Aktuell information ang. Covid-19

Aktuell information ang. Coronaviruset

Tips

Allt du behöver veta inför resan till Prag

Prags charm och gemytliga krogliv får hjärtat att klappa lite extra hos många. De flesta av stadens besökare reser hit på en vår- eller höstweekend men Prag har mycket att erbjuda året om.

Publicerat: 2017-09-05
Prags charm och gemytliga krogliv får hjärtat att klappa lite extra hos många. De flesta av stadens besökare reser hit på en vår- eller höstweekend men Prag har mycket att erbjuda året om.

Tjeckiens huvudstad har blivit ett hett alternativ till klassiska resmål som Paris, London och Amsterdam. Prags vackra innerstadskärna och det relativt låga prisläget gör att allt fler vill uppleva staden. Här är lite bra saker att känna till för dig som planerar att resa till Prag. 

tjeckien-prag-husfasader-resmal-stad780x400.jpg

Med sin välbevarade innerstadskärna har Prag blivit ett populärt resmål. 

Bästa tiden att åka

När är egentligen bästa tiden att besöka Prag? Ur vädersynpunkt är maj-juni och september bäst. Då är det behagligt varmt, strax under 20 grader, och risken att drabbas av sommarens stundtals högre temperaturer är liten. Blomningen i april-maj och trädens gnistrande färger under hösten är också en fantastisk upplevelse.

Under juli och augusti är det fler turister i staden, även om Prag är ett populärt turistmål året om. Mellan november och mars ligger temperaturen runt nollan, men vill man uppleva staden i ett lugnare tempo, utan så mycket turister, så är det då man ska åka. Undantaget är under jul och påsk då stadens dekorationer och marknader drar besökare från när och fjärran.

tjeckien-prag-jul-vinter-resmal-stad780x400.jpg

Vår och höst är bra tider att besöka Prag, men även december är populärt då staden är full av marknader och juldekorationer. 

Ta sig runt

Hur tar man sig runt på bästa sätt i staden? Avstånden mellan sevärdheterna i centrala Prag är små och staden är dessutom mycket promenadvänlig. Ett par bra skor är därför en god investering inför resan! Om man vill åka kommunala färdmedel så finns både tunnelbana, buss och spårvagnar att tillgå. Tunnelbanan är ett bra alternativ när man vill ta sig en längre sträcka, bussarna rör sig mest i ytterområdena och spårvagnarna är perfekta för dem som vill röra sig i de centrala delarna. Biljetten måste köpas innan man stiger på vagnen. Spårvagn 22, som bland annat stannar vid Pragborgen, ger en fin sightseeing av staden med flera vackra vyer. Spårvagn 91, som byggdes i början av 1900-talet, har en uppskattad rutt genom staden. Här får man köpa en särskild biljett på spårvagnen som endast är i trafik mellan mars och november.

tjeckien-prag-sparvagn-resmal-stad780x400.jpg

Ta spårvagnen i Prag, billigt och bekvämt!

Bra prisläge i Prag

Varför ska man åka till Prag? Det är fortfarande billigt i Prag om man jämför med många av Europas andra stora turiststäder. Så länge man undviker de värsta turistfällorna och de stjärnprydda krogarna så går det att äta och dricka gott i Prag för en billig peng. En öl kostar cirka 12 kronor. Även biljetter till lokaltrafiken är prisvärda. När det kommer till märkeskläder och hemelektronik kostar det däremot som i Sverige eller till och med mer. En gyllene regel är att hålla utkik efter lokalt producerade produkter, de är oftast billigare.  

tjeckien-prag-restaurang-oldtown-resmal-stad780x400.jpg

I Prag finns det gott om bra restauranger, kaféer och charmiga ölhak. 

Ta sig dit

Hur lång är flygtiden till Prag? Att flyga till Prag tar cirka 2 timmar från Stockholm, 2 timmar och en kvart från Göteborg och 1 timma och 20 minuter från Köpenhamn. Från Stockholm flyger SAS, Czech Airlines och Norwegian direkt till Prag. Även från Göteborg och Köpenhamn går direktflyg med Czech Airlines. Kan man tänka sig att byta på vägen så tar resan upp till 5 timmar. Aktuella flygbolag som flyger med byte är bland andra Lufthansa, Finnair, Air France samt KLM.

Andra artiklar om Prag hittar du här.

7 sevärdheter i Prag

Nybörjarguide till Prag

Här bor du bra i Prag

Tips på shopping i Prag

 

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-16

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.