Aktuell information ang. Covid-19

Aktuell information ang. Coronaviruset

Sol & bad

Annika Myhres Thailandsresa

När allt kommer till kritan är totalupplevelsen i Thailand svårslagen.

Publicerat: 2018-09-23
När allt kommer till kritan är totalupplevelsen i Thailand svårslagen.

”Alltså Thailand känns så gjort, ska du verkligen åka dit igen?”

Tänka sig, det ska jag faktiskt. Frågan är befogad. Som van resenär och reseskribent finns det ständigt andra delar av världen som lockar och nya resmål att besöka. Efter allehanda turer till fjärran länder har dock Thailand blivit en plats där jag känner mig hemma och ett land som jag med värme rekommenderar till alla som efterfrågar besöksvärda resmål i Asien. Jag må ha sett vitare stränder, vatten som är mer kristallklart och färggladare fiskar - men när allt kommer till kritan är totalupplevelsen i Thailand svårslagen.
 

annika-780x400.jpg

Resebloggaren Annika Myhre tipsar om sina favoritöar i Thailand. 

För resenärer som vill hinna med mycket på kort tid finns det oräkneliga öar att besöka ifrån fastlandet. Det stora utbudet är en del av landets charm. En personlig favoritkombination utgår från Krabi och fortsätter ut mot den ena paradisön efter den andra. Här kan jag smidigt plocka ihop min egen Thailandsbuffé för bästa möjliga upplevelse.

Shopping och kaféliv i Krabi

De flesta förknippar Krabi med en ganska trist flygplats varifrån du sedan tar dig vidare till de närliggande öarna. För mig är Krabi numera en stad dit jag åker för inköp som inte kan göras på öarna och för att strosa runt och uppleva en lagom dos stadsliv som ombyte till ö-lunken. Här trivs jag fint bland marknader och trevliga kaféer, men också med utsikten från Krabis pampiga tempel och utflykter med privat longtailbåt till närområdena.

thailand-780x400.jpg

Nationalparker, kulinariska äventyr och milslånga stränder. Thailand är svårslaget. 

Drygt 20 km norr om Krabi Town ligger Krabis enda nationalpark Khao Phanom Bencha National Park. Hajken genom den tropiska regnskogen är så långt ifrån min barndoms granskog jag kan komma. Färgerna och dofterna är intensiva, ljudet av syrsornas sång stundtals öronbedövande och under hajken rinner svetten i strid ström längs ryggen. Synen av Huai To Waterfall blir belöningen och jag tar en svalkande dusch i vattenfallet. Efter ett par dagar med utflykter, shopping och kaféliv väntar det avslappnade livet på Koh Lanta.

Ett av världens bästa kök

Det finns många anledningar till att jag och min familj gärna återvänder till Thailand. Den största är ön Koh Lanta som är befriad från höghus, strandförsäljare, solstolar i långa rader, motorsport och andra tråkigheter som ibland förknippas med vissa områden i Thailand. Koh Lanta är en relativt stor och familjevänlig ö dit det är enkelt att ta sig från Krabi. Här finns lena sandstränder för alla smaker, vattentemperaturer som får badkrukan i mig att jubla, delikata måltider, undersköna spa-behandlingar och stjärnklara himlavalv.

thailand-bat-780x400.jpg

Hitta lugnet på en paradisö i Thailand. 

Vår familj spenderade ett halvår på Koh Lanta utan att knappt vilja lämna ön. Här finns det mesta vi kan önska oss, inte minst i matväg. Jag hävdar bestämt att thaimaten tillhör ett av de bästa köken i världen. Det går inte att tröttna på lyxen att kunna beställa in prisvärda och ljuvliga thairätter och svalkande smoothies.

Solnedgångarnas ö

Mina smultronställen på ön är många och av varierande karaktär. Längs Long Beach och Klong Dao finns restauranger där vår familj gärna installerar sig framför Andamanhavet för att njuta av lata dagar. Faktum är att stränderna blir allt härligare och mer folktomma ju längre söderut vi tar oss. Vid de tillfällen då jag och min man har möjlighet att åka utan barn tar vi våra skotrar och kör så långt söderut som möjligt, där knappt en kotte syns till på stränderna. Kvällarna avslutas bäst framför solnedgången på någon av barerna eller restaurangerna. Det finns definitivt en anledning till att Koh Lanta kallas för solnedgångarnas ö!

thailand780x400.jpg

Hotellpool ena dagen, öde strand den andra. 

När utflyktsandan faller på finns några återkommande favoriter. Längst ner i söder ligger nationalparken Mu Ko Lanta National Park med vandringsmöjligheter som omväxling till strandlivet. I samband med den turen brukar jag också passa på att åka till Old Town. Känslan här är en helt annan och mer genuin än öns turisttäta huvudsamhälle Saladan där båtarna från Krabi kommer in. Inför våra dagsutflykter drar vi också gärna ihop ett gäng och hyr en longtailbåt med egen skeppare för att ta oss runt till öarna i närheten, istället för att trängas med andra turister på arrangerade båtutflykter. Räkna med många svenskar på Koh Lanta, framför allt på den norra delen av ön. Här finns inte mindre än två svenska skolor, vilket är en stor del av förklaringen till de många svensktalande familjerna i området.

Timglasvit sand i Koh Mook

När jag vill ha semester från semestern är Koh Lantas grannö Koh Mook ett givet alternativ. Hit åker jag inte för puls och ett brett aktivitetsutbud. Den timglasvita sanden och öns vajande palmer gör att lugnet letar sig ut i varenda cell i kroppen. Ön är bilfri och här finns i stort sett bara ett mindre fiskesamhälle och några resorts, vilket är befriande i all sin enkelhet.

På Koh Mook lockar också piratgrottan Emerald Cave som endast nås genom att besökare simmar genom en passage från havet. Guide är därför nödvändigt och jag ser alltid till att komma hit innan eller efter de stora turistbåtarna som anländer under dagen.

Stillhet på Koh Kradan

De allra flesta åker till Koh Kradan på en dagsutflykt, vilket gör att det under koncentrerade perioder kan finnas mycket turister på den lilla ön. Den här platsen upplevs däremot bäst genom minst en övernattning istället för ett snabbt nedslag under ett par timmar. Framåt eftermiddagen, när alla har packat ihop sig på sina båtar och lämnat ön, kan vi satsa på att hitta en helt egen vrå av stranden utan att behöva trängas med några andra. Tempot är lugnt och snart behöver vi inte tänka på så mycket annat än vad vi ska äta vid nästa måltid. Robinson Crusoe-livet har sällan känts så nära som på just Koh Kradan.

Annika Myhre är resebloggare på resfredag.se. I vår bilaga Resia stories delar hon och våra medarbetare med sig av sina fina reseminnen. Fler berättelser hittar du här. 

 

 

 

Annikas resrutt och budget

Thailand, 14 dagar

Stockholm – Krabi (3 nätter) - Koh Lanta (7 nätter) - Koh Mook(2 nätter) - Koh Kradan (1 nätter) – Krabi (1 natt) - Stockholm

Budget: cirka 31.000:-/2 personer

Budget avser flygresa för 2 personer under februari  2018 med boende på 4-stjärniga hotell samt båtturer mellan öarna. 

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-16

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.