Aktuell information ang. Covid-19

Aktuell information ang. Coronaviruset

Nybörjarguide

Nybörjarguide till Prag

Prags skönhet kan du uppleva till fots med spårvagn, buss eller båt. I varje stadsdel hittar man sevärdheter men också mindre kända pärlor. Här är vår nybörjarguide till dig som besöker Prag för första gången.

Publicerat: 2017-09-04
Prags skönhet kan du uppleva till fots med spårvagn, buss eller båt. I varje stadsdel hittar man sevärdheter men också mindre kända pärlor. Här är vår nybörjarguide till dig som besöker Prag för första gången.

Den tjeckiska huvudstaden är en av Europas vackraste och mest välbevarade städer. Vindlande gränder, klassiska ölstugor, kyrkspiror som sträcker sig mot himlen och mysiga uteserveringar ger Prag en alldeles särskild charm. Det relativt låga prisläget bidrar också till stadens popularitet som weekendresmål. Prag är en mycket promenadvänlig stad och sevärdheterna ligger nära varandra. De som vill vila fötterna kan med fördel hoppa på en buss och samtidigt se lite mer av staden. Ett tips är att boka en sightseeing i Prag hos Box Office.

tjeckien-prag-gamlastan-resmal-stad780x400.jpg

Prags Gamla stan är mycket välbevarad och här kan man spendera många timmar.  

Här hittar du som är förstagångsbesökare i Prag inspiration på 5 saker att göra i den vackra staden.

Flanera i Gamla stan (Staré Město)

Gå vilse i Gamla stan - Prags hjärta som består av ett virrvarr av gränder, prång och lustiga hus. Strosa på kullerstensgatorna i de mysiga kvarteren. Här samsas tjeckiska krogar med kaféer och små butiker. Det medeltida torget (Staroměstské náměstí) är ett givet stopp under promenaden. Fortsätt sedan gärna vidare mot de judiska kvarteren samt den gamla kyrkogården och ta del av judarnas historia i Prag.

tjeckien-prag-atronomiskauret-resmal-stad780x400.jpg

Astronomiska uret är värt ett besök. 

Beundra det astronomiska uret

Det finns vissa sevärdheter som man inte får missa under sitt besök i Prag. Det astronomiska uret är en av dem. Det magnifika klocktornet, som byggdes på 1400-talet, sitter på det gamla rådhuset och lockar nyfikna varje dag. Varje hel timme under dagen kan åskådarna se de 12 apostlarnas procession, en galande tupp och klockor som ringer.

tjeckien-prag-restaurang-ol-resmal-stad780x400.jpg

I Prag kan du äta god mat för en billig penning. 

Restauranger: Ät panerad ost och drick tjeckisk öl

Mustiga grytor, panerad ost och gulasch med knödel är några av Tjeckiens klassiska maträtter. Priserna på Prags restauranger är lägre än i Sverige vilket gör att man kan unna sig lite extra under sitt besök. Att äta och dricka gott hör också till ett av pragbornas stora intressen. Det finns många trevliga ölhak där det världsberömda tjeckiska ölet serveras, U Fleku är en populär ölhall som också har ett eget bryggeri. Andra klassiska krogar är till exempel U Pinkasu (anrik krog som serverade sin första pilsner redan 1843) och Restaurang Století (ligger i Gamla stan och har tjeckiska rätter på menyn).  

Mat och underhållning är också en uppskattad kombination. Är man nyfiken på hur det var att leva på medeltiden rekommenderas ett besök på medeltidskrogen U Krale Brabantskeho i Mala Strana. För en hyfsad peng får man sig här en helkväll med mat och dryck i urgamla källarvalv samtidigt som underhållningen består av musik, magdansöser och gycklare.

Vik en dag för shopping

Prag kanske inte är shoppingstaden nummer ett men det finns mycket fint att köpa här. Tjeckien är till exempel känt för sitt vackra konsthantverk, bland annat glas och fina träleksaker. Vill man köpa kläder, väskor och annat från de stora kedjorna (de stora internationella märkena har dock samma priser här som i Sverige) kan det vara en idé att styra stegen mot någon av de stora shoppinggalleriorna. Moderna Palladium ligger centralt på Náměstí Republiky och rymmer närmare 200 butiker. En annan stor och populär galleria är Centrum Chodov som har allt från mode till elektronik och böcker.

tjeckien-prag-moldau-flod-karlsbron-resmal-stad780x400.jpg

Upplev några av Prags finaste sevärdheter med båt. 

Följ med på en båttur med sightseeing

Upplev Prag från ett båtdäck! Boka en sightseeing på floden Vltava med middag och upplev flera av stadens sevärdheter från en ny vinkel. Ett perfekt alternativ på kvällen när fötterna ömmar efter många timmar på stadens trottoarer.  

Andra artiklar om Prag hittar du här.

7 sevärdheter i Prag

Allt du vill veta om Prag

Här bor du bra i Prag

Tips på shopping i Prag

 

0771-92 92 92 Skicka reseförfrågan

Sveriges bästa onlineresebyrå 2019

Kundnöjdhet 4.4 av 5Trustpilot_brandmark_gr-blk_RGB.png

Ring oss mån-fre 13-16

OBS!

Om du har bokat två enkelbiljetter innebär detta att om den ena flygningen av någon anledning inte genomförs som planerat, avbokas / ändras inte den andra flygningen med automatik, utan du måste själv boka om biljetten.Om biljetten inte är ombokningsbar är det du som står för kostnaden.