Aktuell information ang. Covid-19

Aktuell information ang. Coronaviruset

Sevärdheter

7 klassiska sevärdheter i Prag

Prag är fullt av ståtliga kyrkor, spännande museum och vackra broar. Men var ska man börja? Här hittar du exempel på 7 sevärdheter i den gyllene staden.

Publicerat: 2017-08-30
Prag är fullt av ståtliga kyrkor, spännande museum och vackra broar. Men var ska man börja? Här hittar du exempel på 7 sevärdheter i den gyllene staden.

Till skillnad från många andra större städer i Centraleuropa så slapp Prag en omfattande förstörelse under andra världskriget. Det gör att staden har ovanligt många välbevarade sevärdheter i den centrala stadskärnan. Prag är alltså en riktig pärla för de besökare som vill upptäcka så mycket som möjligt under sin resa. Det är dessutom promenadavstånd till många av sevärdheterna. Här är en guide till några av Prags finaste guldkorn.

1. Se staden vakna från Karlsbron

Sätt väckarklockan och ta dig till en av Prags främsta attraktioner i gryningen. På så sätt hinner du före souvenirförsäljarna, porträttmålarna och de stora turistgrupperna. Promenera över 1300-tals bron med de märkliga statyerna (avbildade helgon och religiösa personer) i lugn och ro. Utsikten över staden och Moldaus glittrande vatten är som vackrast vid denna tid.

tjeckien-prag-karlsbron-resmal-stad780x400.jpg

Karlsbron är en populär sevärdhet i Prag

2. Utforska Gamla stan

Det går att tillbringa många timmar i Gamla stan. Följ de vindlande gränderna och hitta dina favoritplatser bland designbutiker, ölstugor, färggranna hus och mysiga kaféer. Gamla stans torg är en livlig plats med uteserveringar, gatuartister och vackra byggnader. Mest iögonfallande är pampiga Týnkyrkan (den danske astronomen Tycho Brahe ligger begravd här) som färdigställdes på 1400-talet.

tjeckien-prag-gamlastan-gata-resmal-stad780x400.jpg

Vik en dag för att flanera i Gamla stan.

3. Astronomiska uret – ett litet skådespel

Det astronomiska uret har en magnetisk effekt på Prags turister. När klockan slår varje hel timme flockas stadens besökare vid rådhuset för att ta del av uppvisningen. Underhållningen är över på kort tid men innehåller flera moment där bland annat 12 figurer (apostlar) i procession långsamt rör sig framåt.

tjeckien-prag-resmal-stad-astronomiskauret780x400.jpg

Missa inte det Astronomiska uret. 

4. Vackra saker på Mucha Museum

Alphonse Muchas verk lever i hög grad än i dag runt om i världen. Jugendmålaren (stilen kallas även Art Noveau) är mest känd för sina nyskapande affischer men han har också gjort mycket annat, till exempel smycken och handmålat glas. Hans konst förvaltas väl i Prag och den syns överallt. Numera finns även ett välbesökt museum inhyst i Kaunickypalatset som visar upp Muchas konst. Kika gärna in i den fina museishopen där många vackra saker med Muchamotiv finns att köpa med sig hem.   

5. Modern arkitektur - Det dansande huset

Prag består inte bara av kulturminnesmärkta byggnader och gamla kyrkor. 1996 ritade arkitekterna Vlado Milunic och Frank Gehry en kontorsbyggnad, Det dansande huset, som pragborna snabbt döpte om till Fred & Ginger. En fantasifull byggnad som numera rymmer bland annat lyxhotellet Dancing House Hotel. I byggnaden finns också en exklusiv restaurang som förutom mat även bjuder på en enastående utsikt.

6. Judiska kvarteren och kyrkogården – en viktig del av Prags historia

Vandra runt i de judiska kvarteren, Josefov. Det Judiska museet består av flera historiska byggnader och synagogor som är väl värda ett besök. Slink gärna in på den gamla judiska kyrkogården, en vilsam plats med lummiga träd och gravstenar som ligger huller om buller, plastbristen gjorde att man staplade gravarna ovanpå varandra. Kyrkogårdens äldsta gravsten är daterad från 1400-talet. 

tjeckien-prag-judiskakyrkogarden-resmal-stad780x400.jpg

Judiska kyrkogåden i Prag. 

7. Pragborgen – passar hela familjen

Ett måste under en Pragweekend som uppskattas av både stora och små. Pražský Hrad sägs vara den största medeltida borgen i världen. Vik alltså ordentligt med tid för att insupa den mäktiga Sankt Veitsdomen, de vackra trägårdarna och de färggranna butikerna på Gyllene gatan. Notera att det finns tre olika typer av biljetter att köpa beroende på hur mycket du vill se av borgen. Biljetter till guidad promenadtur av Pragborgen.

Andra artiklar om Prag hittar du här.

Nybörjarguide Prag

Allt du behöver veta om Prag

Här bor du bra i Prag

Tips på shopping i Prag

 

 

 

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-16

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.