400.jpg

Toscana är ett vackert landskap att cykla i. 

Avstånden mellan Toscanas guldkorn är inte särskilt långt så du kan åka på dagsturer från ditt boende. Eller också tar du in på hotell eller olika agriturismo under din rutt. Men vart ska man då åka när man besöker Toscana? Här är en guide till en av Italiens mest omtyckta regioner. 

1. Florens

Florens har en enorm skatt i form av sevärdheter, pampiga byggnader och konstsamlingar. Mäktiga Il Duomo, statyerna på Piazza della Signoria och konstmuseet Uffizierna lockar mängder med turister året om, med en peak på sommaren.

italien-florens-kupol.jpg

 Florens upplevs bäst på våren eller hösten, då är det inte så varmt i Toscana. 

Om man ogillar ringlande köer i sommarhetta så rekommenderar vi ett besök i Florens under våren, hösten, eller vintern. För detta är en stad som har mycket att erbjuda året om. I Florens har hantverk, mode och mat en central roll. Ta gärna en promenad längs floden Arno och traska längs vackra Ponte Vecchio som kantas av smyckesbutiker. Missa inte heller ett besök på saluhallen Il Mercato Centrale där det går att köpa fantastiska italienska delikatesser. För vinintresserade ligger dessutom Chianti-distriktet med sina vingårdar en knapp timme med bil eller buss från Florens. Här kan du köpa biljetter till Uffizierna, utflykter till Chianti-distriktet med mera. 

italien-toscana-druvor780x400.jpg

Gör en utflykt till Chianti-distriktet.

2. Siena

Siena ligger i Toscanas hjärta. Staden, som är omsluten av en välbevarad stadsmur, är absolut värd ett besök. Promenera längs de slingrande gatorna och besök den fantastiska katedralen Santa Maria Assunta och stadens rådhus Palazzo Publico. På det magnifika torget Piazza del Campo äger varje sommar hästkapplöpningen Il Palio rum. I kapplöpningen tävlar tio av stadens stadsdelar (contrade) mot varandra. Den stora folkfesten är mycket populär och lockar varje år en entusiastisk publik.

italien-siena-flaggor780x400.jpg

Folkfesten Il Palio äger rum varje sommar i Siena. 

3. San Gimignano

San Gimignano är en imponerande medeltida stad med sina välbevarade höga torn. Dessa fantastiska skrytbyggen (13 av ursprungligen 72 torn finns kvar) som sträcker sig mot himlen byggdes av rika familjer i försvarssyfte men också för att visa på rikedom. Andra sevärdheter är katedralen La Collegiata från 1100-talet och Sant’Agostin-kyrkan som båda har fina fresker att beskåda. 

Svalkande glasspauser hör till när man är på upptäcktsfärd i Italien. En av Italiens mest prisbelönta glassmakare Sergio Dondoli huserar passande nog på vackra Piazza della Cisterna i San Gimignano. På Gelateria Dondoli finns förutom de klassiska smakerna också bland annat Crema di Santa Fina (saffran och pinjenötter) och Champelmo (blodgrape och prosecco).

italien-sangimignano780x400.jpg

San Gimignano med sina karakteristiska torn. 

4. Lucca

När svalorna seglar över hustaken i solnedgången är Toscana som vackrast. Över Lucca, tillika tonsättaren Puccinis hemstad, vilar något poetiskt vackert. Gatorna innanför stadsmuren är omgivna av vackra byggnader och kyrkor. Då och då öppnar sig gatorna för piazzor kantade med uteserveringar. Här kan man slå sig ner och äta hemgjord glass eller dricka en espresso och njuta av folkmyllret. Ett annat populärt nöje är att flanera, jogga eller cykla på ringmuren och beundra staden ovanifrån.

italien-lucca-torg780x400.jpg

Lucca är väldigt mysigt att flanera runt i. 

5. Pisa

I Pisa kan man stanna en dag eller två för att njuta av stadens sevärdheter och det uppiggande folkvimmel som uppstår i en anrik universitetsstad. På kvällarna är restaurangerna fulla med studenter, turister och vanliga Pisa-bor som vill äta sin kvällspasta eller en pizza. På Piazza delle Vettovaglie ekar sorlet och skratten mellan husväggarna. Lite lugnare är det på många andra bilfria omgivande gator och torg, till exempel på Piazza Chiara Gambacorti där restaurangernas uteserveringar pryder torget. Pisa har flera sevärdheter värda att besöka, men mäktigast är ändå Campo dei Miracoli där du hittar det fantastiska lutande tornet, dopkapellet och den pampiga katedralen.

italien-toscana-pisa-lutande-tornet780x400.jpg

Lutande tornet i Pisa. 

6. Viareggio

Toscana är för många klättrande vinrankor, olivlundar och pittoreska bergsbyar. Men denna region har även en kustremsa med många vackra stränder och fina små badorter. En av de äldsta är Viareggio som har en bred fin sandstrand. Viareggio andas Riviera-elegans med strandpromenad och pampiga byggnader. Varje år i februari äger en karneval, känd för sina parader med jättefigurer i papier-maché, rum i staden.  

italien-toscana--viareggio780x400.jpg

I Viareggio finns en lång strand som är mycket populär på sommaren. 

Toscana

Resa: Med flyg till Pisa eller Florens. Hyr sedan bil om du vill se mer av Toscana.

Boka resa här

Du kan naturligtvis även ta tåget till Toscana. Italien har ett utmärkt utbyggt tågnät.

Köp interrail här

När ska man åka: Bästa tiden att åka till Toscana är på våren, försommaren eller hösten. Då är det mindre turister i regionen vilket gör att priserna på till exempel boende är lägre. Vädret är också bra vid den här tiden. Då ligger temperaturen på drygt 20 grader. Under sommaren ligger temperaturen på mellan 25 till 30 grader.

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-16

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.